Matti Kyllönen

Nostakaa Kristuksen risti korkealle!

Yllä olevat sanat lausui Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi tervehdyksessään Tuiran seurakunnan 100-vuotisjuhlassa sunnuntaina. Piispa Salmen mielestä kristittyjen on nyt aika nousta puolustamaan kristinuskoa, joka on saanut kokea kristinuskonvastaisuutta, "dekristianismia". Piispa tuomitsi pyrkimykset luopua sotilasvalasta ja tuomarinvalasta. Hän mainitsi myös käsitteen "monikulttuurisuus" siinä valossa, että sen noudattaminen on merkinnyt kristinuskon ja länsimaisen kulttuurimme tietoista heikentämistä. Aikana jossa elämme,  kristillisyys ja koko kulttuurimme on joutunut altavastaajan ja puolustautujan asemaan.  Näin siis piispa, tiivistetysti sanoen.

Piispan mielestä nyt on aika nousta rohkeasti puolustamaan kirkkoa, kristinuskoa ja kulttuuriamme sekä uskoa Jeesukseen Kristukseen, toivon ja valon tuojaan. Piispa jatkoi, ettemme kristittyinä saa piilotella emmekä peitellä tunnuksiamme, vaan  meidän tulee nostaa Kristuksen risti korkealle sydämissämme, kirkoissamme ja yhteiskunnassamme.

Tuossa ydinajatukset piispan tervehdyksestä. Ne tulla tupsahtivat kuin sokerina pohjalla päivän ihanan ohjelman lopuksi. Kirkkosalin, seurakuntasalin ja muitakin tiloja täyttänyt juhlakansa sai mahtavan hengellisen tieto- ja kokemuspaketin klo 10.00 piispanmessulla alkaneessa ja 100-vuotisjuhlaan iltapäivällä päättyneessä juhlassa.

Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen kertoi, että 40.000 jäsenellään seurakunta on maamme suurimpia. Seurakunnan vanhin kirkko Tuiran kirkko on perustettu ensimmäisen maailmansodan aikana 1916. Epävakaissa oloissa kirkkohanketta vietiin eteenpäin ja se  toteutettiin. Kirkon alkuperäinen olemus on säilynyt nykyaikaan asti, ilmeni Tuiran seurakunnan pitkäaikaisen kirkkoherran teol. lis., rovasti Hannu Ojalehdon juhlaesitelmästä.

"Tuiran risti" tien näyttäjänä ja toivon antajana

Perjantaina alkaneissa kirkon juhlissa on ollut ohjelmaa kaikelle kansalle. On esitelty seurakuntaa valokuvin ja muisteltu Tuiran rukoushuoneen ja kirkon historiaa. Suuren huomion on saanut kaulakoru "Tuiran risti", joka on ehtinyt jo lukuisten tuiralaisten rinnoille ilmaisemaan kantajansa vakaumusta. 

Piispa Samuel Salmen tervehdyksen ydin tekikin kunniaa Tuiran seurakuntalaisista lähteneeseen hankkeeseen rohkeasti ilmaista kristillinen vakaumuksensa oman kirkon ristin kautta. Ev. lut.seurakuntamme ovat jo kauan noudattaneet kirkon palvelijain vanhaa tapaa astua juhlamessuun ristisaattueessa, jonka  kärjessä kulkee Kristuksen risti. Läpi kristikunnan historian yksityiset kansalaiset, kirkon ja valtion edustajat, sotapäälliköt ja yksityiset sotilaat ovat kantaneet ristitunnuksia, uskoneet niiden suojaan, turvaan ja voittoon. Suomen armeijan sotilaat ovat vannoneet sotilasvalansa Jumalan nimeen ja Suomen tuomarit, ministerit ym. vannovat virkavalansa kristillisen yhteiskunnan perinteisiin arvoihin nojaten. Oli paikallaan ja hyvin odotettua, että piispa Samuel Salmi Pohjois-Suomen pääkaupungissa rohkeasti kirkasti niin valakaavoihin kuin kansallisiin ja kristillisiin kulttuuriimme kuuluvia perusarvoja.  

Tämä rakas  maa on otsa hiessä työtä tehden ja Jumalaan luottaen raivattu ja rakennettu ja sitä on raskain uhrein vapautemme säilyttäen  sodissa puolustettu ja aina uudelleen entistä kukoistavammaksi rakennettu. Siksi on nyt aika sanoa, että perusarvojemme rassaaminen saa riittää. 

Kirkko ja valtio ovat jo lähes tuhat vuotta olleet suojakilpenämme. Niin tulee olla jatkossakin. Siitä kansan hallitsemat valtio ja kirkko pitävät jatkossakin huolen. Tavoitelkoot kirkkojen ristit edelleen kohti taivaita ylitse muiden, Kristuksen merkkinä ja länsimaisen kulttuurin voittaisina tunnuksina. Sillä vain tässä merkissä, historiansa tunnustavana ja sitä puolustavana,  on Eurooppa ja niin myös Suomi,  taas nouseva. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (96 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kylläpäs alkoi ahdistamaan tulevaisuus..

Eikö kuitenkin piispa ajaisi parhaiten kirkon kristillisten ja kirkonkin asiaa vaatimalla kirkon erottelua valtiosta? Se avaisi sen todellisen kannatuksen tien.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Mikä siinä ahdistaa? Piispa puolustaa ideologiaansa, sitä mihin uskoo ja mitä hän opettaa, sitä minkä varassa koko länsimainen kulttuuri seisoo. Jos hän ei puolustaisi, minkä varassa hän ja hänen laumansa elävät. Ketä se loukkaa, jos ihminen asiaansa puolustaa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Hyvä kysymys..muistan tuon tulevaisuudessa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos Matti Kyllönen hyvästä kirjoituksestasi!

Kristillinen tapakasvatus on koko länsimaisen sivistyksen perusta. Vähintään yhtä tärkeä asia, kun haemme toivoa Jeesuksen kärsimyksistä elämän käydessä vaikeaksi, vaikka ei olisikaan niin harras ihminen ja tämä on tärkeä asia tiedostaa yhteiskunnallisesti!

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Kiitos kiitoksesta, Kimmo. Jumalan pelastussuunitelma ja siihen kuuluva Kristuksen kärsimys- ja sovituskuolema ja ylösnousemus antavat suunnan, toivon ja merkityksen yksittäisen ihmisen, kansan ja koko maailman elämälle ja tulevaisuudelle. Tämän varassa kristikunta, maailman suurin uskonto ihmisineen ja kansoineen ovat eläneet kaksi vuosituhatta. Nyt EU:n myötä Eurooppa on luopunut näistä aatteista ja tavoitteista. Niin tehdessään se on avannut ovensa ja repinyt suojamuurinsa kaikkien vieraiden aatteiden tulla. Samalla kun se kieltää itsensä ja opetuksensa, se antaa pois lastensa kasvatuksen ja kulttuuriperinnön siirtämisen seuraavalle polvelle. Juuri tähän ovat pyrkineet aikaisemmat Suomen ja Euroopan viholliset, kommunismi ja natsismi. Käytiin pitkä ja hirvittävä kamppailu niiden torjumiseksi. Siinä onnistuttiin. EU on luopunut siitä minkä puolesta taisteltiin ja voitettiin. Nyt jo näytti, että kirkkokin antautuu, mutta pohjoisesta nousee uusi vanha voima. Ihmiset hoitavat sen ja näyttävät kirkolle suunnan. Meillä on hyvä piispa, joka kuulee kansaa ja seurakuntalaisiaan. Oikein Kimmo: kenen hallussa opetus ja kasvatus, sen on tulevaisuus. On aika herätä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos taas, tuli ihan kotoisa olo, kun tämänhetkisestä kotiseurakunnastani kirjoitit siis Tuiran kirkosta. :)

Lisäisin tässä mietintään myös sen asian, kun kristinuskoa pilkkaavat tahot ottavat usein esille kirkon järjettömät teot historiassa. Toki pimeä keskiaika pitää myöntää, mutta eikö voitaisi elää kaikki ihan tässä ja nyt.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #6

Ei todellakaan tarvitse mennä mihinkään keskiaikaan saakka että löytää kirkon ja kristittyinä hurskaasti esiintyvien hyvin sairaita ja julmia tekoja mm. lapsia ja naisia sekä kokonaisia kouluaissukupolvia kohtaan. Kyllösen kotiseudun ja Tuiran seurakunnan alueellakin rehottava vastenmielinen herätysliike on sellaisesta yksi kammottavimmista esimerkeistä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #8

Olet oikeassa Esa!

