Matti Kyllönen

Linjaansa koventanut Venäjä on Suomellekin uhka

Venäjä jatkaa Krimillä kulkuaan vastavirtaan, toiseen suuntaan kuin mihin vapaa maailma matkaa. Presidentti Putinin johdolla maa kulkee kohti yhä tiukempaa diktatuuria ja harvainvaltaa. Venäjä luulee, että ihmisiä kahlehtimalla kyetään lujittamaan imperiumia, mutta se ei onnistu. Ihmisiä panssarein ja hirmutöin uhkaamalla ei enää kyetä ihmisiä hallitsemaan. Alistaminen voi onnistua lyhyen aikaa, mutta pitkässä juoksussa diktaattorien tie on tuhon tie. Mihail Gorbatshov ja Boris Jeltsin jo osoittivat Venäjälle uuden tien. Putin onnistui salaisen poliisin ja sotavoimin kääntämään kelloa taaksepäin, mutta jo nyt voi sanoa, että Putin on hävinnyt pelinsä Krimillä. Putin saattaa hyvinkin olla jo menneisyyden mies. 

Arabikevät on kaatanut diktatuureja arabimaissa. Kehitys jatkuu. Turkissakin vapauden kumu kuuluu vahvana. Venäjä yrittää padota vapauden liikettä Ukrainassa, mutta ei siinä onnistu. Kansanäänestyksen järjestämisellä asevoimin ja vastoin kansainvälistä oikeutta Putin saa vastaansa sivistyneemmän maailman, jolle väkivalta on barbaarista. Voidaan sanoa, että Ukrainan itärajalla ovat vastakkain sivistynyt maailma ja punaisen barbarismin jäänne. Jälkimmäinen on ehdottomasti häviäjä, koska maailman kansat tarvitsevat toisiaan; talous ja sivistys kulkevat käsi kädessä.

Globaali maailma on lyönyt läpi ihmisten tietoisuuteen. Luonnonvarat tiedetään rajallisiksi. Kaikissa maanosissa on nähty, miten vallassa olijat ryöstävät yksityisten ihmisten ja kokonaisten kansojen työn hedelmät. Ehkä noin kolmannes maailman varallisuudesta on pienen vähemmistön käsissä, verotuksen ulottumattomissa. Tämä koskee niin Eurooppaa, Amerikkaa, Aasiaa kuin Venäjääkin. Laaja-alaista sotaa ei voi syttyä, koska oligarkkien rahat ja osakkeiden arvot ovat vaarassa. Tästä syystä Krimilläkin vain pullistellaan ja pöyhistellään.

Jos Putin pitää Krimin, mikään voitto se ei ole, koska voitto on vääryydellä saatu. Krimin niemimaan anastaminen johtaa kansanäänestysten vaatimusten ketjureaktioon, joka ei ole helppo hallittava. Kansan mieli on sosiaalisen median pyörteissä nopeasti muuttuva, ailahteleva ja epävakaa. Venäjä on Krimillä astunut kansanäänestyksen miinaan, joka teloo imperiumia.

On syystä varoiteltu, että Suomi on Venäjän kansanäänestyshuijauksessa jossakin vaiheessa vuorossa. Putin on tehnyt rajanaapureilleen suuren palveluksen Georgiassa ja Ukrainassa. Suomen presidentti Sauli Niinistö ja eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat tehneet mielestäni oikeat johtopäätökset sitoutuessaan Euroopan unionin linjaan, joka on tuominnut Krimin miehityksen ja kansainvälistä lakia vastaan sotivan Krimin kansanäänestyksen. Suomi on ilmoittanut seisovansa myös mahdollisten EU:n pakotteiden takana. Vapaudella ja vapauden rakastamisen ilmoituksellakin on hintansa. USA, EU, ETYJ sekä läntisen maailman turvakoneisto NATO ovat osoittautuneet tarpeellisiksi. Suomalaistenkin silmät on avattu, keskustelu turvallisuudesta on herätetty. Keskustelu on käytävä ja tarpeelliset johtopäätökset on rivakasti tehtävä.

Natoon liittymisen eri näkökohdista on jaettava asiallista tietoa. Poliitikkojen ja kansalaisten on Natosta keskusteltava. Puolustusta on lujitettava ja saatettava se rajaseutujenkin väestön turvallisuuden tunteen takaavalle tasolle. Pohjois-Suomen näkökulmasta tärkein asia on linjata suhteemme Koillisväylään.

On pidettävä esillä Vienantietä siltä varalta, että Venäjä antaisi siihen mahdollisuuden, mutta todellisempana vaihtoehtona on pidettävä läpi Lapin Kirkkoniemeen tai Petsamoon johtavaa rautatietä. Tärkeä linjaus on myös jatkaa Kontiomäen–Taivalkosken rataa Kuusamon kautta Jäämeren rataan.

Nämä ovat luonnollisesti pitkän aikavälin linjauksia, mutta kun ne on tehty, viestitetään omalle kansalle, että koko maata rakennetaan ja puolustetaan. Samalla viestitetään Venäjälle, että Suomessa ovat suomalaiset isäntinä itärajan joka kolkassa asti ja että suomalaiset ovat valmiit isänmaataan puolustamaan ja ettei tänne ole hyvä tulla vähemmistönkään nimissä ryppyilemään.

Suomi lähtee nousuun, kun turvallisuuspolitiikka on kunnossa. Ei kukaan vierasmaalainen tosissaan uskalla investoida maahan, joka ei itsekään tiedä kuuluuko itään vaiko länteen. Tällaiseksi on hämärtynyt linjamme, joka maailmansotien välillä ja toisessa maailmansodassa oli kristallinkirkas ja uhrivalmis.

Tuon uhrin ansiosta olemme menestyneet. Nyt on aika lunastaa tämän sukupolven osaksi langennut linjausvelvollisuus ja siitä lankeava vastuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (95 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Esa Seppänen luonnehtii Venäjän tilaa:

-------------------------------------------------------------
"Esa Seppänen: Venäjä tienhaarassa. Art House. 342 s.

Kun everstiluutnantti evp. ja valtiotieteiden tohtori Esa Seppänen tuoreessa kirjassaan arvioi venäläisen yhteiskunnan moraalikatoa, hän viittaa ylenmääräiseen eriarvoisuuteen, kasvavaan vihamielisyyteen ja aggressioihin sekä niiden vastapainona depressioon ja apatiaan. Tapainturmelus ja moraalin alamäki ovat Seppäsen sanoin johtaneet myös itsemurhien määrän kasvuun.

Kriisi on tässä vaikeassa ja sekavassa tilanteessa jo liian laimea sana. Siksi olisi venäläistä yhteiskuntaa tutkivien sosiologien mielestä rohjettava puhua avoimesti katastrofista." (Turun Sanomat 15.3.2014).
--------------------------------------------------------------

Venäjä on hävinnyt lännelle kilpailussa taloudesta, yhteiskunnan vakaudesta ja moraalista. Siksi se siirtää kampppailun ainoalle foorumille, missä se vielä menestyy: sotilaalliselle. Kun yhteiskunta on sekavassa tilassa, ulkoinen vihollinen yhdistää kansaa, ja samalla helpottaa ohjaksien tiukentamista sisäistä oppositiota vastaan.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Eversti Esa Seppäsen luonnehdintaan on helppo yhtyä. Venäjä on hävinnyt lännelle, ja kun se ei uskalla avata rajojaan/itseään vaan käpertyy, sen on valittava uhoamisen tie. Suutuksissaan toimiva valtio, kuten ihminenkin, on jo hävinnyt, mutta juuri siksi se on käytöksessään arvaamaton. Siksi on Suomenkin varauduttava naapurin arvaamattomuuden mahdollisiin ikäviin käytösseurauksiin ja tuettava tavallista kansaa ajamaan demokratiaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jotkut ovat epäilleet, että Putinille suurin uhka on Venäjän kansa. Se tilanne voi tulla eteen minä hetkenä hyvänsä eli kuten kirjailija Alexandr Solzhenitsyn sanoi jo n. 1974 NL:sta Shakepeare'a (Macbeth) lainaten:
"Birnamin metsä liikkuu jo".

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #5

Venäjä on jo kauan ollut hajalla. Odotettavissa palatsivallankumous. Krimin "kansanäänestys" laukaisee kansanäänestysten sarjan. Tataarit lähtevät liikkeelle, islam iskee. Suomalaisugrilaset kansat... Kiina leviää liitoksistaan ja on Venäjälle suurempi uhka kuin länsi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #8

Toivoa sopii, että Kiina tarjoaa jonkinlaisen vastavoiman Venäjän selustaan. Toistaiseksi Kiina on ollut hiljaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #46

Odottaakohan Kiina sopivaa hetkeä, jolloin se tekee tiettyjä sille sopivia johtopäätöksiä rappeutuvan Venäjän suhteen täydentääkseen kotitalouttaan ja reviiriään "isolle perheelleen" sopivammaksi? Mitä Venäjä tekee , jos Kiina muutaman viikon välein jalkauttaa vaikka 5 miljoona miestä kerrallaan marssimaan eri puolilta valtakuntaansa sunntana Venäjä. Kiinan 1,3:sta miljardista löytyy miesvoimaa tahtimarssille. Moderni Kiina ei ole mikään paperitiikeri Venäjän selustassa atomiaseineen ja muine nykyteknologisine arsenaaleineen. Jos sekin tulee "vapauttamaan ja suojelemaan" sorrettua Venäjän kansaa.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #104

Kiina on tarkkailija-asemassa. Tiibetissä on sopiva "kansanäänestyspaikka", jonne voi aluksi siirtää vaaleja valmistelemaan muutama miljoona vaalitarkkailijaa. Seuraava äänestyspaikka on sen länsipuolinen maa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #104

Mikään ei mielestäni viittaa sihen, että Kiina ryhtyisi tällaisiin toimenpiteisiin.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #114

Kiinassa on jo vuosien ajan näkynyt sama ilmiö kuin Venäjällä: asevoimien raju vahvistaminen. Kun omaa mielestään hyvän ja naapureihin nähden ylivoimaisen aseistuksen on houkutus käyttää sitä. Kiina vie taloudellista mahtiaan kaikkiin maanosiin. Väestöpaine on valtava, se on purettava johonkin. Se puretaan lähelle ja kauas. Venäjän käytös rohkaisee Kiinaa. Kun Syyriassa ei USA toiminut, duktatuurit lähtevät liikkeelle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #115

Näkkypähän. Tällä hetkellä ei näy mitään hälyyttävää. Tulevaisuudessa voi tapahtua mitä vain - tai jäädä tapahtumatta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Miksi Neuvostoliitto menestyi niinkin kauan, johtui matkustuksen kontrolloinnista, sensuurista ja propagandasta. Kansalle valehdeltiin ja kansa uskoi.

Vähintään internet on mahdollistanut tiedon vapaan kulun. Vaikka Venäjällä tiedonvälitystä kontrolloidaan ankarasti vieläkin, se ei enää ole yhtä helppoa kuin ennen. Toisinajattelijoita murhataan ja pistetään vankilaan, mutta sillä saadaan aikaan vain martyyreita.

Krimillä toimii vain venäjän propagandaa lähettävä tv-asema ja valitettavasti kansa uskoo kaiken mitä tv:stä tulee.
Onkohan siellä tiedossa, mitä mieltä muu maailma on asiasta. Ehkä Krimillä internet toimii vielä niin, että toivossa on hyvä elää.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #14

Dikatuuria rakennettaessa ensimmäiseksi hävitetään moniarvoinen tiedotus ja mielipiteen ilmaisuvapaus. Toisinajattelevien vangitsemiset ja salamurhat lisääntyvät. Kaikki tämä on toteutunut V. Putinin aikana. Nyt pidettiin "kansanäänestys" panssarien, tykkien ja aseistettujen "kansanpuolustajien" keskellä. Kansanvallan irvikuva. Pelottava tulevaisuudenkuva. Mikä alue on seuraava? Suomessa on herättävä todellisuuteen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #35

Niin, meneekö Itä-Ukraina samalla metodilla?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #48

Krim saattaa olla valmiiksi suunniteltu sillanpääasema tulevia koitoksia varten.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tässä Krimin kriisissä annan täyden tunnustuksen Ukrainan armeijalle. Vaikka kuinka on yritetty provosoida, he eivät ole provosoituneet. Pää on pysynyt kylmänä, laukaustakaan ei ole ammuttu, vaikka kasarmeja piiritetään ja venäjän lippuja viedään hallintorakennusten katoille.

Mietin vain mitä meillä tapahtuisi, jos Eduskuntatalon edustalle tulisi viimeisimmällä tekniikalla varustettuja tuntemattomia "kodinturvajoukkoja" jotka turvaisivat henkilöitä, jotka korvaisivat Suomen lipun Eduskuntatalon katolla Venäjän lipulla.