Kirkon pitää olla avoin ja noudattaa julistamaansa oppia. Väärinkäytöksiin pitäisi puuttua, vaikka ne ovatkin joskus osa paikallista kulttuuriperintöä. Kestävä oppi uskonnosta ei ole sääntöviidakko, vaan se kannustaa ennemminkin löytämään oman sisäisen rauhan uskossa. Armo on silti tärkeä asia, vaikka ei olisi harras ihminen, niin ilman armoa moni vetää itsensä liian tiukille.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #8

Mikä siinä on niin vastenmielistä? Puhutko kokemuksesta?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #21

Laestadiolaisten tapa suojella kuvottavia seksuaali- ja pahoinpitelyrikoksia tehneitä miehiä on hyvin vastenmielistä.
Ja myös naisten alistaminen on pahimmillaan kutakuinkin vastaavaa kuin islamisteilla

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #25

Tässä olen kanssasi samaa mieltä, Esa.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #6

Niin Kimmo, meillä on kaunis ja rauhaisaa mieltä antava suosittu ja hyvähenkinen kotikirkko. Totta että kristinuskoa pilkataan itsensä puolustamisesta. Mutta siihen sillä oli oikeus. Kirkko, ruhtinaat ja valtiot puolustivat yhteiskuntiaan ja aatteitaan. Jos ne eivät olisi sitä tehneet, verenhimoinen islam olisi päässyt laajasti Eurooppaan jo 700-luvulla. Islam valtasi jo pyhässä sodassaan (632-732) Pyhän maan, Pohjois-Afrikan ja tuli Espanjaan ja Etelä-Ranskaan, jossa frankit löivät heidät Poitiersin taistelussa 732. Sitä pidetään tilantena, jossa Eurooppa syntyi. Islamilainen ratsuväki lyötiin eurooppalaisella ratsuväellä. Ristiretket 1099 alkaen olivat vastaus islamistien aggressioon Pyhällä maalla. Ne lujitticat Euroopan yhtenäisyyttä. Siinä ei ole mitään hävettävää, ristiretket olivat Euroopan puolustussotaa. Keski- ja uudenajan taitteessa islamistit tulivat Konstantinopoliin ja Balkanille. Balkan on ollut levoton niistä päivistä alkaen ja on edelleen. Wien oli uhattuna mutta yhteinen Eurooppa pysäytti heidät Wienin porteille. Nuo kokemukset ja kokemukset kommunismista ovat heijastumaa siitä, miksi Itä-Eurooppa ei hyvksy mailleen muukalaisia. He haluavat säilyttää rauhansa ja kulttuurinsa. Eurooppa on nyt jotensakin samanlaisessa tilanteessa kuin uuden ajan alussa. Jos yhteistä kulttuuriperintöä kristinuskoineen ei haluta yhdessö puolustaa, islam tulee aiheuttamaan ylipääsemättömän ongelman. Kaikkialla minne islam on mennyt, se on tuonut epäsovun ja pommit. Monikulttuurisuus on vihollisen juoni, jolla maat valloitetaan. Islam ei koskaan alistu. Islam alistaa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #16

On selvä asia, että Islam on kristinuskon sivistystasoa laajassa mittakaavassa perässä, mutta kuten Matti tiedät, niin ei maailman suurimpien uskontojen suuri linja todellakaan muutu nopeasti. Ei edes Suomessa yhteiskunnallinen muutos tapahdu nopeasti. Turkissa ilmeisesti yritettiin vallankaappausta ja meno meni vain hullummaksi. En näe uskontoja ristiriidassa keskenään olevina, koska uskontojen pitää olla oppi rakkaudesta tai muuten uskonnolta putoaa pohja pois eikä sitä sitten enää tarvita haitallisena osana ihmisyyttä.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #19

Missä näkyy islamistien rakkaus ja hyväksyvyys kristittyjä kohtaan? Tuomitsevatko he isisterroristien työt?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #23

En osaa sanoa, mutta sisimmässään Islamin uskoinen on siinä ihminen missä kristittykin. Kulttuuriperintö vaikuttaa paljon ihmisen ajatteluun. Itse näkisin mielelläni enemmän uskontojen välistä vuoropuhelua.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #24

Ihminen on ihminen ja kulttuuri on kulttuuri. Ihmiset ja kulttuurit lähentyvät ja sekoittuvat ja syntyy sekakultuureja ja uusia kulttuureja. Jotta yhteiskuntien rauha säilyisi ja sulautuminen olisi rauhanomaista, tarvitaan paljon aikaa, sukupolvia vähintäänkin. Suomeen tulleet muukalaiset ovat lukumäärältään yläkantissa. Pitää koettaa sulattaa nämä ennen kuin voidaan nielaista uutta. Erityisen huolestunut olen islamilaisten naisten asemasta Suomessa. Uskoisin islamilaisen naisen tulevan Suomeen päästäkseen vapauteen, mutta jos sallimme imaamien erikoishallinnon Suomessa, rakennamme muureja kulttuurien välille. Vain sulautuminen suomalaisiin ja eläminen Suomen lakien ja kulttuurin mukaan turvaa meille yhteiskuntarauhan. Maassa maan tavalla tai maasta pois.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #29

# 29

Historia on mielenkiintoinen ja aikoinaan uskontojen osuus yhteiskunnissa oli paljon suurempi kuin nykyään. Uskonnon avulla kansaa pidettiin kurissa ja ojennuksessa. Käytännössä kai kaikki kansalaiset kuuluivat aina johonkin uskontokuntaan ja sitä oman Jumalan sanaa sitten pidettiin ainoana oikeana vaihtoehtona. Kaikissa sodissa oli myös Jumalat vahvasti edustettuina. Myös kristinuskossa *1 )

Maailma on toki muuttunut, mutta yllättäen kirkon vaikutus on kuitenkin edelleen vahvasti esillä, vaikka väestöstä suuri osa ei kirkkoon tai mihinkään uskonnolliseen yhteisöön kuulukkaan. *2)" Toisen posken kääntäminen "on vallitseva tapa kirkon sanoman mukaan nykyään. Ja tämä myös näkyy myös politiikassa.

Kun yhteiskunnan perusrakenteet muuttuvat uusien tuulien myötä, niin kulttuuriin sulautumisen suhteen olisi kuitenkin syytä hieman miettiä historian ja koetun kautta muhammettilaisten sopeutumista muihin kulttuureihin ja vallitseviin uskontoihin. Onko tulijoiden sopeutuminen onnistunut joskus jossain ?

Ja toinen kysymys edelliseen liittyen. Missä islamistisissa valtioissa on vuosisatojen aikana onnistuttu luomaan kansalaisille tasa-arvoinen, turvallinen ja taloudellisesti toimiva yhteiskunta ?

(*1. https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Sodan_etiikka
(*2. https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ateistien_osuus_v%...

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #54

1. Aatteet, kuten uskontokin, muodostuvat maantieteelliseltä, elinkienojen, kulttuurin ja historian pohjalta. Islam on aavikoiden uskonto, mutta miekkalähetyksenä se on väkipakolla levinnyt alueille, joille se ei luontaisesti sovellu. Siksi se elää miekka veressä kaikkialla minne se on mennyt. Eurooppa on edelleen sille vierasta aluetta. Väkipakolla tuotu ei tänne juurru, ei etenkään pohjoismaihin. Euroopan johtajisto koettaa peloisaan istuttaa sitä tänne. Ei onnistu, vaikka millaisia lakeja islamin tueksi säädetäänkin. Juutalaiset älykkäänä ja huolenpitoonsa "Jumalan kansana" uskoen tulevat selviytymään. Suomi on Israelia kaikessa tukenut, mutta Tarja Halosen johdolla se on monin tavoin kannoistaan lipsunut, maamme ja kansamme vahingoksi. Tämä virheliike on oikaistava.
Kristitytkin valtiot ovat lähetystyötä tehdessään sortuneet kohdemaidensa kansojen alistamiseen ja sortoon. Oikeudenmukaisuuden Jumala on antanut vihan pallon palata takaisin. Britannia, Ranska, Hollanti, Belgia, Saksa ja uudempi sortaja USA ovat saaneet maksaa virheistään. Suomi ei ole valvollinen ottamaan taakkaa joka ei sille millään tavalla kuulu.
2. Ei missään.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #23

"Missä näkyy islamistien rakkaus ja hyväksyvyys kristittyjä kohtaan? Tuomitsevatko he isisterroristien työt?"

Aivan yhtä hyvin voisi kysyä missä näkyy "israelin jumalaa" palvovien rakkaus Palestiinalaisia kohtaan?

Onko sinun uskonnollasi joku erityisoikeus asettua yleisen moraalitajun yläpuolelle?

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #28

Israel hyväksyi Palestiinan jaon, arabit eivät. Siitä sota. Israelin ja arabien suhteissa näkyy se kuinka hyvä muiden kulttuurien on elää islamin kanssa ja rinnalla. Toinen joustaa, islam ei. Israelin turvallisuus on muurien sisällä. Itä-Eurooppa rakentaa muureja turvallisuussyistä. Jos EU ei kykene turvaamaan rajojaan, sille käy kuten Rooman valtakunnalle.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #31

"Israel hyväksyi Palestiinan jaon, arabit eivät. Siitä sota"

Palestiinalaisten ainoa "rikos" on se, että he ovat syntyneet sinun palvomasi "israelin jumalan" juutalaisille luvatulle maalle. Eikä kysymys ollut mistään jaosta vaan Palestiinalaisten olisi pitänyt luovuttaa maata juutalaisille mihinkä mikään kansa ei ole koskaan suostunut.