Provosoituisivatko viranomaiset?

Juhani Putkinen

En tiedä viranomaisista, mutta meistä tavallisista suomalaisista voisin vaikka vannoa, että joku ottaa kaapistaan reserviläiskiväärin ja aloittaa täysin oikeutetun vastarinnan maahan tunkeutunutta aseellista vihollista vastaan. On tainnut tulla useammalla meistä joskus vannottua valakin Suomen puolesta.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Sotilasvala velvoittaa. On toimittava valan velvoitteiden mukaan. Suojeluskuntien ansiosta Suomi pelastui viime kerralla. Nyt niitä ei ole, eikä ole metsämiehiäkään niin paljon kuin pitäisi olla.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #12

"Sotilasvala velvoittaa. On toimittava valan velvoitteiden mukaan."

Valtiommekin on ottanut velvoitteita itselleen kansalaisiin nähden, se on luvannut turvata kansalaisten Perustuslailliset oikeudet, sekä Ihmis- ja Perusoikeussopimuksissa mainitut oikeudet, mutta me jokainen tiedämme miten valtio on nämä oikeudet turvannut!

Lait ja sopimukset ovat vain poliittista ja taloudellista eliittiä varten luotu, eivätkä turvaa tavallisen kansalaisen oikeuksia, kuten näemme maamme saamista Ihmisoikeustuomioista. Lait ja asetukset on tehty vain tavallisille kansalaisille noudatettaviksi ja paperi mille nämä lait ja asetukset on kirjoitettu on arvokkaampaa kuin nämä lait.

Joten on hiukan lapsellista puhua sotilasvalan velvoituksista, kun valtio ei itse noudata niitä velvoitteita, jotka se on itselleen vapaaehtoisesti ottanut!

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #29

Tuo on kyllä totta: meillä on surkea hallinto. Poliittinen ja virkamiesvalta on pahoin murentunut ja muistuttaa Ruotsin 1700-luvun hattujen ja myssyjen aikaa, jolloin pelattiin ulkovaltojen Venäjän ja Ranskan kanssa lahjuksin.
Itsenäisen Suomen ryhdikkäin aika oli maailmansotien välinen kausi. Tosin silloinkin varsinkin Pohjois-Suomessa oli järjestyksen- ja oikeudenhoito puutteellista, kun työttömyyden ja siitä seuranneen poliittisen levottomuuden vuoksi oli vaikea saada piireihin päteviä nimismiehiä, saati päteviä poliiseja. Venäjän uhka ja talvisota yhdisti kansan. Kävisikö nyt niin? Huolenaihe on, karkaako hädän hetkellä virkavaltaa Ruotsiin ja muualle seuduille missä heidän piilottamat verottamattomat rahansa jo ovat. Sotilasvalan sisältö joutuu tuossa tilanteessa vakavaan puntariin, jos upseerit eivät johdakaan joukkojaan edestä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #37

Eiköhän nämä Stubbit juokse ennätysmaratonin rajalle suomea puolustamaan, kun ongelmat alkavat todenteolla. Raja vain on Ruotsin raja ja ylitys salamannopea, sieltä on sitten hienoa komennella suomalaista alamaiskansaa puolustamaan ruotsinkielisten privilegioita!

Saman varmasti tekee muukin poliittinen ja taloudellinen eliittimme!

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #93

Ei Suomen puolustaminen ole jonkun Stubbin varassa. Suomalaiset puolustavat isänmaataan. Historian saatossa ruotsinmielisistä osa on paennut Pohjanlahden yli Ruotsiin. Raukat menkööt edelleen merten taa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #37

Ja EU on vesittänyt nekin parhaan kykynsä mukaan, omaksi edukseen. Suomen perustuslaitkin ovat alempiasteisia verrattuina EU:n perustuslakiin ym. säännöksiin ja direktiiveihin. Suomen suvereniteetti on vapaaehtoisesti luovutettu, ja EU itse vielä rikkonut tarvittaessa omiakin säädöksiään. Alun perin jokaisen jäsenmaan piti vastata omasta kansantaloudestan, mutta sitten Saksa ja Ranska alkoivat rikkoa em.no bailout -sääntöä omaksi edukseen varmistaakseen jäsenmaiden veronmaksjia maksattamalla tukipaketteja hunsvottimaille turvatakseen siten rikollisesti mutkan kautta saataviaan PIIGS-kriisimaista. Vaikka mitään kansallista yhteisvastuuvelvoitetta ei pitäisikään olla.Ja euromaat velaantuivat suoritustilaisiksi jatkuvien "kusetus"paketttien rasittamina. Tilastoväärentäjä-Kreikka pahimpana.

Edelleenkin olen sitä mieltä, että potkut Kreikalle EU/EMU:sta.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kokoomus liputti hallintovaliokunnassa reserviläisten puoliautomaattien kieltämisen puolesta juuri äskettäin.
Oletko varmasti oikeassa puolueessa Juhani?

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #24

Onko noin? Minulle uusi tieto. Se on kyllä melkoinen epäluottamus reserviläisarmeijaa kohtaan ja aiheuttaa vakavan luottamuspulan vapaan kansan armeijan ydintä kohtaan.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #38

Asiasta löytyy lisätietoa Jussi Halla-Ahon scriptasta sekä aselaki.info.fin sivuilta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Juhani, minulla ei semmosta kaappia ole, mutta ihan vakavasti, olen kuullut, että Sveitsissä on aikamoinen arsenaali hajautettuna. Mitä mieltä olet tästä?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #26

Sveitsissä on lähestulkoon joka kodissa rynnäkkökivääri, sillä reserviläiset säilyttävät aseensa kotonaan. Niin pitäisi olla Suomessakin - toki kumipäille ei asetta saa antaa (mutta nehän karsitaan jo kutsunnoissa tai viimeistään varusmiespalveluksen aikana).

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Kyllä Ukrainan armeija puolustautuu. Nyt on vain kysymys siitä kumpi aloittaa. Aloitus voi tapahtua vahingossa.
Mainitsemaasi provokaatiota eduskuntatalolla ei sallittaisi. Maakunnista tulisi porukka. Kodinturvajoukot pitäisi olla jo toiminnassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eihän meitä mikään uhkaa...

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Ei todella. Pää mullan alle tai viinaa täyteen niin ei näy mitään uhkaa ja velatkin muuttuvat saataviksi - Kreikalta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #50

Kreikka onkin mallimaa, kuinka tyhmiltä ja ylivelkaannutetuilta EMU-mailta rahat narrataan. Ja lisää vaaditaan. Ja selän takana nauretaan. EU-eliittikin keikassa tietysti mukana.

Juhani Putkinen

Matti: "Venäjä yrittää padota vapauden liikettä Ukrainassa, mutta ei siinä onnistu. Kansanäänestyksen järjestämisellä asevoimin ja vastoin kansainvälistä oikeutta Putin saa vastaansa sivistyneemmän maailman, jolle väkivalta on barbaarista."

Matti hyvä, olet usein kirjoittanut ihan järkeviä kirjoituksia ja tämäkin artikkelisi on pääsääntöisesti sitä samaa.

Suosittelen kuitenkin lämpimästi huomaamaan, että Venäjä viis veisaa puheista ja "pakotteista". Imperialistinen roistovaltio Venäjä jatkaa väkivallan tiellä kunnes sille lyödään sotilaallisesti luu kurkkuun - ja siihen läntiset demokratiat eivät valitettavasti ole valmiita. Tuntematonta sotilasta lainatakseni - kusessa ollaan.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Juhani, lohdutan Sinua etten ole niin hyväuskoinen kuin ehkä ajattelet minun olevan. Uskon ja luotan vain kansalliseen Suomen armeijaan, mutta ilmatilan hallinnan ja "yleisten syiden vuoksi" tarvitsemme Naton turvan. Natoon liittymistä olen julkisesti ajanut 2010 lähtien. Maamme pelotellut ja arat poliitikot ja johtavat virkamiehet eivät uskalla ajaa asiaa, vaan piileskelevät kansan selän takana. Voi olla jo liian myöhäistä hakea jäsenyyttä. Pitäisi toimia heti.
Venäjä on hajalla, mutta juuri siksi arvaamaton.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Valitettavasti minun arvioni on, että meiltä Nato-juna meni jo - ainakin toistaiseksi eli kriisin ajaksi. Sitten kun se on ohi - vanha virsi jatkuu: meitä ei kukaa uhkaa.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #51

Niinpä siinä pukkaa käymään; maanmyynnit rajaseudulta venäläisille jatkuvat, ummikkovenäläisiä "inkeriläisiä" otetaan maahan ja "bäckmanilaiset" saavat yhä suuremman aseman sisäpolitiikassa. Hyväuskoinen ja höplästä vedettävä on Suomen kansa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #71
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #76

Pekka Pihlanto ja Matti Kyllönen. Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko kirjoittaa , millaista "demokratiaa" Krimin kansanäänestyksessä oli. Äänestysprosentti ei kuitenkaan kaikista kikkailuista huolimatta noussut yli 100 prosentin.

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16327... Mielenkiintoinen youtubin video!

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #80

"Kansanäänestys" Krimillä puti(n)puhdasta neuvostoviihdettä lännelle. Ennen iltaa äänestysprosentti paukahtaa yli sadan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #80

Kyseessä oli äänestysfarssi, mutta kelpaa venäläiseen argumentointiin.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #84

Eivät venäläiset taida vielä aavustaa minkä Pandorin lippaan avasivat.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #88

Siinä sitä onkin voivottelemista. Mutta auta armias, kun Venäjän kansan aivopestyt aivossolut aukeavat arkitotuuteen, miten Putinin silloin käy?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #84

Pekka Pihlanto. Farssi jatkuu, nyt äänestysprosentti on noussut jo 123 prosenttiin: Tieto Ukrainasta...kelaa alas

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/67477-uusi-kohuti...

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/67481-suomalaisha... Tätä Putin tuskin tavoitteli://

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/67469-suomi-pakott... Suomi pakotteiden ulkopuolelle

http://www.vayrynen.com/blogi-1/suomen-tulee-jatta...

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/67466-vakava-varo... Ollaanko kylmän sodan partaalla?

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/67488-nyt-odoteta... Miten käy kaasutoimitusten?

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #118

Hyvä, ollaan vanhoissa neuvostolukemissa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #76

Pekka Pihlanto
"Hyödyllisiä idiootteja" oli Lenin antama "kunnianimitys" Suomen kommunisteille.

Silti mielestäni "hyödyllisiä idiootteja" ovat nekin,jotka "suomettumisen" jälkeen ovat liiaksi "brysselöityneet",ja jotka ovat saattaneet pysyvästi Suomen juris-taloudelliseen pakkopaitaan ja velkavankeuteen: menettämään suvereniteettinsa ja ylivelkaannuttaneet Suomen monisukupolvisesti EU/EMUlle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #85

Niin, kyllähän niitä hyödyllisiä idiootteja riittää.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #85

"EU-idiotismi" saattaa kääntyä vielä pelastukseksi Suomelle ja sen hallituksille Esko Ahon hallituksesta lähtien, mikäli asiat nyt jämäkästi hoidetaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #89

Sopii toivoa, että näin käy. Onhan jäsenyydessä jonkinlaiset "turvatakuut". Eivät tosin sotilaalliset.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #92

Mitä mieltä oletteko, ajaako Krim-kriisi EU:ta liittovaltion suuntaan kuten Ulkopoliittisen instituution johtaja Teija Tiilikainen arvioi ja jossittelee:

- "EU:lla on nyt aikaisempaa konkreettisempi tarve toimia yhtenäisesti. Jos EU olisi eurooppalainen liittovaltio, jolla olisi eurooppalaiset puolustusvoimat yhtenäisen ulkopoliittisen johdon alaisuudessa, päätöksenteko olisi kaiken tavoin helpompaa, Tiilikainen sanoo STT:lle. - Nyt Venäjä katsoo Yhdysvallat vertaisekseen, mutta ei EU:ta. Onko EU vain paperitiikeri suhteessa Venäjään?

- "EU:n yhtenäisyys ei ole maailman vahvinta, luonnehtii puolustusministeri Carl Haglundkin Ylen Ykkösaamussa. "Jos EU haluaa päästä toivomaansa asemaan Venäjän silmissä, se edellyttää yhteistä ulko-ja turvallisuuspolitiikkaa.

Tiilikaisen mukaan Venäjä pyrkii tietoisesti hajottamaan EU:n rivejä muun muassa neuvottelemalla koko unioniin liittyvistä kysymyksistä kahdenväliseti Saksan Merkelin ja muiden isojen EU-maiden kanssa.
- Jos se neuvottelisi EU:n johdon kanssa, se joutuisi myöntämään, että naapurissa on suuri unioni. Unioni on heikompi, kun sen yhtenäisyyttä kyseenalaistetaan. Siksi Venäjä esiintyy Tiilikaisen mukaan myös tarkoituksella perinteisenä suurvaltana, ja osoittaa sotilaallista voimaa ja pitää etupiirejä kuten NL:kin.
- EU ei ole perinteinen valtio. Venäjä katsoo kriissä vain Yhdysvallat vertaisekseen, mutta ei EU:ta. - Kiinan pysyesä visusti syrjässä.