Jätit vastaamatta vielä mikä oikeus Israelin hallituksella on yhä edelleen sortaa Palestiinalaisia riistämällä heiltä ihmisoikeudet, äänioikeuden ja liikkumisvapauden?

Haluan vain lyhykäisyydessään sanoa että sinunlaisesi kristityt kiihko-uskovaiset eivät ole moraaliltaan yhtään sen kummempia kuin kiihko-muslimitkaan.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #38

Israelin kansa sai palata kotimaahansa maailmanhallituksen YK:n päätöksellä. Se on siis täysin laillisesti tapahtunut muuttoliike ja valtionmuodostus. Tänäkin päivänä on mahdollista luoda pysyvä rauha Palestiinaan, jos vain arabivaltiot hyväksyvät sen. Rauha on monta kertaa solmittu, mutta sopimusta on aina rikottu. Islamin kanta muihin uskontoihin on torjuva. Koraani antaa niin houkuttelevat palkinnot "uskonmarttyreille" islamin paratiisissa, että niiden tavoittelemisesta näyttää monien olevan mahdotonta kieltäytyä; toisuskoinen on siis tapettava. Koraani itsesään on jo syy siihen, ettei sopimusta ja rinnakkaineloa tule.

Kari Väistö Vastaus kommenttiin #38

Tässä Lähi-idän kysymyksessä näyttää olevan ”mutu-ajatukset” vallalla. Näinhän median on omista pyyteistään luonut kuvan Lähi-idän historiasta pitäytyen PLO:n luomaan mielikuvaan ns. ”palestiinalaisesta kansasta”. Tosiasia on, ettei sellaista etnistä ryhmää ole ollut koko historian aikana, koko jutun ovat kehittäneet ensin Amin Al-Husseini, joka oli natsisympatioistaan merkittävä tekijä tässä Israel-vihassa ja toinen tekijä oli arabien, mukaan luettuna PLO, hävittyjen hyökkäyssotien vuoksi luotu ”etuvartio” jatkeena tätä samaa tarkoitusta varten eli juutalaisvaltion poistaminen islamin ”pyhältä maalta”.
Tässä pitäisi muistaa Arabiliiton päättämä kolmen ein päätös vuoden 1967 hävityn laittoman hyökkäyssodan jälkeen, joka on edelleen voimassa.
On todella hävettävää ettei suomalaisilla ole pienintäkään historian tuntemusta Lähi-idästä ja siihen liittyvistä kansainvälisen oikeuden hyväksymistä päätöksistä. Jos arabivaltioiden kohdalla noudatetaan samaisen foorumin päätöksiä niin asianomaisten kohdalla kuin kansainvälisestikin, niin miksi juutalaisvaltion kohdalla tätä ei tunnusteta.
Eikö tämä ole samaa juutalaisvihaa jota on kautta aikain levitetty milloin milläkin valheen tuella.
Tuossa Kansainliiton päätöksessä seitsemän arabivaltiota sai itsenäisyytensä ja tästä kukaan ei pidä meteliä, mutta kun samassa päätöksessä juutalaisvaltio sai legitiimin historialle alueelleen, niin sitä ei haluta ymmärtää. onko kyse jostain muotiasiasta, siltä näyttää ja tällaisessa ajattelutavassa eivät tosiasiat merkitse mitään.
Jokainen voisi edes tutustua siihen mistä sellainen sekalainen arabiryhmä nimeltään ”palestiinalaiset” on tullut ja missä vaiheessa sekä millä tavoitteilla.
Edes Arabiliitto ei käytä näistä paremman toimeentulon, jonka mahdollisti juutalaisten paluu, vuoksi siirtyneitä arabiheimojen jäsenistä nimitystä ”palestiinalaiset”. Juuri siksi että he tietävät ettei etnistä kansaa kuin ”palestiinalaiset” ole ollutkaan ja kansainvälisen päätöksen mukaan tälle ryhmälle on jo päätetty valtio, aivan kuten kuningas Hussein aikoinaan totesi ”Jordania on Palestiina-Palestiina on Jordania”. Mihin tämäkin tosiasia on ”unohtunut”.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #38

Sinähän sen tiedät ja sillä perusteella ihmiset luokittelet. Ole onnellinen ylemmyydestäsi.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #28

Israelilaisilla on oikeus puolustautua.
Mikä on "yleinen moraalitaju"? Onko esimerkiksi kristityllä ja islamistilla sama yleinen moraalitaju? Määrittele niin koetan vastata.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #59

"Israelilaisilla on oikeus puolustautua.
Mikä on "yleinen moraalitaju"? Onko esimerkiksi kristityllä ja islamistilla sama yleinen moraalitaju? Määrittele niin koetan vastata"
.........
Verrataanpa keskenään sinun kaltaistasi fanaattista "Israelin jumalan" palvojaa ja Isis-järjestön kannattajaa joka palvoo fanaattisesti allahiaan.

Isisin kannattaja palvoo jumalaansa niin sokeasti luodessaan uskontoonsa perustavaa muslimivaltiotaan että hyväksyvät minkä tahansa väkivallan ja alistamisen niitä kohtaan jotka sitä vastustavat.

"Israelin jumalaa" sokeasti palvovat hyväksyvät minkä tahansa väkivallan ja ihmisten alistamisen jotta heidän uskontonsa mukainen suunnitelma juutalaisen kansan Israelista toteutuu. Ja tämän saavat Palestiinalaiset kokea nahoissaan joka ikinen päivä aivan kuten isisin alaisuudessa olevat viattomat ihmiset.

Kummatkin poppoot siis heittävät moraalin romukoppaan ja toteuttavat sokeasti uskonnollisia dogmejaan välittämättä pätkän vertaa siitä mitä kärsimyksiä se aiheuttaa toisille ihmisille.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #79

Voidaanko Matti yllä olevia väitteitäni pitää tosina kun et niitä kiiistäkään?

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #82

Mistä "väitteistä" tarkkaan ottaen nyt puhut?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #84

"Mistä "väitteistä" tarkkaan ottaen nyt puhut?"
.............

Ei niitä väitteitä tuon yksinkertaisemmin pysty esittämään. Mutta ymmärrän kyllä että kun vastinetta ei pysty antamaan ruvetaan leikkimään lukutaidotonta.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #79

Jos Juha tarkoitat näitä, niin toki vastaan:
Israelilaisilla ja muhamettilaisilla on hyvinkin erilainen "moraalitaju". Muhamettilaisista valtioista vain muutama harva on tunnustanut Israelin valtion, mm. ns. palestiinalaiset eivät. Islamin Koraani hyväksyy veriteot, "vääräuskoisen" ja syyttömän tappamisen ja lupaa "paratiisissa" 77 neitsyttä ja määräämättömästi jugurttia palkinnoksi tappajalle. Se on fanatismia ja sen opin kannattajaa voi hyvällä syyllä, länsimaisen moraalin mukaan sanoa terrorismiksi. Miten sellaisen kanssa voi turvallisin tuntein elää rinnakkain?
Se mitä yllä sanot islamista ja Allahin palvonnasta on linjassa oman näkemykseni kanssa.
Israelilla on oikeus puolustautua. Se on hyväksi nähnyt suojata valtionsa ydinalueet muurein. Saman ovat tehneet monet eurooppalaiset valtiot, britit ovat lähteneet Uninionista juuri maahantunkeutumisten vuoksi. Suomen suuntaa kääntyy, kristillisyys kirkastuu maassamme koko ajan. Koko EU on vaarassa kaatua juuri islamisaation seurauksena. Suomi on antautunut koko maailman sosiaalitoimistoksi. Kaikki tämä on tapahtunut kansan mielipidettä kysymättä.
Liity Juha sinäkin isänmaata puolustavaan kansanjoukkoon!
Osiosi loppuosa edustaa epärealistista toiveajattelua. Ihmisen kasvu korkesampaa ihmisyyttä tapahtuu hitaasti. Länsimainen kristillis-humanistinen aatemaailma on ollut johtotähti koko ihmiskunnan kehitykselle. Edustamamme aatteet voittivat molemmissa maailmansodissa. Tälle aateperustalle olivat rakentuneet Kansainliitto ja myös YK. Barbaarivaltiot ja niiden aatteet kuten kommunismi ja islam ovat pyrkineet tuhoamaan nämä ihmiskunnan jalot aatteet. Nyt on kysymys samasta asiasta. Kiinan kommunismi, Venajän nouseva barbarismi ja islamin terrorismi uhmaavat YK:n ja EU:n periaatteita. Siksi ääri-islamiakin on vaikea ripeasti kukistaa.
Oli virhe EU:ssa luopua kulttuurimme ytimestä, kristinuskon arvopohjasta. Virhe on ollut Suomellekin seurata arvopohjamme vastaista julistusta valtion toimin ja myös veronmaksajien rahoittamassa Yleisradiossa. Maksamme tästä kaikesta kalliin hinnan. Siksi arvojamme on pyrittävä kirkastamaan. Osaltani koetan tätä asiaa hoitaa saamani kasvatuksen, tietämykseni, koulutukseni ja tutkimuskokemukseni pohjalta.Tämän katson oikeudekseni ja velvollisuudekseni. En voi yhtyä kaikkiin näkemyksiisi, mutta loppuun asti puolustan oikeuttasi kertoa niistä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #88

"Jos Juha tarkoitat näitä, niin toki vastaan:
Israelilaisilla ja muhamettilaisilla on hyvinkin erilainen "moraalitaju". "
...............

Et taida olla niitä penaalin terävimpiä kyniä jos et ymmärtänyt kirjoituksestani sitä, että vertasin SINUN ( koska olet Israelin jumalaa fanaattisesti palvovaa ihminen ) , siis SINUN moraalitajuasi isis-järjestöä kannattavan islamistifanaatikon moraalitajuun pitäen niitä yhteneväisenä.

Toinen vaihto-ehto on tietysti se, että et halua ymmärtää vertaustani koska aihe on aivan liian kiusallinen sinulle puhua siitä julkisesti.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #89

Olen jo moneen kertaan kymyksiisi vastannut. Mutta kärsivällisesti jatkan: kultturien sisältö, ei edes saman kulttuurin, ole yhteismitallinen elämämme oman ajan ilmiöiden kanssa. Jeesus syntyi juutalaiseen kulttuuriin, mutta Jumalan pelastustussuunntelman alaisia ovat maailman kaikki ihmiset ajasta aikaan Jeesuksen toiseen tulemiseen asti. Juutalaiset eivät (toistaiseksi) tunnusta Jeesusta Messiakseen ja pysyvät Mooseksen lain alaisina, kunnes hyväksyvät Jeesuksen Messiaakseen. Juutalaisia on paljon kääntynyt kristityiksi. Minulle ei tuota mitään vaikeuksia hyväksyä vuosituhansienkin takaiset tosiasiat. Jumalan pelastussuunitelman mukainen kehitys on tapahtunut. Kristityt eivät uhraa eläimiä, kuten juutalaiset ja muhamettilaiset tekivät ja tekevät. Viides käsky: Älä tapa.
Ei ole inhimillisempää, humaanimpaa, tasa-arvoisempaa uskontoa maailmassa kuin on kristinusko. Siksi se onkin maailman eniten levinnyt uskonto. Se on kestänyt ateististen ihmisten ja kulttuurien järjestämät vainot ja kestää ne tänäänkin ja aina tämän maailman loppuun asti.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #92

"Olen jo moneen kertaan kymyksiisi vastannut."
........

Omiin uskonnollisiin dogmeihisi et ole vastannut kertaakaan. Eli tähän:

"Israelin jumalaa" sokeasti palvovat hyväksyvät minkä tahansa väkivallan ja ihmisten alistamisen jotta heidän uskontonsa mukainen suunnitelma juutalaisen kansan Israelista toteutuu. Ja tämän saavat Palestiinalaiset kokea nahoissaan joka ikinen päivä."

Sinun uskontosi on yhtä rasistinen, epäoikeudenmukainen ja julma kuin fanaattisten islamistien harjoittama uskonto.

Mutta koska et halua ottaa oman uskontosi dogmeihin mitään kantaa tätä keskustelua lienee turha jatkaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #23

Vastikään yli 70 000 sunnalaista johtavaa uskonoppinutta ympäri maailmaa tuomitsi terrorismin: 'Terroristi ei ole oikea muslimi' he sanoivat. Tuomion saivat niin Isis, Boko Haram kuin Taleban ja muutkin ryhmittymät.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #30

Kuinka tunnettu tämä asia on Suomessa? Onko Yle kertonut? Onko imaameja Suomessa asetettu seurantaan opetustensa vuoksi?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #32

Valistuneet ihmiset, jotka seuraavat tiedotusvälineitä laajemminkin kyllä tietävät. Taoahtuneen totuusarvo ei siitä vähene, jos äärikonservatiivi uskovainen ei ole siitä rajoittuneen perspektiivinsä takia kuullutkaan.

http://www.huffingtonpost.com/entry/muslim-clerics...

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #33

Mitä merkitystä julistuksilla on, kun niitä ei noudateta?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #47

#47

En vähättelisi tuota yhteisjulistusta. Mistä tiedät, että ei noudateta? Julistuksessa ovat mukana mm. Kaakkois-Aasian kaikki merkittävät uskonoppineet. Myös em. järjestöjen terrorista kärsivien maiden eturivin uskonoppineet.

Vastaväitteeksi ja mitätöinniksi ei tietenkään kelpaa, että Isis ei noudata _sitä vastaan_ tehtyä julistusta tai jossain on joku hourupää imaami. Noudatetaan nyt edes alkeellisinta logiikkaa...

Jos 70 000 kristittyä teologia tekisi jonkin yhteisen julistuksen sitä pidettäisiin varmasti merkkitapauksena yli katsomusrajojen, vähättelijät olisivat vähissä. Tai kuvitellaanpa julistuksen merkittävyyden havainnollistamiseksi, että vaikkapa Suomen ja Ruotsin evankelisluterilaiset kirkot ja kaikki teologian professorit yhdessä antaisivat julistuksen, että vanhoillislaestadiolaiset eivät ole oikeita kristittyjä.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #19

Uskonnoilla yleensä on ihmisen ja ihmisyyden kannalta hyvä tarkoitus ja suurin osa uskontojen uskovaisista tavoittelee hyvää, niin myös islamissa, mutta islam Koraanin sisällön vuoksi on sellainen väkivallan paketti, ettei sitä länsimaisen ihmisen näkökulmasta voi jättää arvostelun ulkopuolelle. Onhan Raamatussakin Vsnhassa testamentissa väkivaltaa ja rajua taistelua juutalaisten olemassaolon turvaamiseksi,mikä niissä oloissa oli välttämätöntä, mutta Uusi testamentti Kristuksen opetukseen perustuvana on aivan toista luokkaa, humanismissaan ainutlaatuinen teos. Kristityt ovat irrottautuneet "vanhan liiton" väkivallasta, mutta islam ei ole luopunut Koraanin väkivallasta. Isis on tämän ajan islamin "aura", joka pyrkii työntymään humanististen länsimaiden sisään raivaamaan siellä tietä islamllaiselle invaasiolle. Tämä on menossa nyt Euroopassa. Siltä ei pidä sulkea silmiä. On avoimesti siitä puhuttavba ja suojauduttava.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #44

Näitä juttujahan riittää, kun lukee muita kuin Suomen julkaisuja. Näin naapurissa.

http://www.gd.se/gastrikland/gavle/abo-raad-och-al...

Homoilta henki pois. Juttu ei ole viime vuosituhannelta, eikä mistään satukirjasta.

Jk. Tuo Gävlen imaami on jatkanut kansan kiihottamista jo vuosia.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #55

Ruotsissahan islamin "rauhanomaisen" valloituksen tie on meitä lähimpänä ollen näyvissä. Valtio ja kirkko taipuvat. Eteläinen Suomi kirkollisine johtajineen näyttää samaa alistumisen tietä. Pohjoisen piispa rohkeni nostaa varoituksen sormensa pystyyn hyvin rauhanomaisella tavalla: nostakaa Kristuksen tunnukset rohkeasti esiin! Onhan toki kristityllä omassa maassaan siinä kuin vierasuskoisillakin oikeus kantaa tunnuksiaan. Mutta onko kristitty vapaa Allahin maissa palvelemaan Jumalaansa? Ei. Vainot ovat päällä monissa maissa, kuten olivat kommunisminkin aikana Venäjällä. Näistä vainoista Suomen media pääsääntöisesti vaikenee.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #16

Esimerkiksi ristiretkiarmeijoiden Jerusalemin ja Konstantinopolin valloitusten yhteydessä tekmissä äärimmäisen julmissa siviiliväestön kansanmurhissa ja ryöstöissä siis ei ole mitään hävettävää? Oletko samaa mieltä näistä muslimijoukkojen tekeminä?