VAIKKA VENÄJÄ näyttää valinneen Yhdysvalat keskustelukumppanikseen Ukrainan tilanteessa, ei EU silti ole jäänyt kokonaan ulkopuolelle, presidentti Sauli Niinistö arvioi hiljattain.
- Kaikesta huolimatta EU on sen mittaluokan taloudellinen toimija, että se pakottaa Venäjän olemaan huolissaaan siitä, että mitä sanktioista päätetään, sanoo Tiilikainen. - EU on iso tulolähde ja kauppakumppani Venäjälle.
- Toivotaan , että uhka pakotteista purisi, mutta merkkejä siihen suuntaan ei ole ollut. Katseet kääntyvät Venäjään äänestyksen jälkeen. Lähteekö se joillakin toimilla tukemaan perjantaihin ulottuvaan aselepoon vai jättääkö se sen Ukrainan johdon käsiin.

Haglundin mukaan Suomen armeija on kriisin vuoksi tehostanut valvontaa , mutta valmiutta nostetaan vasta sotilaallisen uhan edessä. - Perussuomalaisetkin sitoutuvat puolustusrahojen nostoon ja vaativat muidenkin puolueiden kertovan rehellisesti kantansa ennen ek-vaaleja, sanovat Jussi
Niinistö ja Timo Soini.

ELI ajaako Krimin kriisi EU:ta liittovaltion suuntaan ja yhtenäistämispolitiikkaan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #95

ANNELI JÄÄTTEENMÄEN mukaan Ukraina yhdisti EU:n. Entä muiden mielestä?

http://annelijaatteenmaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #95

Kyllä tämä kriisi jotenkin EU-maita yhdistänee, ja voi myös liittovaltioajatus saada lisää kannatusta.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #100

Varjeltakoon meitä Euroopan liittovaltiolta, mutta Eurooppaa Venäjän toimet yhdistävät ja lähentävät. On palattu parikymmentä vuotta kehityksessä taaksepäin. Natoon olisi pitänyt liittyä samaan aikaan EU-sopimuksen kanssa. Valtiojohtomme oli silloin edistysuskossaan aivan liian sinisilmäinen. Mutta uskon, että Eurooppa menee eteenpäin ilman suuria takapakkeja. Uskoihan muinainen Maokin, että edistys etenee taktiikalla kaksi askelta taakse ja yksi eteen. Mauno Koivisto uskoi Bernsteinin oppiin, että parasta on olla vain liikkeellä - jonnekin. Tätähän sosialismi eri muodoissaan parhaimmillaankin on.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #105

Niinhän se on , että "kehitys kehittyy kehittymistään", mutta mihin suuntaan?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Suomen ulkopolitiikka perustuu käsitykseni mukaan vahvasti niin YK:n peruskirjaan kuin ETYK:n periaatteisiin. Jos nyt ollaan maailmassa, jossa ollaan luopumassa noista periaatteista, niin se tarkoittaa siirtymistä maailmaan, jossa vahvat tekevät tahtovat ja heikot kärsivät, mitä heidän on pakko kärsiä.

Huolestuttavinta Venäjän toiminnassa on se, että liittämällä Krimin itseensä Venäjä rikkoo useita sopimuksia, joita se on allekirjoittanut. Näitä ovat edellä mainitut YK:n peruskirja, ETYK:n periaatteet sekä sopimukset, jotka Venäjä on solminut muiden entisen Neuvostoliiton tasavaltojen kanssa.

YK:n peruskirja 1945:

https://www.unric.org/fi/perustietoa-yksta/13

YK:n peruskirjan 1. ja 2. artikla määrittelevät YK:n roolia rauhan ylläpitäjänä. Venäjä on rikkonut näitä artikloja vastaan. YK:n peruskirjan artiklat 33 - 51 käsittelevät sitä, miten rauhaa käytännössä ylläpidetään ja millainen rooli YK:lla on tässä prosessissa. Venäjä ei välittänyt näistä artikloista mitään, vaan lähetti sotilaansa Krimille.

ETYK:n perusperiaatteet 1975:

http://en.wikipedia.org/wiki/Helsinki_Accords

ETYK:n perusperiaatteille perustuu nykyään sen pohjalle tehdyn ETYJ:n toiminta. Näitä perusperiaatteita ovat valtioiden suvereeni tasa-arvoisuus, pidättäytyminen uhkauksien ja voiman käytöstä, valtioiden rajojen koskemattomuus, valtioiden alueellinen koskemattomuus, riitojen rauhanomainen ratkaiseminen, puuttumattomuus toisten maiden sisäisiin asioihin, ihmisoikeuksien kunnioitus, kansojen itsemääräämisoikeus, yhteistyö valtioiden välillä ja valtioiden velvollisuuksien täyttäminen hyvässä tahdossa kansainvälisten lakien mukaan.

Venäjän toiminta Krimillä rikkoi näitä periaatteita raskaasti ja samalla on muistettava, että niin Venäjä kuin Ukraina ovat ETYJ:n jäseninä sitoutuneet kunnioittamaan näitä periaatteita toisia jäsenmaita kohtaan.

Seuraava rikottu sopimus on Alma-Atan protokolla vuodelta 1991:

http://lcweb2.loc.gov/frd/cs/belarus/by_appnc.html

Yksi Alma-Atan protokollan keskeisiä kohtia on alueellisen koskemattomuuden ja vallitsevien rajojen kunnioitus. Protokollan ensimmäinen artikla korostaa tätä asiaa vahvasti.

Se, että Venäjä ei kunnioita tekemiään sopimuksia tarkoittaa Suomen näkökulmasta, että Venäjää on tarkasteltava Suomelle turvallisuuspoliittisena uhkana. Historia tuntee esimerkkejä johtajista, jotka aloittivat Euroopassa poliittisen uhkapelin ja pääsivät sangen pitkälle ennen kuin joku pisti rajan heidän toimilleen. Mielestäni Krimin suhteen Venäjä astui tällaisen rajan yli ja tämä tarkoittaa sitä, että kansainvälisen yhteisön tulee antaa Venäjälle vahva signaali siitä, että tällaisia toimia ei katsota hyvällä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Petri, olet täysin oikeassa mitä tulee kansainvälisiin sopimuksiin,

mutta, mutta

tiedätkö, että lukot ovat vain rehellisiä varten!