Historian tietosi näyttävät olevan peräisin Carl Grimbergin satukirjoista.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #22

Ristiretki- niin kuin muidenkin armeijojen mukana ja perässä kulki kaikenlaista porukkaa. Niissä ei ole välistelemistä. Ja kun katolisen kirkon opin mukaan ristiretkillä saatiin synninpäästöjä ja uramenestystä, on selvää että humanismi ei siellä kukkinut. En puolustele minkään porukan terroritekoja, mutta teot on nähtävä ja arvioitava kunkin ajan tapaa vasten.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #16

Mietippäs Kyllönen sitä kaikkea pahaa mitä uskonto aiheuttaa tänä päivänä esim Lähi-Idässä.
Jatkuvasi uskonkiihkoiset itsemurhapommittajat surmaavat viattomia ihmisiä. Uskovaiset sotivat keskenään. Siitä maksamme me suomalaisetkin kovan hinnan kun tänne tulevia pakolaisia pitää elättää.
Kyllä täällä maapallolla olisi asiat todella paljon paremmin jos ei tuota uskontoa olisi, se on kaiken pahan alku ja juuri.
JA TÄMÄ KAIKKI VAIN SEN TÄHDEN KUN KUVITELLAAN JONKUN JUMALAN OLEVAN KAIKEN HYVÄN TUOJA JA PELASTAJA. KAIKEN HUIPUKSI, KUN SITÄ JUMALAA EI OLE EDES OLEMASSAKAAN.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #41

Raimo, jos tarkoitat että kaikki uskonnot ovat pahasta ja toivot niiden kaikkien tulevan hävitetyiksi, menet mahdottomuuden alueelle. Uskonnottomuus ja ateismi ovat uskontoja siinä kuin jumaliin uskominenkin. Natsismi ja kommunismi eivät olleet uskonnon ulkopuolella, niiden palvonnan kohde oli diktaattori, joka ei sallinut muita jumalia rinnallaan.
Ihminen on aina uskonut tuonpuoleiseen ja rakentanut itselleen jumalia ja jumalkuvia. Emme eiis voi uskontoja kokonaan hävittää, eikä ole tarpeenkaan, koska ne täyttävät ihmisten tarpeet. Kun näytät olevan kovin varma jumalan olemassaolon "olemattomuudesta", niin voisitko sen todistaa. Jos jumalaa ei ole olemassa, niin miksi sinun kannattaa sitä/häntä vastaan taistella. Eikö ole energian tuhkausta tapella sellaista vastaan mitä ei ole.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #45

Oletko itse tavannut kyseistä herraa? Ei olematonta voi todistaa. Jos se on olemassa, niin miksi ei näyttäydy. Eikö todistusvastuu kuulu teille jotka siihen uskotte, ettekai te tyhjään usko.
Ihmettelen vaan, että miksi on jossain lymynnyt 2000 vuotta.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #6

Itse Euroopan uskonsodathan liittyvät valtiollisiin ja uskonnollisiin kysymyksiin. Katolisen kirkon rappio ja siitä johtunut uskonpuhdistus jakoivat Eurooppaa. Uskonsodat olivat veriset. Euroopan kulttuuriset jaot ovat paljolti seurausta niistä. Pohjola muodostui uskonnollisesti ja poliittisesti varsin yhteneväisiksi historialliseen pohjaansa perustuen. Yhteiset ristiliput valtiolippuina tulevat täältä. Kristillinen humanismi on kultuurimme pohja, se on parasta mitä meille on voinut tapahtua. Voitaisiinko aseista luopua ja elää rauhassa? Ikuista rauhaa on tavoiteltu niin kauan kuin sotia on ollut eli ihminen mitan ajan. On jokseenkin utopiaa sitä tavoitella, mutta kannattahan se. Mitä suuremmaksi ihmisen suku paisuu, sitä toivottomammalta kaikki näyttää. Siksi on hyvä pysyä vanhassa jo koetussa eikä tavoitella "monikulttuurisuutta". Ei kannata uskoakaan, että mitä sekasotkuisempi on maamme uskonnoltaan ja kulttuuriltaan sitä onnellisempaa on kaikkien elämä. Ei se niin ole, sen on päinvastoin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #20

Sota on miesten historiaa. Uskonnot ovat miesten opetusta. Entä jos kokeiltaisiin naisten valtaa välillä? :)

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #27

Kenttä on länsimaisessa kulttuurissa naisillekin vapaa, mutta onko islamissa?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

" Jumalan pelastussuunitelma....."

......tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että jos et rukoile häneltä armoa hän heittää sinut helvettiin. Armo on diktaattoreiden kaunein kukka.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #15

Etkö tunne kristillistä näkemystä Jumalan pelastussuunnitelmasta ihmiskunnan pelastamiseksi?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #49

Hetkinen. Pelastussuunnitelma, että mistäköhän ihmiskunta pitää pelastaa. Voisitteko valaista hiukan asiaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Kristillinen tapakasvatus on koko länsimaisen sivistyksen perusta."

Länsimaisen sivistyksen perusta on päinvastoin se, että raamatun julmista ja typeristä dogmeista on luovuttu. Ja hyvä niin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Mitä sitä tulee, kun eletään kuten somessa eli pellossa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #14

Joo tai sivistymätön pieni osa sitä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Uudenteestamentin puoleltta sinulla on jäänyt varmaankin Vuorisaarna lukematta,kirkkovaltuustokauteni jälkeen olen kuulunut Jeesuksen Kristuksen kirkkoon johon kuuluvat kaikki Häneenuskovat.

Leinoa lainaten,"Yksi on taivas yks Jumala vaan on jokaisella se sielussaan, ja taivas on rauha päätetyn työn, se estävi aaveet yön".

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #34

Vuorisaarna on paras tuntemani saarna.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Raamattu ja risti ovat ateisteille kauhistus. Siksi kristityn kannattaa rohkeasti nostaa risti esiin ja korkealle, kuten piispakin kehotti. "Tässä merkissä olet voittava."

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vastenmielistä ja vaarallista tällainen teokratian vaatiminen. En usko, että yksikään evlut. kirkon piispa tohtisi tällaista vaatia, vaan kyseessä ovat Kyllösen omat takapajuiset (ja minusta hyvin epäkristilliset ja syntiset) ylivaltahaaveet.

Kysymys: mikähän olisi uskonnottomien, uskonnon suhteen välinpitämättömien tai muiden uskontojen kannattajien asema Kyllösen onnelassa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Esa Mäkinen, kertoisitko tarkemmin mitä SYNTI mielestäsi on ?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sotamiehen ei kannata ottaa kantaakseen kenraalin murheita.

Eiköhän se kaikkivaltias ja kaukaa viisas Jumala osaa hoitaa hommansa. Kunpa blogistillakin olisi edes sinapinsiemenen verran luottamusta Hänen johdatukseensa niin elämästään katoaisivat turhat huolet tulevaisuudestamme.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Hyvä hyvä! Tälläiset piispat ovat hyviä koska on vaikeaa nähdä miten eivät muka edusta kirkon kantaa. Pakottamalla ja muka-suojelemalla (aka tuhoamalla, tallaamalla ja viemällä ilon elämästä kerettiläisiltä) saadaan varmasti myötämielisimmäksi. Pakotetaan kaikki myös yhteislaulamaan Suvivirttä. Sillä varmasti saadaan kaikki vastahanka pois! Huutamalla että "taisteluun vääräuskoisia vastaan". Jess. Mitä seuraavaksi? Ihan sen vuoksi että uskovaiset taitavat ajaa uskonnottomuuteen ihmisiä tehokkaammin kuin mitä itse koskaan missään kykenisin? Olen kannustunut! Jatka samalla tielläsi, Piiska!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kristinuskon vastaisku ei taida vaatia vähempää kuin Jeesuksen uuden tulemisen. Muuten luonnollinen poistuma vaimentaa saarnamiehet. Vieraantuneet nuoremmat sukupolvet eivät perinteitä jatka.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Koska alkavat miekkakäännytykset? Ja miten ne käytännössä hoidetaan niiden osalta jotka pysyvät mieluummin omassa uskossaan/uskonnottomuudessaan?

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Miekkakäännytykset ovat alkaneet jo aikaa sitten. Nyt ne vaan kohdistuvat pääasiassa Lähi-Idän kristittyihin ja pakanoihin. Kyllä kristinusko kuitenkin on se pienempi paha, jos näin pakanana pitäisi valita. Ja sitäpaitsi kristinusko on tuonut mukanaan melkoisesti hyvääkin, koulutus, lukutaito, moraalinen perusta ihmisten kanssakäymiselle jne. Käytännössä kirkko taisi vastata sosiaaliturvasta ennen kuin siitä tuli kunnan tehtävä.

Voiko samaa sanoa siitä kilpailevasta uskonnosta?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#35

Kaikki maailman valtauskonnot ovat tuoneet ja tänäkin päivänä tuovat niin hyvää kuin pahaakin. Ihmisethän sen uskonnon nimissä kuvittelevat tekevänsä kaikenlaista, laidasta laitaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Lähi-Idässä 'miekkalähetyksen' uhreista suurin osa on muita muslimeja - tämä on islamistisen terrorin keskeisin piitrre.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ja Syyriassa venäläiset kristityt iskevät ilmasta siviilien niskaan. Niillä on siihen verikekkeriin oikein valtion, sen johtajan ja valtionkirkkonsa lupa, tuki ja valtuutus.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Putinilainen toiminta kommunistisen valtion uudelleenrakentamiseksi on kannatuksni ja hyväksymiseni ulkopuolella. Ammutut raketit ja pudotetut pommit tulevat aina lopulta omaan niskaan.