Kansainväliset sopimukset ovat vain oikeusvaltioita varten, ei imperialistisia roistovaltioita varten.

Venäjällä ne nähdään vain tekstinä paperilla niin kauan kuin rikkomuksista ei seuraa mitään.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Olet täysin oikeassa. Juuri tämän takia Venäjälle pitää lähettää voimakas signaali kauppapakoitteiden muodossa ja Suomen tulee osallistua siihen.

Nähdäkseni meillä on vain huono vaihtoehto eli kauppapakotteet ja vielä huonompi vaihtoehto eli hyväksyä se, että Venäjä saa huseerata vapaasti ja toivoa, että Ukrainan arpa ei osu kohdallemme.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Venäjä on Georgian ja Krimin toimillaan sanoutunut irti 2. maailmansodan jälkeisestä maailman turvajärjestelmästä, jossa sille ja kommunistiselle Kiinalle on uskottu keskeisen vastuullinen rooli. Kun YK käy taannoisen Kanainliiton tavoin hampaattomaksi uusi turvajörjestelmä syntyy yleensä vasta voimainkoetuksen eli sodan jälkeen. Maailma on nyt vakavasti otettavassa tienhaarassa. Venäjä on pantava kuriin, vaikka se hieman maksaisikin myös meille. Pakotteet ovat kuitenkin aina helvempi ja inhimillisempi ratkaisu kuin maailmansota.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Kyllä siinä vapaus koittaa,kun atomipommi jysähtää takapihalle.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Tuokin on melko varteenotettava uhkakuva, kun venäläinen uutismies aamulla uhkaili amerikkalaisia ydinpommilla. Melko laaja hysteria taitaa naapurimaassa olla vallalla: fasistit ovat kaapanneet Ukrainan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Matti hyvä kirjoitus. Mikä on Suomen linja EU-vaaleissa ja sen jälkeen?

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162708-...

Sekä Venäjä että EU noudattavat Breznevin oppia NWO:ta ja Euraasian imperiumia/unionia haaveillessaan.

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/comment...

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/comment...

Tässä aiemmin vastattuja mielipiteitä samasta aiheesta.

Pitäisikö Suomen nykytilanteen kirvoittamana tai vasta tilanteen rauhoituttua liittyä Natoon vai menikö Nato-juna jo ohitse?

PS.Presidentti Niinistö tarjoaaa Suomea Krimin kriisin neuvottelupaikaksikin Libanonissa (HS-haastattelu/SU).

Saako Putin sulan hattuunsa populismillaan kansalta, mutta vastapainoksi jäätyneet suhteet ulkomaille ja sijoittajilta? Oliko Krim vain veruke öljyyn ym. luonnonrikkauksiin ja sillanpääasema tuleville kaappaustempuille?

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/67448-tutkija-sulk...

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Kyllä mielestäni Suomen tulee pyrkiä välittäjäksi, ja siihen kai valtiojohtomme jo tähtääkin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Parempi olla ristiriitojen ulkopuolella ja sillanrakentajana rauhan ja liennytyksen aikaansaamiseksi. "Parempi laiha sopu kuin lihava riita."

Raamattukin: autuaita ovat rauhantekijät; Jumalan lapsiksi pitää heitä kutsuman.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Parempi olla ristiriitojen ulkopuolella ja sillanrakentajana rauhan ja liennytyksen aikaansaamiseksi. "Parempi laiha sopu kuin lihava riita."

Raamattukin: autuaita ovat rauhantekijät; Jumalan lapsiksi pitää heitä kutsuman.

Aulis Mäkitalo

On kai ymmärrettävä blogistin suosittelevan peitetyin sanakääntein Suomen liittymistä NATOON nimenomaan Putinin ja hänen yksinvaltaisen Venäjänsä osoittaman hitlerismin takia. Hitlerismi on kyllä Venäjän kansan ja muun maailman toimin pysäytettävä eikä mihinkään Munchenin sopimukseen ole syytä mennä koska jatkoa seuraisi ihan Aatun käsikirjoituksen mukaan. Siksi Suomenkin on seistävä tinkimättä Euroopan unionin, viiteryhmänsä, poliittisessa rintamassa.

Mutta se Natoon liittyminen. Blogistikin jo viittailee Putinin hitlerismin jälkeiseen aikaan Venäjällä. Jos Suomi nyt liittyisi, rasittaisi NATO-jäsenyys myöhempiä Suomen ja Putinin hallinnon jälkeisen Venäjän suhteita ratkaisevasti. Suomen olisi silloin mahdoton NATO-jäsenenä noudattaa kansallisen etumme ja maailman tappiin pysyvän geopoliittisen asemamme vaatimuksen mukaista hedelmällistä uusiutuneen Venäjän politiikkaa suomettarelais-paasikiviläis-kekkoslaisen parhaan perinteen mukaisesti.

Tärkeitä Suomen kansallisen edun kysymyksiä ei sovi ratkaista hätiköiden paljolti kuvitteellisissa hetken tunnelmissa. Sikäli kun on tarpeen (on kyllä) etsiä tukea ratkaisuille painetusta sanasta, on hyvä panna iltapäivälehdet syrjään ja tarttua Paasikiven päiväkirjoihin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Aulis, kun nyt viittaat Paasikiveen ja hänen päiväkirjoihinsa, on hyvä ymmärtää, että aika on nyt erilainen. Toki NL oli suurvalta silloin ja niin on Venäjä nyt ja meidän sijaintimme Telluksella on edelleen sama.

Presidentti Kekkonen kirjoitti Ulkopolitiikka-lehdessä vuonna 1977 seuraavasti:

”Maantieteellisten tekijöiden ja historiallisten analogioiden liiallinen korostaminen saattaa kuitenkin johtaa erheellisiin yksinkertaistuksiin. Ympäröivä maailma nähdään helposti muuttumattomana sekä oma ulkopolitiikka autonomisena ja ongelmattomana, kunhan kerran on tehty realistinen perusvalinta.”