Käyttäjän mikkish kuva
Mikael Hernesniemi

Jos politiikkaa aletaan ajamaan uskonto edellä, ollaan vaarallisilla vesillä. Kuten olemme valtion ja kirkon osalta nähneet, yhteiskunnassa maallisen lain muuttaminen on lopulta helpompaa kuin ”pyhän kirjoituksen” sanelemaa lakia, kun se ei enää sovi kansan moraaliin. Eikä mikään uskonto ole ollut täysin ”rauhan uskonto” silloin, kun se on valjastettu mahdollisuudeksi vallan ja etujen ajamiseen - tulkintoja on yksinkertaisesti liikaa. Toki, ihmisillä silti pitää olla vapaus myös uskoa ilman kenenkään alentavia kommentteja.

Vaikka konflikteja on maailmassa on vielä useita ja nationalismi, ulkomaalaisvihamielisyys ja maahanmuuttovastaisuus on rajussa kasvussa, niin silti elämme keskimäärin rauhaisampaa aikaa kuin koskaan ennen. Sodissa kuolee vähemmän ihmisiä ja niitä on yhä harvemmin. Köyhyys ja väkivalta on vähentynyt, ihmiset ovat terveempiä ja elävät pidempään jne. Joidenkin mukaan vuosi 2015 oli ihmiskunnan paras vuosi ikinä. Mistä tämä johtuu, jos ihminen on pohjimmiltaan paha ja luopunut uskostaan?

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Mikael, emme enää eläne siinä Euroopan lintukodossa, jota yllä kuvaat ja jolle idealismille yhtynyt Eurooppa on 2. maailmansodan jälkeen rakennettu. Arabimaaima on hajonnut, arabien öljyase on loppuun käytetty. Globalisaatio on särkenyt jokseenkin kaikki rajat maailmasta. Islamilaisen kulttuurin vuoksi ihmisten lisääntyminen arabikulttuurien alueella kiihtyy. Kiina tavoittelee elintilan laajenemista. Venäjä havittelee kommunistisen suurvallan uudelleen pystyttämistä. Eurooppa on humanismissaan tullut yllätetyksi ja sen tavoitteet epädemokraattisen liittovaltion luomiseksi ja kansallisvaltioiden hävittämiseksi ovat joutuneet vastatuuleen. Kansojen tahdon mukaisesti Eurooppa on palaamassa turvallisiin kansallisvaltioihin. Kansallinen itsekkyys ja samalla turvallisuuden tavoittelu ovat vahvassa nousussa. Islamia seuraten länsimäissakin kansallisissa kulttuureissa kaivetaan esiin ne aseet, joilla kansallisvaltiot ovat ennenkin puolustautuneet ja sen kautta pelastuneet. Islamilainen terrorismi on vapaalle lännelle niin paha vastustaja, että se voidaan lyödä vain sen omin asein. Siksi Lähi-idässä soditaan. Jotta Euroopan manner ei joutuisi sotatantereeksi, on maanosamme - ja Suomen omalta osaltaan - tehtävä ennalta kaikki mahdollinen. Keskeisin tehtävä on maahanmuuton pysäyttäminen. Vierasta ainesta on vastaanotettava enintään se määrä, mikä pystytään kohtuudella sulattamaan. Suomessa tämä kohtuuden raja on viime vuonna rankasti ylitetty.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kannatan kirkon ja valtio erottamista. Tietenkään yhteiskuntaa ei voi rakentaa ilman uskoa jumalaan.

Valtion tulisi suojella myös klassista kristinuskoa tunnustavien uskonnon vapautta eikä pelkästään muiden. Ateismi johtaa poikkeuksetta joko hirmuvaltaan tai anarkiaan.

Mitä sitten tähän piispaan ja hänen edustamaansa kirkkoon tulee, se on nimiluterilainen kirkko, jonka julkinen opetus jopa kristinuskon perusteista on hyvin epäselvää ja osin hereettistä.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Kyllä Suomen ev. lut. kirkko kirkosta menee edelleen. Kirkon ylimmät johdon puheet kirkostamme ja sen suhteesta maahanmuuttoon ovat monesta kuten minustakin tuntuneet perin vierailta. Siksi Oulun piispan kanta virkisti ja antoi lohtua ja uskoakseni vastasi runsaslukuisen kirkkokansan odotuksiin. Pohjois-Suomi on kantanut raskaan taakan kansamme vapauden, kodin, uskonnon ja isänmaan puolustamisessa, ettei siihen uppoa Suomen kirkon johdon ylen vapamielinen julistus. Käänne on tarpeen ja uskoakseni se on vankasti menossa.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