Ymmärrän tämän niin, että pitää koko ajan miettiä myös uusia ratkaisuja.
Se, että kerätään tietoa ja tehdään analyyttisiä johtopäätöksiä on viisautta. Ajopuuteoriaan on aina helppo turvautua.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Olen kyllä edelleen Suomen Nato-jäsenyyden kannalla en vain peitellysti vaan myös avoimesti. Kannatan vääryydellä muutettujen Tarton rauhan rajojen palautusta neuvotteluin. Venäjään ja venäläisiin en edes harkitse luottavani ennen kuin em. vääryys on korjattu. Paasikivestä sanon, että hän oli aivan liian lepsu ja hyväuskoinen suhteessa venäläisiin. Maailmansodan jälkeen kirjoitetut ohjeet suomalaisille ovat enimmäkseen jälkiviisauteen pohjautuvia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Poliittisilla, opportunistisilla kameleonteilla ei taida olla noin selkeää uskallusta ja rohkeutta sanoa kiertelemättä avoimesti ääneen NATO-kantaansa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen. (J.K.Paasikivi)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kaiken viisauden alku on ymmärtää tosiasiat (M.T.Villikari)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tämän maailman viisaus on hulluutta Jumalan silmissä. (Raamattu I Kor 3:19)

Tyhmyyttä vastaan taistelevat jumalatkin turhaan.

Politiikka turmelee luonteen. (Otto von Bismarck)

Diktatuuriin kuljetaan avoimista ovista. Ovet suljetaan. Ulos tullaan vain murtautumalla.(Samuli Paronen)

Typerä ei opi, hän tietää. (Kerttu Wanne)

Eniten järkeä kuluu suuriin typeryyksiin. (Samuli Paronen)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Nykyiset tapahtumat liittyvät Neuvostoliiton hajoamiseen, ei toisen maailmansodan jälkiselvitykseen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mädännäisyys lisää mädännäisyyttä. Moraalittomuus moraalittomuutta. Kestävään kehitykseen sellaisesta ei enää ole. Politiikkakin homehtuu...

Potemkin kulissit romahtavat aikanaan. Korttitalot luhistuvat ja dominoteoria toimii. Suurvalta -Rooma, N-liitto...jne. Pakkopulla ei maistu kenellekään.

Näytösoikeudenkäynnit ja aseilla sekä miehittämisellä varmistettu pakollinen kansanäänestys on vapaan demokratian irvikuva. Kansan/valtioiden "suojelu ja vapautus" on diktatuurista poliitista alistusteatteria pahimmillaan.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

NL:n hajoaminen on hyvässä vauhdissa. Toisen maailmansodan jälkiselvittelyyn nykytapahtumat liittyvät siten, ettei Venäjä ole tehnyt selväksi rikoksiaan toisia, itseään, kansaansa,vähemmistöjään ja historiansa vääristelyä kohtaan. Natsismi hävitettiin, mutta kommunismin diktatuurin rikokset jäivät rankaisematta. Siitä kärsitään nyt, eikä kärsimys lopu, ennen kuin kommunismin rikokset on selvitetty, myös Suomea kohtaan tehdyt. Putinin johdolla on kommunismin peto uudelleen herätetty.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

KGB:n tausta velvoittaa Putinia imperialistisiin Euraasia-ajatuksiin. Toisaalta myös Napoleon-kompleksikin sekä Breznevin oppi.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #64
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #73

Sitähän se pullistelu merkitsee ja muut teatteriesitykset tiikereiden,kurkien ja moottoripyöräjengien kanssa imagon kohottamiseksi. -Ei ihme, että Lapin Kansan vakituinen avustaja RH. pohtii pakinassaan "Ensimmäinen ajatus: onkohan tuolla nyt kaikki kurjet ja tiikerit kotona" tai kuten nykynuoret sanovat "ovatko kaikki lepakot tapulissa". - Näin suomalaiset sanasepot sanailevat kansan iloksi.-- Mutta toisaalta: eihän kansan johtaja voi puhua muuta kuin mitä hän puhuu omalla kansalleen ja , mikä palvelee Oikeaa Totuutta. Muusta viis tai kuus. Muuten hänenkin palatsissaan olisi ennen pitkää avoimet ovat, ja herrahissit eivät toimisi kuten halutaan.

Farssiahan tämä poliittinen Kreml-teatteri näyttää todella olevan, totta maar.

Putinin diktatuuriin kuuluukin sopiva annos populismia ja rautaista kättä tai anturaa sekä kilpailijoiden eliminointia. Se on hänen Molotovin cocktailinsa politiikkaan. Siitä roolista hän pitää niin pirusti.

Saksan Merkelilläkin oli äskettäin omat näkemyksensä Putinista. - Merkel Obamalle: Putin on "toisessa maailmassa."

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sotamiehen ei kannata ottaa itselleen kenraalin murheita.

Meillä Suomessa on viisaat ja demokraattisesti valitut päättäjät maamme johdossa. Voimme nukkua yömme rauhassa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

PT. Pohojolaasittain: Hevosella on isompi pää, annetahan sen murehtia...niinkö?

Ei oteta prikaatin murheita...

Seppo Paasikallio

Suomi on ottanut selvästi kantaa Obaman puolesta Venäjää vastaan. Tässä on suuri ero verrattuna entiseen puolueettomaan Suomeen suurvaltojen välisissä kiistoissa. EUn pakotteiden hyväksyntä tarkoittaa, että Suomi kannattaa Obamaa, jolta EU on ohjeensa saanut.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Totta. Mutta on pidettävä huoli, että Obama edelleen jämäköityy. Ja Saksa, ettei tule uutta liittoa ja Euroopan jakoa Saksan ja Venäjän kesken.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Venäläinen uskoo propagandaan, mutta ei se veli venäläinen sen kummempi ihminen ole kuin suomalainen ihminen, tai "länsimainen" ihminen yleensä.

Mekin siis uskomme propagandaan ja juuri tämän kaltaisissa tilanteissa sitä propagandaa meille tarjoillaan, kuten venäläisille tarjoillaan vähän toisenlaista propagandaa ja me uskomme siihen meille tarjottuun propagandaan, kuten veli venäläinen uskoo hänelle tarjottuun propagandaan.

Missä on totuus?

Totuus joko nukkuu
tai sitä ei ole,

tai

jos sitä totuutta joku meille tarjoilee
se hukkuu väärien "tietojen" sekaan
niin että emme sitä huomaa
ja vaikka huomaisimme, emme usko siihen
kuten emme usko mihinkään muuhunkaan
paitsi siihen propagandaan joka meitä kaikkein eniten miellyttää.

------------------

Minä en tarjoile "totuutta",
vain oman käsitykseni.

Minun käsitykseni mukaan Ukrainan ongelma Ukrainan kansa
ja Venäjän ongelma on Venäjän kansa.

Kansa haluaa kunnioittaa isänmaallisia arvoja
ja kansa valitsee isänmaallisia johtajia
ja kansa saa mitä haluaa,
pahimmassa tapauksessa sotaa.

Olisikohan meillä Suomessakin oma ongelmamme?
Nimittäin tämä Suomen kansa.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Ongelmamme, sekä Suomen että lännen, on siinä että olemme uskoneet yhteiskunnan moniarvoisuuden, vapaan kaupan ja kaupan siteiden, pääomien, palvelujen, tavaroiden ja ihmisten vapaan liikkuvuuden lisäävän yhteenkuuluvuutta, riippuvuutta ja turvallisuutta, jolloin väkivallan käyttö yksilöiden, kansojen ja blokkien kesken käy tarpeettomaksi, jopa mahdottomaksi.
Olemme saaneet havaita, että meitä on vedetty huulesta; vapaudesta on tullutkin meille ansa, hyväsukoisuuttamme on käytetty raa´asti hyväksi. Venäjä on pettänyt meidät.
2. maailmansodan jälkeinen rauhan- ja kumppanuuden työ on lyöty pirstaleiksi. Unelmat ja asiat joihin on uskottu, on murskattu. Kun kommunismi kadotti unelmansa, se näyttää kostavan nyt.
Provosoidummeko ja iskemme takaisin? Kantani on: emme iske vaan osoitamme sivistyksemme tason heihin nähden. Näin on tehnyt tähän saakka Ukraina. Ihailen heitä siitä. Varaudumme åpahimpaan, mutta emme iske - ainakaan ensimmäisenä! Mutta iskemme päättäväisesti, kun ja jos kimppuumme käydään tai rajamme ylitetään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kavahdan kaikkea liittymistä."

Niin, ymmärrän kyllä tunnetasolla tämän asenteen.

Käytännössä tällainen "yksityisyys" ei kuitenkaan ole mahdollista.
Niin että jonkinlainen yhteistyö on vain ihan pakko hyväksyä.

Onhan tämä Suomikin jonkinlainen yhteenliittymä.
Ei se tunnetasolla sen parempi ole kuin muutkaan.

Jos niihin muihin "liittoihin" tottuisi, kuten suomalaisuuteen,
niin samanlaista tyydytystä tai "kavahdusta" nekin aiheuttaisivat.

Kannattaa siis tutkailla näitä liittoutumisvaihtoehtoja vähän niinkuin taloudellisesta ja turvallisuuslähtökohdista käsin, ilman tunnetason mukana pitämistä. Kyllähän näistä lähtökohdista tämä EU on aika vahva ja turvallinen.

Nato voi olla vahva, muttei niin kovin turvallinen.

Toki sillekin näkemykselle on omat perusteensa että Nato on vain paperitiikeri. Natoa ei ole koskaan koeteltu käytännössä ja jos tosi paikka tulisi, niin se voisi hajota. Onko ylipäätänsä mahdollista että näin monella maalla löytyisi yhteinen tahto sotilaallisissa kysymyksissä. Nato hajosi jo käytännössä Irakin sodan yhteydessä, kun Saksa ja Ranska tuomitsivat sen sodan. Missä tahansa tulevassa sodassa voi tapahtua samanlainen hajoaminen.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Ennen mahdollista Natoon liittymistämme on valtiomme julkaistava kaikki mahdollinen liittymiseen ja jäsenyyteen liittyvät ehdot, käytävä avoin keskustelu ja järjestettävä asiasta kansanäänestys.
Meillä on hyvätasoinen armeija ja hyvä maanpuolustustahto. Syytä hötkyilyyn ei ole, mutta ei tätä tälleenkään voi jättää, että meillä on olevinaan "turvatakuut ja optio", vaan ei kuitenkaan ole.
Euroopassa ja koko maailmassa ei ole mitään muuta vapauden turvajärjestelmää kuin Nato ja sen keskusvaltio USA. Vaikka USA:ssakin on puutteita ja virheitä, on se maa, joka kaksi kertaa on Euroopan ja maailmankin - ja Venäjänkin! - pelastanut. Venäjän ei kannattaisi kiihottaa kansaansa muka Euroopan fasismia vastaan, kun itse noudattaa kommunismin oppeja ja käytänteitä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ei maailma sinänsä ole paha, pahuus tulee siinä olevista ihmistä: ahneudesta, vallanhimosta, itsekkyydestä ja vastuuttomuudesta sekä moraalittomuudesta. Inhimillisistä heikkouksista: homo homini lupus!?!?

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Noin se pakkaa olemaan, Kari!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jaha, Suomi nyt pistää Putinin Venäjän järjestykseen ensiksi talouspakotteilla ja ellei usko niin rautaa rajalle. Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Niin, Suomihan se maailmanrauhaa häiritsee, kun myy maitaan ulkomaalaisille, kärrää vierasmaalaisia lähes ilman kontrollia maahan, vetää armeijansa rajamaakunnista sekä hävittää jv-miinansa myös varastoistaan, ettei vahingoittaisi maahantunkeutujaa, mutta Venäjä se rakentelee ja varmistelee maailmanrauhaa sulkemalla oman ja naapurimaansa vähemmistön suut ja ajamalla tankit Krimille suojellakseen verisukulaisiaan ja varmistaakseen oikeanlaisen kansanäänestystuloksen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Matti. Taitaakos sen selvemmin muotoilla!

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

JUuri näin , totta puhuu ystäväni Matti. Totuus tekee vapaaksi, taitaa lukea Raamatussakin." Totuuden puhuminen sopii vapaille, valehteleminen orjille!"- Roomalainen sananlasku

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

En usko,että sieltä tulee enää hölmöjä piippalakkeja miinoihin astelemaan. Pari ohjusta ydinvoimaloihin,sähköt poikki ja thats' it.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Niin, eihän noita tullut Krimillekään...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Joskus tuntuisi paremmalta kun pantaisiin pahimmat riitapukarit viikoksi tai pariksi samaan huoneeseen nyrkkelyhansikkaat kädessä ottamaan miehestä mittaa. Sivulliset eivät siinä kärsisi. Ottelu filmattaisiin piilokameralla eri maihin TV:ssä katsottavaksi. Yleisömenestys olisi taattu.

Nytkin Ukrainan Vitali Klitsko vastaan Venäjän Vladimir Putin. Mikä olisi ottelun lopputulos viiden minuutin jälkeen?

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Kunpa se olisikin noin helppoa. Mutta entä jos Putin häviäisikin, vahvistaisiko se kansainvälistä rauhaa?

Toimituksen poiminnat