En ole havainnut kenenkään arvoisista kommentoijistani puuttuneen piispan mainitseiin tärkeisiin asioihin, dekristianisaatioon, monikulttuurisuuteen, sotilasvalaan ja tuomarinvalaan.
Dekristianisaatioon ei googlestakaan löydy suomalaista vastinetta, eräs gradu Tampereen yliopistossa näyttää sitä sivuavan käsitellessään Ranskan vallankumouksen aikaista valtiomiestä - pikemminkin terroristia ja pyöveliä - Robespierreä, joka oli jakobinisti ja mm. kirkon alasajaja.
Nyt on jo vuosikymmeniä ollut Suomessakin pyrkimys ajaa kirkko alas, karkottaa se yhteiskunnasta saamalla kirkon jäsenet eroamaan kirkosta. Siinä on varsin hyvin onnistuttu - kirkon mitenkään puuttumatta asiaan, vaikka tuskin mikään varsinainen ay-järjestö olisi nurkumatta sallinut ventovieraiden yllyttävän eroamaan siitä. Papisto, piispat ja arkkipiispa eivät ole lainkaan puuttuneet asiaan, vaikka kirkonmiesten ja naisten leipäpuuta sahataan ventovieraiden toimesta.
Monikulttuurisuus liittyy samalla tavalla kirkon ja kristinuskon alasajoon. Kun kirkko on kattanut siipeinsä suojaan vielä parikymmentä vuota sitten 90 prosenttia, sitten 80 ja nyt jo senkin alle kansalaisistamme, kirkko ei ole julkisesti pyrkinyt kohentamaan kattavuuttaan. Koulusta on ajettu kristillysyyttä ulos, mutta siihenkään kirkon johto ei ole puuttunut - antaa mennä vaan! Uskomatonta.
Kun Ylen ohjenuoraksi asetettiin "monikulttuurisuuden" ajaminen, veronmaksajien palkolliset tarttuivat siihen kopolla kourin. Jälki on ollut hirmuista. En ole havainnut kirkon enkä yleläistenkään pohtineen mitä tilalle. Kun jotain otetaan pois, jää tyhjiö, joka ateistienkin mukaan täyttyy. Mikä sen on täyttänyt? Islam. Onko islam parempi kuin se mitä poistettiin? Mielestäni ei. Oulun piispa uskalsi mainita tästä, arkkipiispa ei.
Sitten sotilasvala ja tuomarivala. Sotilasvalan ja tuomarinvalan nykyistä kaavaa en sanatarkasti tiedä, mutta uskon niihin edelleen kuuluvan samat elementit kuin sotilasvalaan.
30.7.1960 vannomani sotilasvala alkaa näin:
"Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan, kaikkitietävän Jumalan kautta olevani Suomen valtakunnan lailliselle esivallalle kuuliainen ja uskollinen. Minä tahdon laillista esivaltaa rehellisesti ja uskollisesti palvella sekä sen ja Suomen valtakunnan hyötyä ja parasta kaikin tavoin etsiä ja edistää ja pahalta suojata.
Laillisen esivallan ja Suomen valtakunnan vihollisia, sekä sisäisiä että ulkonaisia, minä tahdon hengellä ja verellä, rauhan ja sodan aikana, maalla ja merellä, kaikkialla ja kaikissa tilaisuuksissa, minne minut määrätään, miehuullisesti ja urhoollisesti vastustaa. Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä maan laillisen esivallan kukistamiseksi taikka maan valtiosäännön tai laillisen yhteiskuntajärjestyksen kumoamiseksi tai tuhoamiseksi, tahdon sen viipymättä ilmaista ja tiedoksi saattaa."
Vielä seuraa valassa lupauksia oman joukko-osaston ja lipun puolustamisesta, käskyjen noudattamisesta, kieltäytymisestä kaikenlaisen omanedun tavoittelusta sukulaisuuden tms. muodossa. Lopuksi sanotaan:
"Kaiken tämän minä lupaan kunniani ja omantuntoni kautta uskollisesti täyttää, niin totta kuin Jumala minua auttakoon ruumiin ja hengen puolesta."
Jos tämä vala tai vakuutus, joka sekin nykyään sallitaan, romutetaan, avataan ovet itsenäisen suomalaisen yhteiskuntajärjestyksen ja valtiomuodon romuttamiselle ja maamme sotilaalliselle puolustukselle. Oulun piispa uskalsi tarttua todella isoihin asioihin. Uskallatko sinä?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Voitko kommentoida kohtia 64 ja 65.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Kyllä voin. En ole teologi, mutta maallikkonakin rohkenen vastata Raamatun valossa.
1. Jumalan pelastussuunnitelma. Se avautuu kyllä ihan Googlessakin. Mutta sanon tässä mielestäni oleellisen. Pelastussuunnitelma on Paavalin evankeliumin kehys. Suunnitelma on Jumala Isän laatima, ja keskeisin osuuus siinä on Pojalla, Kristuksella. Tätä suunnitelmaa Paavali on täydellisimmin kuvaillut Efesolais- ja Kolossalaiskirjeissään. Efesolaiskirjeessä hän kirjoittaa:
Hän (Jumala) on ilmaissut tahtonsa salaisuuden, sen Kristusta koskevan suunnitelman, jonka hän on nähnyt hyväksi tehdä ja joka oli määräajan tullessa toteutuva: hän on yhdistävä Kristuksessa yhdeksi kaiken, mitä on taivaassa ja maan päällä. (Ef. 1: 9-10.
Ymmärrykseni mukaan Jumala loi ihmisen. Syntiinlankeemus johti karkottamiseen paratiisista. Vanhan testamentin profeetat ennustivat, että on tuleva Messias, Vapahtaja, joka pelastaa ihmiskunnan synneistään. Profetiat toteutuivat ja Jeesus syntyi, eli ja kuoli ristillä ihmisten synnit sovittaen. Ei tarvittu enää eläinuhreja syntien sovittamiseksi. Jeesus opetti elämään oikein ja lupasi kuoleman jälkeen pelastuksen, ilon taivaassa niille, jotka tnnustavat syntinsä ja Jeesuksen kuoleman puolesta saavat armosta häneen uskoen syntinsä anteeksi. Tämä uuden testamentin aika päättyy lopulta maailmanajan loppumiseen, Kristuksen toiseen tulemiseen ja uskovien siirtymisen taivaaseen. Tätä edeltää suuri lopputaisteu pahan ja hyvän välillä. Paha voitetaan. Kristus on voittaja. - Jumalan pelastussuunnitelma antaa järjellisen selityksen kaikelle olevaiselle, jolle näin tulee tarkoitus. Niin yksilön, kansan kuin koko ihmiskunnan tasolla. Kristillisessä humanismissa korostetaan ihmiskunnan kasvua kohti korkeampaa päämäärää, korkeampaa ihmisyyttä. Kansojen osana on viedä tätä kehitystä eteenäin. Länsimainen kristillinen kulttuuri edustaa perinteisesti tätä kristillistä näkemystä, jossa soisin aktiivisesti pysyttävä lankeamatta takaisin alemmalle kehitystasolle.
2. Jumalan olemassaolo. Tässä nojaudun ev.lut.kirkon opettajaan Martti Lutheriin ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Vähä Katekismukseen (1997, 36). Miten Jumala ilmoittaa itsensä? Vastaus: Jumala kohtaa meidät luonnossa, elämämme kohtaloissa ja kansojen vaiheissa. Hän puhuu meille omassatunnossamme. Mutta erityisesti Jumala ilmaisee itsensä meille Pyhässä Raamatussa ja Vapahtajassamme Jeesuksessa Kristuksessa.
Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaansakansi kertoo hänen teoistaan. Ps. 19:2.
Kertomus Joosefista. Moos. 37, 39-45.
Hän on säätänyt kansoille määräajat ja asuma-alueiden rajat, jotta ihmiset etsisivät Jumalaa. Ap.t. 17:26-27.
Monet kerrat ja monin tavoin Jumala muinoin puhui isillemme profeettain suulla, mutta näinä viimeisinä aikoina Hän on puhunut meille Pojassaan, joka on Jumalan sädehtivät kirkkaus, hänen olemuksensa kuva. Hepr. 1:1-3.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #69

Mihinkähän minä sitä pelaastussuunnitelmaa tarvitsen. Kun minusta aika jättää, niin tuhkat ripotellaan mökkirantaan. Se on sitten meikeläisen tarun loppu. Ei siitä pelasta mikään.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #71

Raimo, etkö ole murheellinen kun koet elämäsi loppuratkaisultaan tarkoituksettomaksi. Miksi kadehdit niitä jotka uskovat pelastussuunnitelmaan? Kysellessäsi ehkä epäilet näkemyksesi sisällöttömyyttä. Mitäpä jos alat syventyä asiaan, niin saattaa avautua aivan uusi sisältö, tarkoitus.
Eräs tuntemani kommunistijohtaja vakuutti läpi elämänsä sosialismin sitä iskulausetta, että mihin ihminen kaatuu, siihen hän maatuu. Vanhana miehenä ottaessaan vastaan kunnan onnittelulähetystön, kunnan puhuja viittasi juhlakalun ja onnittelijain erilaiseen elämänkatsomukseen. Juhlakalu närkästyi ja vastasi, että hän olemässään lukenut enemmän Raamattua kuin yksikään teistä. Lähiomainen arveli juhlittavan puhuvan totta. Poliittinen aate oli vallan toinen kuin ihmisen sielun maailma. Hän uskoi lopulliseen voittoon.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #72

Kyllä se Matti on niin, että kaikki päättyy kuolemaan. On aivan turha kuvitella mitään muuta. Niin se tulee käymään sinullekin, vaikka kuinka käyt kirkossa ja uskot kaikenmaailman uskonhöpötyksiin.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #73

En ole koskaan uskonut enkä uskotellut, etten kuolisi. Mutta en ole koskaan epäillyt etteikö olisi kuolemanjälkeistä elämää. Tämä iäisyysnäkökulma antaa elämälle tarkoituksen, suunnan ja päämäärän sekä vaikutuksen jokapäiväiseen elämään.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #74

Voi hyvä mies, miten sitä elämää on jos on kuollut. Ja missähän se elämä sitten jatkuu. Iankaikkinen elä, siis miljoonia vuosia, mitä sinä sillä aikaa puuhastelet. Eiköhän ole pikkuisen lievästi sanottuna huu haata.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #75

Tämä nyt on uskon asia, joten lienee tarpeetonsa kanssasi asiasta keskustella, varsinkin kun havaitsin taustojesi selvityksessä ilmoittaneesi, että olet ateisti. Kunnioitan vakaumustasi ja uskoasi. Ole onnellinen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #74

"Ammennuspyörä putoaa kaivoon, kultamalja särkyy ja hopealankan katkeaa,tomu palajaa maahan, josta se on tullutkin ja sielu palaa Jumalan tykö, jonka Se on antanutkin": (Saarnaajan kirja)

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #94

Sinne sielu palaa mistä on lähtenytkin. Ateistikaan ei jää välille.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #69

"Jeesus syntyi, eli ja kuoli ristillä ihmisten synnit sovittaen. Ei tarvittu enää eläinuhreja syntien sovittamiseksi"

Jeesukselle tästä suuri kiitos. Tekis meinaan kipiää jos joutus leikkaan oman koiransa kurkun auki ja valuttamaan sen veret pitkin seiniä että sais omat syntinsä anteeksi herra jumalalta ;)

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #77

Olet melko mauton mies. Lienet ollut liian kauan ylösalaisin.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #77

Juha Makkonen taisi osua ehkä ajattelemattaan hyvin tärkeään asiaan, uhrieläinten teurastukseen. Vanhan ja uuden liiton suurin ero on juuri uhrissa. Vanhan liiton aikana uhrattiin eläimiä ja monissa uskonnoissa jopa ihmisiä jumalien miellyttämiseksi. Jeesus Kristus, Jumalan poika, Jumalan tahdon mukaisesti uhrattiin ihmiskunnan puolesta. Hän antoi ruumiinsa ja verensä häneen uskovien ihmisten syntien sovittamiseksi. Eläinuhreja ei enää tarvita.Kristuksen sovitusuhri otetaan vastaan Herran Pyhässä Ehtoollisessa.
Tämä yllä kosketellun Jumalan pelastussuunnitelman mukainen uhri merkitsi valtavaa edistystä ihmiskunnan kehityksessä kohta humaanimpaa maailmaa. Jeesus opettaa väkivallasta ja kostosta kieltäytymistä ja lähimmäisen kohtelemista siten kuin itseään toivoisi kohdeltavan.
Tänään juutalaisuudessa ja islamissa uhrataan edelleen eläimiä hyvin raa´alla tavalla: uhrieläimen uhriveri lasketaan tainnuttamattomasta eläimestä. Islamissa eläimen pää käännetään kohti Mekkaa ja eläimen valtimot avataan. Se on julmaa kidutusta ja viattoman eläimen asettamista uskonnon välineeksi. Suomessakin on tämä halal -teurastus eduskunnan päätöksellä sallittu uskonnollisessa rituaalissa. Lain mukaan vaaditaan että rituaaliteurastusta seuraa valvoja, jotta valtimo avataan kun eläin tainnutetaan. Kuinkahan kattavasti valvonta toimii?
Halal-teurastuksella on valtavat vaikutukset kulttuuriin ja erityisesti ruokakulttuuriin. Veren kanssa vehtaaminen raaistaa ihmistä ja kulttuuri on sen mukaista. Isisin terrorismi merkitsee käytännössä ihmisuhrien käyttöä edelleen. Pommittaja uhraa itsensä ja "vihollisensa" - usein täysin viattomat ihmiset - julmalle jumalalleen. On hyvin outoa, että esim. Suomen kirkon johto alistuu tämän julman uskonnon edessä. Näin tehdessään se kieltää Kristuksen ja palauttaa suomalaisen kristillis-humaanisen kulttuurin barbarismin aikaan.
Islamin leviäminen Suomessa on siksi pysäytettävä. Kristuksen ristin kirkastaminen sen pysäyttää.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #80

"Halal-teurastuksella on valtavat vaikutukset kulttuuriin ja erityisesti ruokakulttuuriin. Veren kanssa vehtaaminen raaistaa ihmistä ja kulttuuri on sen mukaista"
..........

Johdonmukaisuuden nimissä sinun pitäisi tuomita myös oma jumalasi koska myös hän vaati eläinuhreja sekä juutalaiset jotka yhä käyttävät samaa tapaa teurastaa eläimet kuin tuomitsemasi muslimit.

Mutta ymmärrän kyllä että uskovaisena et voi tuomita omiasi samasta asiasta kuin muita.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #81

Esikristillisen ajan paimentolaiskulttuureissa, joihin Mooseksen ajan juutalaisuuskin arabikulttuurien tavoin kuului, uhrattiin jumalille veriuhreja. Jumalan pelastussuunnitelman mukaisesti Jeesus Kristus on kulttuurien jakaja. Israelin kansa sai ennustetun Messiaan ja Vapahtajan. Uhrikuolemallaan hän sovitti synnit kaikilta jotka häneen uskovat. Hänestä alkoi uusi aika. Kristityn synnit on sovitettu, veriuhreja ei enää tarvita. Kaksi vuosituhatta on eletty Uuden Testamentin aikaa. Alkoi kokonaan uusi ajanlasku. Niin merkittävä mies oli Jeesus Kristus.
Ja tässä on se ero kristittyjen ja juutalaisten ynnä muhamettilaisten välillä. Juutalaiset ja muhamettilaiset tarvitsevat veriuhreja verenhimoiselle jumalalleen, koska eivät tunnusta Kristusta. Kristityt eivät veriuhreja tarvitse. Älä siis tapa koiraasi syntiesi tähden. Se on tarpeetonta, koska Jeesus on syntisi jo sovittanut. Sinun tarvitsee vain uskoa Häneen niin asia hoituu ja saat elää onnellisena koirasi kanssa.
Ei minun tarvitse "salata" tai kieltää Vanhan Testamentin ajan juutalaisten veriuhreja. Mutta on väärin syyllistää tuhansien vuosien takaisia ihmisten uskonnollisia ja kulttuuriin liittyviä tapoja. Ei ole oikein mitata tuhansien vuosien aikaisia tapoja oman ajan tapoihimme. On mitattava sillä mitalla joka kulloinkin on käytössä.
Mutta se on outoa, että islamia suosimalla palaisimme Suomessa asteittain paimentolalaiskultuuriin, eläinrääkkäykseen, veriuhreihin ja naisen alistamiseen. En hyväksy. Mennään eteen- eikä taaksepäin!

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #83

" Mutta on väärin syyllistää tuhansien vuosien takaisia ihmisten uskonnollisia ja kulttuuriin liittyviä tapoja"
..........

Ne eläinuhrit olivat sinun palvomasi jumalan vaatima tapa mutta kukapas sitä nyt omaa jumalaansa moittisi.

Ja mitä tulee sinun motiiviisi kirjoittaa täällä juttujasi niin se lienee islamfobian levittäminen.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #86

Jumalan kymmen käskyn ensimmäinen käsky: Minä olen Herra, sinun jumalasi. Älä pidä muita jumalia. Mitä se on? Meidän tulee yli kaiken peljätä ja rakastaa Jumalaa ja turvautua yksin häneen. (Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Katekismus. Suomen kirkon sisälähetyseura 1997.
Kristityn Jumala ei vaadi veriuhreja, ei itsensä eikä toisten tappamista. Toisin kuin joidenkin pakanauskontojen jumalat kristityn Jumala viidennessä käskyssä kieltää tappamisen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #87

"Kristityn Jumala ei vaadi veriuhreja"
......

Puhuinkin menneessä aikamuodossa. Mutta taidat vaan hävetä sitä kuinka jumalasi on aikaisemmin käyttäytynyt ;)

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #90

Elämme Uuden Testamentin aikaa. Kristus on sovittanyt syntimme, veriuhreja ei tarvita.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olisihan se piispan puheen kommentointi mahdollista, jos vain se puhe olisi jossain luettavana. Sitä ei ole hiippakunnan nettisivuilla. En osta sinun ääritulkintaasi siitä. En nimittäin mitenkään usko, että yksikään piispa olisi mitään tuollaista kiilusilmäistä uskonsotaa julistamassa.

Kiihkeimmät uskovaiset, jotka haluaisivat pakottaen määrätä muiden elosta ja olosta entisajan malliin ovat näköjään kehittäneet dekristianisaatio- käsitteen kuvaamaan nyrpeyttään sitä kohtaan, mitä valtavirran kielenkäytössä nimitetään sekularisaatioksi, maallistumiseksi.

Kristinuskolla, eikä sen kummemmin millään muillakaan uskonnoilla ole mitään oikeutta vetää ihmisiä ja kokonaisia kansoja takaisin tietämättömyyden, sorron, mielivallan ja taikauskon pimeyteen.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Olisinpa piispan puheen ottanut minäkin kirjallisena, mutta tavallisena seurakuntalaisena kuuntelin sitä kirkon penkissä. Mediaa ei siellä luultavastikaan ollut. Olen toki työni vuoksi paljon joutunut referoimaan pidettyjä puheita ja kohtalaisesti siitä selviytynyt. Piispa piti aamupäivällä kaavanmukaisen piispanmessun, jossa ei ole mahdollisuutta kovin merkittäviin linjanvetoihin. Mutta iltapäivällä klo 13 alkaneessa 100-vuotisjuhlassa oli ohjelman lopulle merkitty "Tervehdyssanat piispa Samuel Salmi." Tässä, lyheýessä tervehdyksessä nuo mainitsemani kannanotot tai viittaukset tai asioiden ylösnostot tulivat. Piispa puhuu nopeasti ja nopeassa tempossa nämä asiat mainittiin tai todettiin. Muistilappunani toimineeseen ohjelmalehtiseen raapustin nuo kohdat joita kirjoituksessani käytin. Kaikesta ylitse muiden nousi lause: "Nostakaa Kristuksen risti korkealle."
Esa Mäkinen voi toisten tavoin lukea kirjoituksestani kohdat, joissa ilmaisen mikä on piispan lausumiin näkemyksiin pohjautuvaa. Tarkkoja sitaatteja en käyttänyt, koska niitä en sanatarkasti ehtinyt kirjoittaa. Kirkkokansalle kyllä aina jää mielikuva siitä mitä puhuja sanoi. Ellei jää, on joko kuulijassa, puhujassa tai molemmissa vikaa. Valtasosa tekstistni on omaani, sen jokainen voi lukea. Minun kirjoituksenihan se on, ei kenenkään toisen.
Lopuksi vieroksun Esa Mäkisen loppulausetta, jossa hän yrittää riistää ev.lut. kirkolta oikeuden puhua seurakuntalaisilleen siten kuin kirkon edustaja hyväksi näkee. Kirkkomme julkista polkemista on jatkunut niin kauan, että on jo korkea aika siihen kirkon itsensä vastata. On merkillistä demokratiaa se, että kirkkoon kuulumattomat ankarimmin sättivät kirkkoa. Tulkitsen kuitenkin Mäkisenkin puheet miellyttäväksi kiinnostuksen osoitukseksi Jumalaa ja hänen kirkkoaan kohtaan. Pahinta on, jos ihmiset ovat penseitä. Kiitos Esa Mäkinen aktivisuudestasi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset