Matti Kyllönen

Koko Suomea on asuttava ja puolustettava

Ylen mielipidetiedustelun mukaan vain noin 80 prosenttia suomalaisista kannattaa maamme pitämistä kokonaan asutettuna. Näen tämän kehityssuunnan hyvin tuhoisana Suomelle. Syyt ovat perustuslailliset, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyvät seikat.

Suomi on kasvanut nykyisiin ja vielä 1939 vallinneisiin rajoihinsa valtiojohtoisen asutuspolitiikan seurauksena. Valtion – Ruotsin, sitten Suomen – tavoitteena oli korpimaiden asuttamisella saada elintilaa väestölle, joka luonnonvaroja hyödyntämällä lisää väestönsä määrää ja kartuttaa omaa ja valtion omaisuutta, verovarallisuutta ja asekelpoisen väestön määrää. Yksilön ja valtion edut ovat kulkeneet käsi kädessä. Viime aikoina nämä periaatteet ovat pahasti hämärtyneet.

Suomalaiset ovat karaistunutta, valtiolleen uskollista ja luotettavaa kansaa. Ruotsin suurvallan rakentamisessa ja ylläpitämisessä suomalaisilla on ollut merkittävä osa. Saksaan vietiin 30-vuotiseen sotaan Suomesta vuosina 1630–1648 noin 24 000 miestä. Nykypäivän Suomen väkilukuun suhteutettuna se merkitsi noin 300 000 miehen armeijaa. Ruotsinvallan aikana Suomen maakunnat joutuivat käytännössä itse ja yksin puolustamaan alueitaan venäläisten miehitystä ja sortoa vastaan. Suomi oli ja on edelleen sekä Ruotsille että Venäjälle etuvartioasemamaa.

Suomen perustuslain mukaan suomalaisilla on oikeus valita Suomessa asuinpaikkansa. Valtion tehtävä on antaa kansalaisilleen yhtäläiset palvelut valtakunnan kaikissa osissa. Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen ajateltiin, että idän uhka on poistunut. Kiirehdittiin lännen suojaan EU:hun. Natoon ei Venäjän pelossa uskalleta liittyä. Omasta kansasta on neljännesmiljoona ihmistä syrjäytetty. Muukalaisia ihaillaan ja houkutellaan maahan. He ovat valtaapitäville henkilökohtaisen hyödyn esineitä. Kehä III:n takaiset alueet ja ihmiset ovat kaupunkilaisnousukkaille yhä suuremman halveksunnan kohde.

Itsenäisen Suomen rakentaminen alkoi 1700-luvun lopulta alkaen. Koko Suomi asutettiin, ihmiset saivat asua haluamallaan paikkakunnalla. Kaikki olivat tasavertaisia. Pääkaupunkiseutu on maksanut kansallisesta kakustamme kokoamansa hyödyn osin takaisin muille maakunille. Pääkaupunkiseudulla on käsitetty, että sen vauraus on osin luotu maakunnissa. Nyt tämä kiistetään.

Suomea puolustaa parhaiten suomalainen. Korkeimmillaan maanpuolustustahto on ihmisen puolustaessa omaa reviiriään, kotiseutuaan. Tämä nähtiin talvisodassa, kun koillismaalainen Er. P 16 puolusti Alassalmea Suomussalmella estäen venäläisrykmentin tulon Oulun–Kuusamon tielle päämääränään Oulu. Nopeat Er. P 16:n paikallisjoukot olivat Alassalmella jo 6.12. ja katkaisivat vihollisen etenemisen. Kenraalimajuri Hj. Siilasvuo alkoi 7.12. alkoi koota 9. Divisioonaa lyödäkseen vihollisen. Taisteluihin päästiin 11.12.39. Er.P 16 piti edelleen puolensa Alassalmella.

Samalla varmuudella koillismaalaiset ja pohjoispohjalaiset JR 53:n joukot taistelivat jatkosodassa Kiestingin suunnalla, Uhtualla, Karjalan kannaksella ja Lapin sodassa. Jatkosota osoitti, ettei vieraan apuun kannata luottaa. Paikallisten suojajoukkoja tulee olla myös rajaseudulla kasvattamassa ruokaa ja puolustamassa tarpeen tullen isänmaata.

Suomessa on puolustukseen kiinnitetty huomiota, mutta pelkään, että nykymenolla puolustustahto hiipuu sitä mukaa kuin maan hedelmälliset syrjäseudut hylätään ja maan palvelut yksi toisensa jälkeen ulkoistetaan muukalaisille.

Pohjois- ja Itä-Suomi tarvitsevat raivaajansa, rakentajansa ja puolustajansa. Ylikuumentunut Helsinki kaipaisi jo järkiinnyttävää sadetta pohjoisesta ja idästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Suomen perustuslain mukaan suomalaisilla on oikeus valita Suomessa asuinpaikkansa."

Kyllä, mutta perustuslain mukaan sitä ei tarvitse kustantaa missä tahansa.

"Valtion tehtävä on antaa kansalaisilleen yhtäläiset palvelut valtakunnan kaikissa osissa."

Ei ole ikinä ollut mahdollista etäisyyksien vuoksi. Ei kaikilla voi olla omaa sairaalaa vieressä ja etäisyydet tekee sen, että matkaan menee aikaa riippuen asuinsijainnista.

Itse näen paljonkin hyötyjä haja-asutus alueella asumisessa mutta ei sen pidä olla mitään valtion tukemaa. On kaksi realistista keinoa hillitä kaupungistumista.

1. Kehittää teknologiaa mikä mahdollistaa haja-asutusalueella samoja asioita mitä kaupungissa nyt ja tulevaisuudessa järkevästi. Esimerkiksi etätyö, etäopetus, palvelut tietoverkkojen välityksellä, öljyriippuvuuden katkaisu ja teknologia joka toimii ilman sähköverkkoa.

2. Lopetataan toimeentulotuen maksaminen muuten kuin poikkeustilanteissa. Ei siis pysyvänä jatkeena täydentämään muita tuloja. Tämä tyhjentää pääkaupunkiseudun asutusta syrjemmälle.

Panostukset teknologiaan ja antaa markkinoiden ohjailla mihin ihmiset hakeutuvat omilla rahoillaan.

"Pääkaupunkiseutu on maksanut kansallisesta kakustamme kokoamansa hyödyn osin takaisin muille maakunille. Pääkaupunkiseudulla on käsitetty, että sen vauraus on osin luotu maakunnissa. Nyt tämä kiistetään."

Olennainen asia on se, että nykypäivänä ihmiset eivät juurikaan elä maata viljelemällä. Toimivat työmarkkinat nykypäivänä edellyttää sitä, että työnhakijalla on valita asuinpaikallaan 4-5 oman alansa työpaikoista. Työpaikka esimerkiksi biotutkija, tekoälyosaaja, erikoishammaslääkäri tai muu vastaava.

Toimivat työmarkkinat edellyttää siis väestökeskittymiä ja suomen populaatio riittää 10-15 sellaiseen. Se on huono idea, että kaikki pakkautuu pääkaupunkiseudulle, että enemminkin tarvittaisiin useita kaupunkiseutuja.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Matti Kaarnattu. "...perustuslain mukaan ei tarvitse kustantaa mitä tahansa." Ei mitä tahansa. Eduskunta budjetissaan ja säätämiensä lakien mukaan päättää mitä ja minne kustannetaan. Valtion tahdoksi on viime aikoina tullut mm. se, että maahantunkeutujile kustannetaan kaikki mitä he ja heidän tukijansa vain keksivät. Muun muassa kolmen vuoden vuokra etukäteen. Kuka suomalainen vastaavan saa? Enkä sellaista kenellekään toivo.
Onko eduskunta säätänyt lain, jolla maa maakuntakaavoitetaan niin, ettei esim. Kuusamon seudulla saa olla kaivoksia, ei raskasta teollisuutta ym. Mihin ovat kadonneer syrjäseutulisät ym. vastaavat edut, joilla syrjäseuduille maamme rakennusaikana houkuteltiin maan rakentajia. Syrjäseutulisät olivat korvausta, mm. kulttuuri-ym. palvelujen puuttumisesta. On ollut onni, että isänmaalliset suomalaiset pysyvät synnyinseuduillaan eivätkä pyrikään saastaiseen Helsinkiin.
Suuri laiminlyönti on Itäisen Suomen rautatiepalvelujen rakentamisen kesken jättämäminen. 1930-luvulla eduskunnan päätöksellä rakennettiin rautatie Kajaanista Taivalkoskelle. Se valmistui 1960-luvun alussa, mutta rautatien käyttörahoitus lopetettiin varsin pian ja rata edelleen Kuusamoon-Kemijärvelle-Sallaan jätettiin rakentamatta. Alkuperäinen idea oli itäinen rata rakennettaisiin Petsamoon tai Inariin, joka tapauksessa Jäämerelle. Kuinka vilkas olisikaan Itä-Suomi Karjalasta Jäämerelle, jos rata olisi tehty. Etelä-Suomi on tätä kaikkea vastustanut. Infra, maanpuolustus, palvelut on perusta, jonka valtio luo. Yksityinen elinkeinonharjoittaja hoitaa käytännön työn.
Nyt on Suomessa sellainen meno päällä, että yksityinen "yritteliäisyys" keskittyy pääasiassa valtion palvelujen alasajoon ja panee veronmaksajat maksamaan ylikorkeat hinnat. Tällaisen Suomen on EU-ideologia luonut. Suomen porvaripuolueet ovat tulleet vihersosialistien linjoille: Kajaani-Kemi pohjoispuoli on petojen aluetta. Lomalaisia otetaan vastaan, jos joku uskaltaa tulla. Kuitenkin Itä- ja Pohjois-Suomi on edelleen maamme tärkeintä raaka-ainealuetta, josta pääkaupunkiseutu hyötyy.
Silloin tällöin on herätelty kysymys Pohjois-Suomen tasavallan muodostamisesta. Myydään sähköä, puuta, työvoimaa Etelä-Suomeen ym. markkinahintaan. Sielläpähän somalien ja muiden ahkerien kansojen kanssa hyvinvointia rakentelette ja maatanne ja sen pääkaupunkia Helsingin vapaaherrakuntaa, puolustelette.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olet näköjään aivan tietämätön siitä, miten Suomen talous toimii. Tuotantolaitokset kyllä maksavat asiaankuuluvat verot ym. sijaintipaikkakunnalleen, ei kaikki hyöty valu mihinkään mystiseen Helsingin pääkonttoriin. Se on täysin perätön viholliskuva. Et myöskään tajua sitä, että tärkeitä arvonlisääjiä vaikkapa metsäteollisuuden tuotteissa ovat myös ja ennenkaikkea mm. tuotekehittäjät ja kansainvälisen kaupan ja markkinakuviot hallitsevat myyjät - eli usein juuri ne inhottavat, halveksittavat kaupunkilaiset.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen Vastaus kommenttiin #6

Mäkinen on edelleen tietämätön miten yhteisöverotus menee.

Valtion osuus oli esimerkiksi verovuoden 2016 yhteisöverosta 69,08 prosenttia ja kuntaryhmän osuus 30,92 prosenttia. Kuntaryhmään kuuluvat kunnat ja seurakunnat.

Siis osa tuosta 30% jää tuotantolaitoksen paikkakunnalle jaettuna sillä työntekijämäärällä.

Missään sitä jakoa ei näytä olevan näkyvissä, vaan näkyy vain yrityksen kotipaikan mukaan oleva kokonais yhteisövero. Epäselväksi siis jää miten tuo käytännössä menee.
Siinä olisi tutkivalle journalismille työsarkaa selvittää mikä on totuus.

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/tilasto...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #11

Detaljeista viis, silti on silkkaa seniiliä roskaa väittää, että ne pääkonttorit ryöväävät kaiken hyödyn, vaikka oikea mies isiensä maillla korvessa kaataa puun.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #6

Joo eihän sillä puulla nyt sellaisenaan niin väliä ole mistä tulee. Hyvin ne sademetsätkin saadaan hakattua Ikean huonekaluiksi tai poltettua.

Se että hajotetaan puuta selluksi ja kehitellään vaikka jotain 3D-tulostettavia rakennuksia tästä niin siinä on sitä arvoa.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #14

Kyllähän raaka-aineen lähteellä on merkitystä. Siirtomaavaltiot ovat ryöstäneet muita maita juuri raaka-aineiden ja työvoiman vuoksi. Suomella ei ole osaa eikä arpaa tässä. Suomalaisilla ei ole valkoisen miehen taakkaa. Maksamme turhaan muiden maiden synneistä ottamalla muukalaisia maahamme ja maksamalla usein hyvin turhia kehitysmaamaksuja. Lintulaudalle sopii ruokaa suoltaa, mitä enemmän annetaan, sitä enemmän vaaaditaan. Äänekkäimpiä ovat ne oman maan ihmiset, jotka siitä hyötyvät.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #22

Kannattaisikohan valita, onko nyt puhe siitä koko maan asuttuna pysymisestä vai rasistisesta saarnasta.

Aulis Saarijärvi

Täällä saa koko svenskomaanien sakin niskaansa, jos uskaltaa epäillä Ruotsin raakasti hyväksi käyttäneen suomalaisia sotiinsa 500 vuotta. Vielä pahempaa on, että uskaltaa sanoa, että Suomi on aina puolustanut ensin Ruotsia, ei vieläkään itseään, mutta kolmanneksi itseään. Antanut raaka-aineensa ja nuorukaisensa Tukkisaaren käyttöön.
Sisällissodassa Ruotsi yritti kaapata Ahvenmaan. Se olisi ollut sikäli hyvä teko tätä nykyaikaa tarkastellessa. Talvi- ja Jatkosodat olivat ehkä, kanske, siis, så, sitä, denna, detta, dessa "Finlands sak äär vår sak, vad eller hur?"

Meillä presidentti ja siitä alaspäin valtiojohtoa on mielissään, että maahan on tunkeutunut 40 000 sotaan tottunutta nuorta miestä plus 5 000, joista ei tiedeä mitään, eikä olinpaikkojansakaan. Se on kuulkaa 45 000 sotaukkoa, jotka laittaisi meidän reservimme poninhäntäupseerimme kaulat vuotamaan verta paljon!
Tästä on armeijamme komentajakin useissa lausunnoissaan ollut iloinen, että on viides kolonna jo valmiina maassa. Samassa puheissan ne pelkäävät liemet housussa Putinin tänne laittamia viittä oikean valheen väärin tiedottamisen V nettikirjoittamisen troolimiestä .. he hiii.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Viides kolonna on valmiina maassa. Rajoilla ei ole ketään, paitsi valvontakamerat muutaman metrin korkeudella. Jalkamies voi ne pyssynpiipullaan rajan yli tullessaan pudottaa. Talvisodan syttyessä Pohjois-Karjalasta Petsamoon voitiin aseistaa yksi tuhannen miehen pataljoona rajapitäjää kohden - kaikki ilman ainuttakaan tykkiä. Näiden oli määrä pysäyttää suurvalta-armeija. Reservien ollessa "väestökeskittymissä" rannikolla kesti divisioonan kokoaminen ja siirtäminen rintamalle viikon.
Jatkosodan alkaessa kärsijänä oli jälleen Pohjois-Suomi. Vaikka menetettyjen alueiden takaisin valtaus kiinnosti, hyökkäysjoukkoihin ei Pohjois-Suomeen joukkoja "riittänyt", jonka vuoksi Saksa otettiin - tosin leivän ja aseidenkin vuoksi oli pakkorako - kaveriksi. Eihän saksalaiset kaupunkisoturit korvessa pärjänneet. Eivät tosin suomalaisetkin kaupunkisissit, vaan parhaita maanpuolustajia olivat korpien kasvatit, suojeluskunnissa ja savotoisa taitonsa ja kestävyytensä hankkineet. Minkähänlaisia maanpuolustajia tämän ajan kaupunkisissit ja muukalaismiehet nyt olisivat? Miten turvallisena te "väestökeskittymien" viisaat ja selvänäkijät tulevaisuutenne näette?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tulevaisuus näyttää nykyisellään aika huonolta maailman tuhoutumisen edetessä. Maailman tuhoutuessa, me tuhoudumme myös.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #15

Se on kohtalomme. Raamatun todistuksen mukaan.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Talvisodan alkaessa merkittävä osa kenttäarmeijasta oli ylimääräisten harjoitusten johdosta puolustusasemissa kun Neuvostoliitto hyökkäsi.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #49

Niin oli, mutta ei miehiä ollut sen enempää kuin YH:n alkaessakaan. Suomi oli kyllä niin hyvin varustautunut kuin oli niissä oloissa mahdollista. Liikekannallepanovalmistelut alkoivat syyskuun alussa, pari viikkoa Molotov-Ribbentropp -sopimuksen jälkeen. Venäjä antoi valmistautumiskäskyn jo elokuussa.
Pohjoiseen ei porukoita riittänyt kuin yksi pataljoona rajakuntaa kohden. Sodan alettua saatiin hieman lisää.
Sama on tilanne nyt, yhtä huoleton on asenne maamme poliittisen johdon taholta. Viholliselle viestitetään, ettei näillä alueilla ole meille väliä, ota pois. Väestöliitto vähät välittää paljonko Suomeen syntyy suomalaisia. Ulkoistuksen varaan kaikki jätetään. Nyt ilmenee, että 20 prosenttia ns. suomalaisista ei välitä maan kokonaan asuttamisesta ja puolustamisesta. Olisivatko nämä kenties pohjois- ja itäsuomalaisia vai muukalaistaustaisia?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #56

Tässä Sotahistorian laitoksen mielenkiintoinen julkaisu Sallan suunnan taisteluista: https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/77492/...

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #79

Nostat Ralf Karlson esiin ison asian. Sanon siitä jotain.
Sallan ja Suomussalmen suunnan taistelut ovat murheellinen esimerkki siitä miten puutteellisesti Suomi oli varustautunut erityisesti Pohjois-Suomessa. Sallan ja Suomussalmen puolustus murtui nopeasti niin että kirkonkylät oli jätettävä viholliselle poltettuina 7. ja 8.12. Kuntien välissä olevaan Kuusamoon ei vihollinen yrittänyt aivan yhtä suurella voimalla, yleensä noin komppanialla kutakin rajavartioasemaa kohden, joita oli kymmenkunta. Kesken Tavajärven alueen puolustuksen siellä oleva kuusamolaiskomppania komennettiin pysäyttämään vihollinen Suomussalmen Alassalmelle, josta venäläinen JR 622 oli tulossa Oulu-Kuusamo -tielle edetäkseen Ouluun ja Kuusamoon.
Kuusamolaisten ja posiolaisten pataljoona Er.P 16 joutui taistelemaan kahdella rintamalla, Kuusamon itärajalla ja Alassalmella. JR 622 pysäytettiin ensi kerran 6.12. Alassalmella Er.P 16:n kahden komppanian voimin. Panssarivaunut ja jalkaväki pysäytettiin ilman ainuttakaan tykkiä.
Taisteluita - vihollinen yritti läpi lähes kymmenen kertaa ja aina se lyötiin takaisin - tässä paikassa käytiin 24.12. saakka, jolloin aloitettiin yleishyökkäys vahvistetuin voimin (Er.P 16, PPP6 ja JR 65) ja vihollinen työnnettiin Palovaaraan ja siitä edelleen Juntusrantaa kohden, jonne Kiantajärveä pitkin pakenevat Suomussalmen kirkonkylästä karkotetut venäläisjoukot sen jälkeen kun kaksi vihollisdivisioonaa oli kenraalimajuri Hj. Siilasvuon johdolla lyöty Raatteen tiellä ja Kirkonkylässä.
Er.P 16:n voitot 6.12. alkaen olivat ensimmäiset suuret Suomen armeijan saavuttamat torjuntavoitot. Tolvajärven voitot (Pajari) saatiin 12.-15.12. (Er.P 16:n taisteluista ks. Matti Kyllönen, Kova kovaa vastaan. Erillinen Pataljoona 16 talvisodassa 1939-1940, Erweco Oy 2017).
Ilman paikallispataljoona Er.P 16:n nopeaa väliintuloa Alassalmelle vihollinen todennäköisesti olisi päässyt Oulun-Kuusamon maantielle ehkä tuhoisinkin seurauksin (Muita suomalaisia torjujia siellä ei ollut).
Pohjoisen ongelma talvisodassa oli omien joukkojen vähyys ja raskaiden aseiden puute. 9. Divisioonan kokoaminen Oulussa alkoi 7.12. ja se pääsi taistelutoimiin 11.12. alkaen. Sallassa ei ollut saatavissa voimakkaampia joukkoja riittävän ajoissa. Sallan pataljoona ei kyennyt pysäyttämään suurvalta-armeijaa, mutta taistelí ansiokkaasti viivyttäen. Kun sitten aikanaan ruotsalaisia saapui - liian myöhään - apuun,ei heitä saatu yrittämäänkään alueen takaisinvaltausta. Rintama jähmettyi siihen ja raja vedetteen myös Kuusamon kohdalla suoriksi niin, että Kuusamo menetti kolmanneksen pinta-alastaan, vaikka aluetta ei ollut miehitetty. Reippaasti suoritettu alueiden takaisinvaltaus 1941 ei johtanut tavoiteltuun sodan lopputulokseen, koska asekumppani Saksa romahti kesken kaiken länsivaltojen auttaessa Stalinia voittoon.
Asutuksen väheneminen pohjoisella ja itäisellä rajaseudulla on vakava ilmiö. Tuskin koskaan Pohjois-Suomen historiassa on suhtauduttu yhtä leväperäisesti alueen turvallisuuteen kuin nyt. Kurkotamme liiaksi Eurooppaan ja olemme enemmän huolissamme eteläeurooppalaisten ja afrikkalaisten eduista kuin omastamme.
Alakurtissa on vihollisen vahvat keskittymät nytkin. Alakurtti oli ennen Sallan itäisin kylä. Se uudelleen varustettiin Saksojen yhdistyessä ja Venäjän joukkojen vetäytyessä Itä-Saksasta. Alakurttiin tuli oma porukkansa saksalaisten rakentaessa heille vahvan tukikohdan.
Venäjän uhka Pohjois-Suomelle ei ole mihinkään poistunut. Vanha raja (1920) oli venäläisten mielestä liian lähellä Muurmannin rataa ja Kantalahtea. Leikkaamalla suurimman osan Sallan kunnasta Venäjä sai lisätilaa niin, että lähtöasemiin uuden rajan ja Kantalahden väliin voidaan sijoittaa ainakin yksi divisioona.
Mitä enemmän Suomi koettaa miellyttää Saksaa, sitä kaemmaksi se kurkottautuu Pohjois-Suomesta ja houkuttelee Venäjää laajentamaan suoja-aluettaan. Kun Suomi samalla myy malmivarojaan pilkkahintaan muukalaisille heitä verottamatta ja suojelee yhä laajempia alueita "eurooppalaiseksi ilmastonsuojelualueeksi" ja jättää louhimatta kultavaransa, se houkuttelee muukalaisia tulemaan ottamaan ne pois.
Suomen typeryys ja hölmöys on ylitsevuotavaista.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kansallismielisen roskaväen lerpattavalle mieskunnolle on hyvin tärkeää satu sortavasta Ruotsista. Tosiasiassa Suomen maakuntia ei kurmootettu sen kummemmin kuin muitakaan Ruotsin maakuntia. Esimerkiksi ylläolevat Kyllösen väitteet ovat silkkaa roskaa. On tietenkin selvää, että rajaseudulla elo on kovempaa, kun on toistuvia sotia. Mutta sellaista se oli myös vaikkapa Skånessa ja Ruotsin hallussaan pitämissä nykyisen Saksan alueella olleilla seuduilla.

Höpinät menneistä sodista ja 1700-luvusta eivät mitenkään liity nykyiseen eikä tulevaan turvallisuuspolitiikkaan. Eivätkä sen puoleen myöskään ”koko maan asuttuna pitämiseen”. Maanpuolustuksen takia ei enää tarvita rajaseudun asuttajia. Niin alkeellisella tasolla ei enää olla.

Aulis Saarijärvi

Ja Mäkisellä ei ole tapansa mukaan muuta, kuin se ikioma, käsittämätön väittämisen ilo mukana.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sinulla ei ole mitään edellytyksiä moittia muita kirjoittajia sisällön puutteesta.

Aulis Saarijärvi Vastaus kommenttiin #8

Hyvä, että huomautit! Sinullahan on sisällön puute itse sisältö.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Itseasiassa suomesta kyllä lähti väkimäärään nähden aika paljon väkeä sotimaan ja suomi myös tuhoutui sodissa paljon, mutta se nyt ei automaattisesti tee ruotsista orjuuttajaa vaan pitää huomioida maantieteellinen sijainti mikä vaikutti merkittävästi joissakin konflikteissa.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Valtakunnat ovat aina koettaneet vallata ja luoda ympärilleen suojavallit ja -muurit. Suomen asema Ruotsin valtakunnan osana on ollut tämä. Venäjän vallan aikana saimme pitkän aikaa olla sodista vapaana ja rakentaa valtiotamme, kiitos taitavien valtion- ja kirkon miesten, kulttuuri- ja poliittisten johtajien sekä heitä tottelevan ahkeran ja kuuliaisen kansan. Suurvenäläisen imperialismien noustessa 1800-luvun lopulla sorto nousi vastaamme, mutta asiat osattiin hoitaa niin, että itsenäisyys saavutettiin ja kansallisvaltion rakennustyö omalta pohjalta pääsi käyntiin.
Kyllähän Suomikin koetti rakentaa itää vastaan suojavaltion, mutta ainakin toistaiseksi epäonnistui. Jos tuota yritystä ei olisi tehty, se työ olisi edessäpäin. JOkainen etsii rajansa, niin yksilö kuin kansakin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #21

Suomi itsenäistyi suunnilleen vahingossa venäjän vallankumouksen yhteydessä, käden puristuksella.

Toki täällä oli kansallismielistä aatetta ollut sadan vuoden ajan.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #30

Ei Venäjän itsenäisyystunnustus 31.12.1917 tapahtunut vahingossa. Kommunistit olivat tsaaria vastaan taistellessaan saarnanneet kansojen itsemäääräämisoikeudesta. Lupaus oli käytännössä lunastettava. Takana oli pyrkimys punaisten kapinalla ottaa Suomessa valta ja palauttaa Suomi Leninille takaisin Neuvosto-Venäjän osavaltiona.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Matti Kaarnatulle vielä väestökeskittymistä, joita muka tarvitaan joustavien työmarkkinoiden luomiseksi ja että Suomen väestöpopulaatio "riittää" 10-15 väestökeskittymään.
En usko, että tekemällä tehdyt "väestökeskittymät" turvaavat työmarkkinoiden toimimisen, jos ihmiset eivät halua lähteä kotiseudultaan tai eivät voi lähteä, koska heidän omaisuutensa on kiinni "isien mailla". Kaikki eivät halua luopua sukupolvien aikana hankitusta omaisuudestaan pilkkahintaan. Valtio on syypää siihen, että suuren osan suomalaisten omaisuudesta on hukattu laiminlyödyllä valtakunnanpolitiikalla. Sieltä voi vielä nousta raivo.
Toinen lähtemistä estävä syy on se, ettei näissä keinotekoisesti luoduissa "väestökeskittymissä" voi elää ihmisarvoista elämää monestakin syystä. Lasten kasvatusympäristönä esim. Helsinki on sietämätön paikka. Mainitsit, hyvä Matti Kaarnattu, edellä, että toimeentulotuet tulisi lakkauttaa ja väestöä siirrettävä Helsingistä muualle maahan. Sinä siis - ehkä vahingossa - tunnustat, ettet pidä Helsingissä nyt vallitsevasta väestökoostumasta. Mikähän siinä on vialla?
Minä vastaan omalta osaltani: vika on monikulttuurisuuden typerässä unelmassa. Se on jo nyt rikkonut hyvän ja sopuisan, omillaan toimeentulevan Suomen. Muukalaiskulttuurit, kuten somalit, arabit, islamilaiset tai minkä tahansa vähemmistökulttuurin edustajat, hakeutuvat omiensa luo. Näin suomalaisetkin ovat tehneet, mutta enpä tiedä paikkaa, missä suomalaiset olisivat väkivalloin pyrkineet tuhoamaan elättäjiensä kulttuuria, saati että olisi jääty yhteiskunnan tuilla häpeämättömästi loisimaan.
Suomi on monikulttuurisuusvouhotuksellaan ajanut itsensä pussiin, hirvittävään kustannusten kasvukierteeseen. Pääkaupunkiseutumme infran loputtoman laaja ja kallis rakentaminen syö valtakunnan voimavaroja niin että muu Suomi kärsii. Tämä synnyttää kasvavaa vastakkainasettelua, joka lamauttaa Suomen tulevan kehityksen. Rakentaminen "kaupunkikeskuksissa" on niin hulvattoman rajua, että se on vieläkin hurkempaa kuin 1980-luvun jälkipuoliskolla, jolloin juuri ylirakentamisen vuoksi ajauduttiin Suomen historian pahimpaan lamaan. Silloin se tapahtui kokoomuksen ja demarien johdolla.
Aikanaan arvostelin Urho Kekkosen kokoomuskammoa, mutta en enää. Kekkonen näet syrji kokoomuksen hallitusvastuuta sen vuoksi, että jos sen päästää hallitukseen, se tuhoaa valtion talouden. Nyt on tämä virhe toistamiseen tapahtunut, keskustan nyt antaessa kokoomuksen viedä. Tämä juna menee kovalla vahdilla päin seinää. Rysäystä seuraa lama ja sen seurauksena "väestökeskittymissä" olevan kirjavan väestön vastakkainasettelu, jota ei enää "vihapuheiden" sakottamisella hallita.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Miten Matti Kyllönen järjestäisit omaisuuksien arvottamisen, jos ei käypä hinta markkinoilla saa olla enää määräävä tekijä syrjäseudun omakotitalon kaupassa ’isien mailla’?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Matti Kaarnatulle vielä väestökeskittymistä, joita muka tarvitaan joustavien työmarkkinoiden luomiseksi ja että Suomen väestöpopulaatio "riittää" 10-15 väestökeskittymään."

Niin? Kerro mistä päin Kuusamoa löytyy bioteknologian tutkijalle 4-5 työnantajaa mistä valita työpaikkansa? Tai robottiauton kehittäjälle?

"En usko, että tekemällä tehdyt "väestökeskittymät" turvaavat työmarkkinoiden toimimisen"

Kaupungistuminen alkoi tuhansia vuosia sitten että se tapahtuu kyllä ihan automaattisesti. Suomessa sitä on ennemminkin jarruteltu ja siitä maksetaan kovaa hintaa nyt.

"jos ihmiset eivät halua lähteä kotiseudultaan"

Ei mikään pakko. Omavaraistalous on täysin sallittua suomessa.

"tai eivät voi lähteä, koska heidän omaisuutensa on kiinni "isien mailla"."

Suomalaisessa oikeuskäsityksessä raha-asioihin liittyvien ongelmien katsotaan johtuvan omasta toiminnasta mitä oman elämänsä aikana tehnyt. Jos uskoo tekevänsä viisaan taloudellisen ratkaisun asumalla jostain niin siitä vastataan itse. Omaisuuden arvo kuitenkin on käytännössä "korkein tarjous". Kiinteistöjen arvoa ylläpitää lähinnä pankit vakuusarvoineen koska näiden vakavaraisuus on kiinni siinä. Ajoneuvojen arvoa pitää joku autovero.

"Kaikki eivät halua luopua sukupolvien aikana hankitusta omaisuudestaan pilkkahintaan."

Ei mikään pakko, mutta ei pidä odottaa sillä omaisuudella olisi arvoa muuta kuin korkein tarjous, ja pankin vakuusarvo velkojen jälkeen.

"Mainitsit, hyvä Matti Kaarnattu, edellä, että toimeentulotuet tulisi lakkauttaa ja väestöä siirrettävä Helsingistä muualle maahan. Sinä siis - ehkä vahingossa - tunnustat, ettet pidä Helsingissä nyt vallitsevasta väestökoostumasta. Mikähän siinä on vialla?"

Minusta se on pöhköä kun on suunnilleen vain yksi iso kaupunki ja muuten levällään ja toimeentulotuen jako nostaa asumisen hintaa siellä. Parempi olisi toimeentulotuki pois ja asumistuen muuttaminen "alueelliseksi tueksi" jota kohdistetaan poliitiisella päätöksillä strategisesti olennaisiin paikkoihin kuitteja vastaan. Eli sillä rahalla rakennettaisiin asuntoja eikä toimisi maksuautomaattina.

"Minä vastaan omalta osaltani: vika on monikulttuurisuuden typerässä unelmassa."

Suomi ollut aina monikulttuurinen. Lappalaiset, hämäläiset, karjalaiset ja jne. Maahan muuttoa ollut jäiden vetäytymisestä saakka.

"Se on jo nyt rikkonut hyvän ja sopuisan, omillaan toimeentulevan Suomen."

Höpönlöpon.

"Suomi on monikulttuurisuusvouhotuksellaan ajanut itsensä pussiin, hirvittävään kustannusten kasvukierteeseen. "

Höpönlöpön. Väestön ikääntyminen ja toimimattomat työmarkkinat ihmisten ollessa levällään ovat se kustannuserä. Voit katsoa tilastokeskukselta mihin ne rahat menevät. Suurin osa eläkkeitä ja ikääntyneiden ihmisten terveydenhuoltoa. Maahanmuutto on työttömyyttäkin pienempi kuluerä.

"Rysäystä seuraa lama"

No rysäys nyt tulee ihan varmasti, siinä ei ole mitään uutta.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Siinäpä se kehitysongelmamme onkin: väärällä valtakunnanpolitiikalla on imetty syrjäseudut kuiviin ja sitten pantu lappu luukulle. Elämme hyvin suuressa epätasa-arvossa Suomessa. EU:N seurausta keskeisesti kaikki viime aikojen onnettomuudet. Valta on annettu pois.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #24

"EU:N seurausta keskeisesti kaikki viime aikojen onnettomuudet."

Mitä onnettomuudet? Suomessa ollut rauha vuosikymmenien ajan ja väkivallan määrä vähentynyt vuosikymmenestä toiseen. Murhia ja terrori-iskuja on tehty vähemmän.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #28

Mitkä onnettomuudet? Suomen talous on jököttänyt pitkät ajat paikallaan. Säästäväiset ihmiset menettävät säästöjään, koska korkoa ei ole. Eläkeläiset menettävät eläkkeensä arvoa Lipposen hallituksen luoman taitetun indeksin vuoksi. Reaaliansiot alenevat koko ajan. Lähes ainoa eläkeläisen etu, VR:n lippuun liittyvä alennus on poistettu.
Valtion velkaantuminen on ollut hirmuista, kauppavaje pysyvä ilmiö. Talouden huippusuhdanteessakin tehdään 4 mrd lisävelkaa. Työttömiä ja syrjäytyneitä on neljännesmiljoona. Muukalaisia kirjattomia ja kirjallisia on päästetty maahan huippuvuonna 35 000, ja lisää tulee. Muukalaisten aiheuttamia kuluja yhteiskunnalle ei tutkita, ei haluta kansalaisten tietävän totuutta. Kun budjettiraamit asettavat rajat vaalikauden kuluille, on muukalaiskulut revittävät oman maan kansalaisten etuja heikentämällä. Raukkamaista epäreiluutta.
Turvattomuus on lisääntynyt. Vapaus arvostella poliittisia oloja on kaventunut. Naisten turvattomuus on lisääntynyt maassa, jossa jossa jo lähes tuhat vuotta sitten on naisrauha ollut kirjallisessa muodoissa laeissamme. Syrjäseudut ovat menettäneet yrityksiä ja työpaikkoja. Kansalaisuuksia jaetaan kuin liukuhihnalta. Kaksoiskansalaisuuksien vaarasta ei välitetä. Syrjäseuduilla poliisi on tuntienkin päässä. "Rikollisuus" on vähentynyt, koska rikosilmoituksia, varsinkin suomalaisiin kohdistuvia, ei tehdä, koska apua ei oikeasti tule.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #33

"Mitkä onnettomuudet? Suomen talous on jököttänyt pitkät ajat paikallaan."

Niin suomi on ollut lamassa käytännössä 90-luvun alusta lähtien, ei liity mitenkään EU:n.

"Säästäväiset ihmiset menettävät säästöjään, koska korkoa ei ole."

Ehkä säästetty väärään omaisuuslajiin. Minun sijoitusten arvo on ainakin noussut.

"Eläkeläiset menettävät eläkkeensä arvoa Lipposen hallituksen luoman taitetun indeksin vuoksi."

Suomessa väestö ikääntyy ja eletään velaksi joten sen väistämätön seuraus on elintason lasku.

"Reaaliansiot alenevat koko ajan."

Niin, elintaso laskee suomessa kuten pitääkin koska väestö ikääntyy ja eletään velaksi.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #38

1990-luvun lama oli seurausta 1980-luvun virheellisestä, ylikuumentuneesta ja velkaisesta taloudesta. Yrityksille annetut halpakorkoiset valuuttalainat ajoivat Suomen oman pankkilaitoksen kriisiin, koska kotimaisten lainojen korot olivat 2-3 -kertaiset valuuttaluottoihin verrattuna. Ei tarvinnut olla suurikaan nero tajutakseen, että tämä oli Suomen Pankin ja valtiojohdon tietoinen valinta ajaa markka kriisiin, synnyttää lama ja sen kautta ajaa Suomi EY-systeemiin ja liittovaltioon. Sama toteutettiin monissa muissa tuleviksi jäseniksi kaavailluissa maissa.
"Ehkä säästetty väärään omistuslajiin?" Suomalaisille on jotain 80 mrd euroa suomalaisissa pankeissa korottomilla talletustileillä. Itsekin kuulun pääasiassa samanlaisen sijoittelun piiriin, koska eettisesti kestävää sijoitustoimintaa on vaikea löytää; ihmiset kun on ohjattu sijoitteluun, jossa hädänalaista käytetään hyväksi. Tätä en voi hyväksyä. Asuntosijoituskin on tällaista.
Valtio on nyhtänyt korkoedun vähennyksen lähes kokonaan pois yksityisiltä ihmisiltä, mutta asuntosijoittaja saa vähentää kaikki mahdolliset sijoistusasuntoon liittyvät kulut verotuksessa. Keppikerjäläinenkin voi velkaa ottamalla ja taitavasti valtion tarjoamia sijoittajan etuja hyväksi käyttäen rikastua. Tämä iskee suoraan isänmaanrakkauden ja maanpuolustustahdon ytimeen. Kunnon ihmisiä rangaistaan, keplottelijoita suositaan ja palkitaan.
Tämä on johtanut asunto-osakeyhtiöiden etuosto-oikeuden kaatamiseen yhtiöjärjestyksistä ja siten avannut tien taloyhtiöiden valtauksiin. Nyt voi ulkopuolinen ostaa asunnon vuokrakäyttöön, jolloin julkinen valta, kaupunki tms. voi vuokrata asunnon esim. maahanmuuttajille. Tällöin avataan portit epätoivotuillekin asukkaille. Asunotojen arvot laskevat. Tällä kaikella valtava vaikutus ympäristö- ja viihtyvhysarvoihin. Seurauksena kiinteistöjen arvonlasku. Tästä taas on yhteys suomalaisten suhteisiin julkista valtaa, maanpuolustus yms. kohtaan.
"Niin, elintaso laskee Suomessa kuten pitääkin koska väestö ikääntyy ja eletään velaksi." Onpa yksinkertaista: Antaa mennä vaan. Alas Suomi, muukalaiset valloittakoon maan.
Ei se näin voi eikä saa mennä. Olemme isäntiä omassa maassamme, omissa taloissamme. Me puolustamme tätä maata ja valitsemme tulevissa vaaleissa sellaisen eduskunnan, että nykyinen meno muuttuu! En hyväksy näkemystäsi, että me eläkkeellä olevat olemme yhteiskunnalle rasitus. Me elämme, toimimme, maksamme veroja ja autamme syrjäytettyjä kanssaihmisiämme kohoamaan jälleen ihmisarvoiselle, suomalaiselle kuuluvalle elintasolle. Me suomalaiset päätämme keitä kotiimme otamme ja keitä arvojemme mukaisesti ihmisinä kohtelemme. Hyvinvointi ja hyväksyntä vieraassa maassa on ansaittava, se ei tule noin vain Allahin lahjana suomalaisilta riistettynä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #39

"Yrityksille annetut halpakorkoiset valuuttalainat ajoivat Suomen oman pankkilaitoksen kriisiin, koska kotimaisten lainojen korot olivat 2-3 -kertaiset valuuttaluottoihin verrattuna. Ei tarvinnut olla suurikaan nero tajutakseen, että tämä oli Suomen Pankin ja valtiojohdon tietoinen valinta ajaa markka kriisiin, synnyttää lama ja sen kautta ajaa Suomi EY-systeemiin ja liittovaltioon."

Ei pankkikriisi mitenkään tietoiselta näytä vaan ihan pelkästään tunaroinnilta.

Rahaliittoon siirtymistä kyllä valmisteltiin mutta EU:n liittyminen näytti olleen ensisijaisesti sen ansiota kun Neuvostoliitto hajosi.

"Suomalaisille on jotain 80 mrd euroa suomalaisissa pankeissa korottomilla talletustileillä."

Niin? Valtion takaamina olennaisesti riskittömiä mutta inflaatio nakertaa niitä. Jos haluaa tuottoa niin sijoitellaan rahoja metsiin, osakkeisiin, kiinteistöihin, korkorahastoihin ja jne.

Ihan perus talousoppia, että ei tuottoa ilman riskiä ja riskejä ehkäistään hajauttamisella.

"ihmiset kun on ohjattu sijoitteluun, jossa hädänalaista käytetään hyväksi. Tätä en voi hyväksyä. Asuntosijoituskin on tällaista."

Semmoinen asia mikä pitää huomioida, että meidän talousjärjestelmässä kaikki raha on velkaa. Se että pankkitilillä on jokin rahasumma niin sehän ei tarkoita sitä, että sinulla olisi sitä rahaa. Se on vain ilmoitus siitä kuinka paljon pankki on velkaa sinulle. Rahan saa itselle kun nostaa automaatilta.

Talous sitten olennaisesti pyörii sillä ajatuksella, että sopimukset pidetään ja velat maksetaan pois, ja sitten jokainen on vähän joka suuntaa velkaa ja raha liikkuu. Sitten tarvitaan vähän inflaatiota että saadaan pidettyä ihmiset toimeliaina ja että pilaantuneet lainat joskus häviäisi. Eurossa vähän sitä ongelmaa kun inflaatio on kovin alhainen. Se itseasiassa mahdollistanut sen, että ihmisillä on rahaa säästössä.

"Valtio on nyhtänyt korkoedun vähennyksen lähes kokonaan pois yksityisiltä ihmisiltä, mutta asuntosijoittaja saa vähentää kaikki mahdolliset sijoistusasuntoon liittyvät kulut verotuksessa."

Asuntosijoittajat ovat yksityisiä ihmisiä.

"Keppikerjäläinenkin voi velkaa ottamalla ja taitavasti valtion tarjoamia sijoittajan etuja hyväksi käyttäen rikastua."

Niin voi, riskillä. Sijoitustoiminnassa on aina riski. Ei tuottoa ilman riskiä.

"Kunnon ihmisiä rangaistaan, keplottelijoita suositaan ja palkitaan."

Tai ennemminkin niin, ihmisiä palkitaan siitä että ovat taloudellisesti toimeliaita. Ajatteles kun pankkitileillä lojuvat rahat eivät ole kierrossa niin ihmistet ei tee silloin mitää. Sitten jos rahan käyttää siihen, että rakennetaan vaikka uusi talo niin se työllistää ihmisiä. Vastaavasti osakesijoittaminen tuo yrityksille pääomaa että voivat investoida ja palkata väkeä.

Suomen yksi ongelmia on itseasiassa ollut pääomaköyhyys. Ihmisillä on kyllä yksityisasuntoja mutta sitten on kovin vähän miljonäärejä jotka perustaisi uusia yrityksiä ja maksaisi ihmisille palkkaa.

"Niin, elintaso laskee Suomessa kuten pitääkin koska väestö ikääntyy ja eletään velaksi." Onpa yksinkertaista: Antaa mennä vaan. Alas Suomi, muukalaiset valloittakoon maan."

Mokailua on tehty 70-luvulta saakka alkaen siitä kun suuret ikäluokat eivät nussiskelleet tarpeeksi ihmisiä lisää ja ahneiden sukupolvi haalii kaikki edut ja varallisuuden nuorempien sukupolvien eläessä köyhyydessä, ja talous pyörinyt velkaisesti 10v. On se kumma juttu kun eläkkeet ovat suuremmat kuin nuorten työikäisten palkat, kestämätön yhdistelmä.

Suomen ongelmiin päättäjät eivät ole halunneet puuttua. Eläkeikää ei nostettu, eläkkeitä ei ole leikattu, kelahölmöilyillä ohjattu liiankin kanssa nuoria ihmisiä asumaan yksin että on helposti se tilanne, että nuoren pariskunnan kannattaa asua eri osoitteissa jotta raha riittäisi selviytymiseen paremmin koska toimeentulotukia maksetaan ruokakunnan määrän mukaan.

Väestön ikääntyminen ja velaksi elämisen jatkuessa, elintason lasku on väistämätöntä. Varmaan 10v ollut se tilanne, että elintaso lasku on väistämätöntä sillä tasolla, että millään poliittisilla päätöksillä sitä ei voi estää. Sen sijaan on paljonkin pyritty siihen, että elintaso laskisi vain osalla väestöä että toiset saisi enemmän. Pääasiassa työttömien elintasoa heikennetään ja jättieläkkeitä suojataan.

"Ei se näin voi eikä saa mennä. Olemme isäntiä omassa maassamme, omissa taloissamme. Me puolustamme tätä maata ja valitsemme tulevissa vaaleissa sellaisen eduskunnan, että nykyinen meno muuttuu! En hyväksy näkemystäsi, että me eläkkeellä olevat olemme yhteiskunnalle rasitus."

Eläkkeisiin ja vanhojen ihmisten terveydenhoitokulut ovat suomen suurin rahareikä ja se näkyy tilastoista. Niin kauan kun eläkkeet ovat suuremmat kuin nuorten ihmisten palkat, se näkyy lähinnä ahneutena ja sukupolvien välisenä epätasa-arvona.

Nuoremmalla sukupolvella tuskin on niin paljoa maanpuolustusintoa maassa jossa vanhempi sukupolvi kuppaa rahat.

"Me elämme, toimimme, maksamme veroja ja autamme syrjäytettyjä kanssaihmisiämme kohoamaan jälleen ihmisarvoiselle, suomalaiselle kuuluvalle elintasolle."

Miksi eläkkeet ovat suuremmat kuin nuoremman sukupolven palkat?

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #41

Kirjoitat, Matti Kaarnattu, hyvää ja selkeää asiaa. Muutamia huomioita. Työeläkkeet ovat ihmisten työllään ansaitsemaa rahaa, joka kulloistenkin yhteisesti hyväksyttyjen säännösten mukaan on pantu talteen tulevaisuutta varten. Ei ole oikein eikä reilua, että säännöksiä yksipuolisesti myöhemmin muutetaan ja luvattuja maksatuksia pienennetään yksipuolisin valtion päätöksin. Se nakertaa luottamusta yhteiskuntaa kohtaan. Vielä pahempi kun tämä vanhusväestöön kohdistuva nurja asenne kohdistuu jopa vihana vanhuksia kohtaan. Vihaa on havaittavissa jopa nuoren polven hoitohenkilökunnassa. Sairaan- ja vanhushoitopalvelujen tarjonnassa suoritetaan selkeää tarveharkintaa. Sairaaloissa on osastoja, joiden asukeilta on viety terveyttä kohottavia palveluja pois. Kelan korvaukset alenevat, lääkkeiden kustannukset kasvavat. Kaikki eivät pysty lääkkeitään ostamaan. Vanhustenkodeissa tarveharkinta on suurta, omavastuut kasvavat, kun tiedetään asiakkaalla tai hänen sukulaisillaan olevan omia varoja. Aikanaan maksetuille korkeille veroille ei saadakaan palveluja sitten, kun asiakas niitä tarvitsee.
Kun tämä tilanne peilataan ulkomaalaisten onnenonkijain palvelemiseen, tuntuu eriarvoisuus todella pahalta. On säädetty jopa sakot tämän eriarvoisen kohtelun arvostelijoille. Suomalaisen kansalaisoikeudet ovat todella kaventuneet, muukalaisen oikeudet nousseet.
Vielä eräs valtion tekemä petos: tonnin työeläkkeen ansaitsevalta on riistetty pois kansaneläke. Ooppikirjoihin nojautuen minäkin opetin monta vuosikymmentä valheellisesti, että kansaneläke kuuluu kaikille. Vasta eläkkeelle jäätyäni sain tietää totuuden, että kansaneläkkeeni on varastettu. Kankkulaan menivät nekin rahat. Kyllähän säännös kauan aikaa olikin totta, mutta EU:hun liityttäessä hallitus sen varasti asianomaisille mitään kertomatta.
"Miksi eläkkeet ovat suuremmart kuin nuoremman polven palkat?" Siksi että emme vätystelleet vuosikymmentä "opiskelussa", emme saaneet yhteiskunnalta opiskeluaikana mitään paitsi opetuksen ja 1,1 markkaa maksavan - siis montakymmentä penniä alihintaisen - lounaan yliopiston ruokalassa. Pankkilainojakaan ei vakuudetta saanut. Oli siis kiire töihin. Työssä - valitettavasti, jos mieltäsi pahoitan - vuodesta 1963 lähtien alkoi kertyä eläkettä, siihen saakka minäkin olin reilut puolenkymmentä vuotta tehnyt töitä ilman eläkertymää. Mutta en ole katkera.
"Nuoremmalla sukupolvella tuskin on niin paljoa maanpuolustusintoa maassa jossa vanhempi sukupolvi kuppaa rahat." Todella törkeää puhetta. Huonosti kansakunnan historian tuntevan purkamaa vihaa. Arvojesi perusteella kuulut ilmeisesti vierasmaalaisten kanssa siihen 20 prosentin joukkoon, joka ei näe maatamme asuttamisen ja puolustamisen arvoisena. Surullista. Valtiomme on viime vuosikymmeninä pahoin epäonnistunut työssään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #45

"Kirjoitat, Matti Kaarnattu, hyvää ja selkeää asiaa. Muutamia huomioita. Työeläkkeet ovat ihmisten työllään ansaitsemaa rahaa, joka kulloistenkin yhteisesti hyväksyttyjen säännösten mukaan on pantu talteen tulevaisuutta varten. Ei ole oikein eikä reilua, että säännöksiä yksipuolisesti myöhemmin muutetaan ja luvattuja maksatuksia pienennetään yksipuolisin valtion päätöksin."

Niin tuo on kyllä totta että ihan miten sattuu asiaa ei voi tehdä mutta eläkkeet toimii niin, että käytännössä tuleva sukupolvi maksaa edellisen eläkkeitä. Ja eläkejärjestelmä kun polkaistiin ylös niin sillä rahoitettiin sen hetken vanhuksia ja puskuroitiin rahastoihin.

Tässä kävi sellaista, että kun järjestelmää suunniteltiin niin ihmisten elinajan odote oli paljon lyhyempi ja ihmiset tavallisesti kuoli pian eläkeiän jälkeen. Elinajan odotetteet jatkoivat kasvuaan mutta systeemiin ei tehty oikein mitään korjauksia. Käytännössä yli 55v ikäiset asioista päättävät ajattelevat lähinnä omia eläkkeitään ja yli 55v ikäisiä löytyy päättävistä viroista todella paljon. Toinen asia mitä kohdellaan silkkihansikkain on toki tietysti rikkaat.

Ja tosiaankin kun rahat maksaa tuleva sukupolvi, tuota ei voi mielestäni pitää pyhänä asiana mitä ei voi yhtään muuttaa. Tilanne on nyt se, että minun sukupolvi maksaa neljäsosan palkastaan eläkkeisiin ja minua seuraava sukupolvi ei pääse oikein edes töihin.

Mielestäni eläkemaksuissa pitäisi olla ylärajana 20%. Maksetun eläkkeen suuruudella pitäisi olla yläraja joka suhteutettu sen hetken ihmisten tulotasoon. Eläkehän voi olla pienikin koska mikään ei estä eläkkeellä olevaa perustamasta vaikka yritystä ja tehdä omien resurssienssa puitteissa pienimuotoista liiketoimintaa täydentämään tuloja, pääasiallisen tulon ollessa eläkkeessä.

"Siksi että emme vätystelleet vuosikymmentä "opiskelussa","

Nykypäivänä aktiivimallin mukaan pitää esimerkiksi opiskella jos ei ole työtä, ja työtähän ei kaikille nykyään ole ja automaatio vie lähivuosina satoja tuhansia työpaikkoja. Toisin sanoen ihmisillä ei ole elinkeinomahdollisuuksia samaan tapaan kuin ennen mutta jollain tapaa pitäisi saada vaurautta jaettua että ne eivät kaikki kerry entisestään rikkaille ja eläkeläisille.

"Todella törkeää puhetta. Huonosti kansakunnan historian tuntevan purkamaa vihaa."

Päinvastoin tunnen historian hyvinkin tarkasti ja vuosikymmenien ajan sitä on leimannut AHNEUS ja se ahneus on jo jonkin aikaa näkynyt kansakunnan jakautumisena missä toinen puoli kuppaa toista. Jakautumista näkyy sukupolvien välillä, työssä olevien ja työttömien välillä, omistavien ihmisten ja ylivelkaisten välillä..

Suomessa näkyy tällä menolla kaksi kansaa samojen valtioiden rajojen sisällä. Kontrasti on hyvin suuri kun on vaikka Slushissa missä raha ja yrittelijäisyys loistaa ja sitten nurkan takana on vaikka syrjäytyneitä mielenosoittajia.

Ihmiset ovat vähän semmoisia, että kun saavat elää niin että tulevat ruokittua ja voivat hyvin, ja on tulevaisuuden toivoa, on maanpuolustustahtoa. Sitten jos eletään köyhyydessä, kurjuudessa ja ilman tulevaisuutta, voidaan vieras valta nähdä vapauttajana tai ihmisiä ei paljon kiinnosta.

"Se nakertaa luottamusta yhteiskuntaa kohtaan."

Ahneus nakertaa yhteiskuntaa.

"Vihaa on havaittavissa jopa nuoren polven hoitohenkilökunnassa."

Tästä en ole kuullut. Sen sijaan olen kuullut, että vanhusten hoitoa tehdään niin, että yhdellä ihmisellä teetetään kolmen ihmisen työt ja että on epärealistisia vaatimuksia työn suorittamiselle. Esimerkiksi 18 vanhuksen kotihoito työpäivän aikana ympäri kaupunkia.

Sitten ihmisiä irtisanoutuu työstään kun ei jaksa tuollaista ja sitä, että tästä sysätään myös vastuu niskaan.

"Aikanaan maksetuille korkeille veroille ei saadakaan palveluja sitten, kun asiakas niitä tarvitsee."

Veroilla maksetaan sen hetkisiä juttuja, ei tulevia. Nythän itseasiassa maksetaan veroilla ja velanotolla.

"On säädetty jopa sakot tämän eriarvoisen kohtelun arvostelijoille."

En ole tuollaisesta kuullutkaan. Olen lähinnä kuullut siitä, että sakotetaan vaikka kiihottamiseta kansanryhmää vastaan.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #53

Omaa kansaa vastaan suunnatusta kiihotuksesta ei rangaista. Muukalaista ei saa arvostella, vaikka tämä käyttäytyisi miten. Kun muukalaislapset kylpevät kaupunginpuiston suihkualtaassa, siihen ei kaupunki edes pyynnöstä puutu, vaikka he saattavat vaarantaa terveytensä. Samassa altaassa uittaa muuan suomalaisnainen isoa koiraansa, mutta sekään ei ketään hetkauta, koska kaupungin järjestyssääntö ei siitä erikseen mainitse. Kun muukalaistaustainen työttönen taittelee kukkia kaupunginpuutarhasta ja hänelle siitä huomautetaan, että se on kiellettyä, hän vastaa, että äiti on luvannut. Äidin sana menee suomalaisen päiväkotikasvatuksen yli.
Eläkkeistä. Jokainen polvi maksaa kykynsä mukaan tulevia eläkkeitä. Myös eläkeläinen kykynsä mukaan. Nykykansa maksaa yhteiskunnan menoja varmaankin keskimäärin enemmän kuin elämänsä aikana on yhteiskunnan varoja käyttänyt. - Miksi aina vedetään oman kansan eläkeläiset syyllistettäväksi, mutta muukalaiset, yhteiseen kassaan koskaan mitään maksamattomat, saavat rauhassa yhteiskunnan palkkaamien lakineuvojien tukemana ulosmitata kaiken mahdollisen ulossaamisen. Oma kansa kurjistuu ulkovieraiden ulosmittausten vuoksi.
Velaksi eletään, siinä olet oikeassa. Suu säkkiä myöten. Vieraat syöjät pois.
Suomen asioita hoidettiin, maan ollessa vielä itsenäinen ennen vuotta 1995, varsin hyvin. EU:hun liittyminen toi asioista päättäviin ahneuden ja kadotti vastuun, kun oli helppoa paeta Brysselin herrain selän taa. Kansalaiset voivat vaaleissa kääntää suunnan. Tule mukaan muutosvoimiin, Matti Kaarnattu, sinussa on ainesta ja sinulla on sydän paikallaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #39

Niin sijoittaminen tosiaankin kannattaa nähdä eettisenä toimintana ja yhtenä äänestyksen muotona.

Tehokkain äänestämisen muoto on OMA kulutuskäyttäytyminen, että mihin ne rahansa käyttää. Ihmisten oma käytös ohjaa vähän kaikkea. Vaaleissa äänestäminen ja sijoittaminen sitten pari muuta tapaa. Vähän riippuu tilanteesta milloin on tehokkaampaa. Ei tulisi mielenkään sijoittaa esimerkiksi turkistarhaukseen, öljy-yhtiöön tai kertakäyttörihkamaa valmistavaan ulkoimaiseen yritykseen.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #43

Nyt puhut eettisten valintojen puolesta. Se on hyvä. Uskon, että samoin ajattelee kansakuntamme viisas ja vastuullinen enemmistö, eläkeläiset. Vaikka olemme kohta kymmenen vuotta ajaneet nettotulojemme osalta pakkasella, luotamme Suomeen tietäen, että pankkeihin sijoitetut varamme ovat pankeillemme turvallista vakuutta, jolla ne voivat luotottaa kotimaista yrittäjyyttä. Suomalaisen ahkeran ihmisen ja Suomeen uskovan yrittäjistön varaan on Suomen tulevaisuus on vankimmin rakennettavissa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ei Suomen maaseutu koskaan kokonaan tyhjene.
Aina löytyy maaseudulle eristäytyviä kaupungin jättäviä.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Ei kokonaan, mutta kun yhteiskunnan suoja on loppunut, omaisuuksien arvot syrjissä alenevat edelleen. Vaurautta kaipaavat lähtevät. Tämä tauti alkoi levitä kohti etelää 1990-lun alun laman aikana. Kuolema on laskeutunut Oulun-Kajaanin korkeudelle ja etenee edelleen. Se koskee jo Etelä-Suomenkin maaseutujen osia. Kun pari päivää tämän viikon alussa katselin Helsinkiä, palasi mieleeni 1980-luvun loppu, jolloin oli samanlaista. Jokainen pienyrittäjä tajusi, mihin liika liike- ja asuinrakentaminen sekä velkaantuminen ulkomaille johtaa. Varoitettiin Holkerin hallistusta. "Lamahysterian lietsontaa", tuhisi Holkeri ja joi tuohtuneena kahviaan.
Vaikenemalla ei asia korjaantunut. Kansa maksoi, poliitikot saivat merkkejään ja korotuksia palkkoihinsa ja eläkkeisiinsä ja Suomi vietiin tietoisesti valituin pakkokeinoin unioniin.
Havainoni mukaan Helsinki on nyt kadottanut yhteyden todellisuuteen. Tavallinen kansa näyttää pahasti kaikonneen julkisista töistä ja palveluista. Nousin raitiovaunuun vaunun edestä maksaakseni tapani mukaan kolikoilla matkani. Sain makeat naurut suomalaismieheltä, kuljettajalta, joka ilmoitti, ettei puoleen vuoteen ole Helsingissä voinut maksaa rahalla: "Pitää maksaa mobiililla." "Aha." Laskeuduin alas. Siirryin bussipysäkille. Bussi tuli. Muukalaismies ajoi. Kysyin suomeksi voiko tässä maksaa rahalla? En saanut vastausta millään kielellä. Pistin tiskille 3-4 euroa kolikoita. Mykkä mies otti 3.30 euroa ja palautti muutaman sentin. Matka jatkui määränpäähän melkoisessa rytinässä.
Pohdin ja kyselinkin syytä rahan katoon. Paras selitys oli se, etteivät suomalaiskuskit koe hommaansa mielekkääksi, ja koska tarjolla on enimmäkseen vain luku-, kirjoitus- ja laskutaidottomia ihmisiä, luotettavuussyistä raha kadotetaan. Helsinki on näin torjunut ehkä miljoona "vanhanaikaista" kansalaistaan palvelujensa piiristä. Kotikaupunkiini Ouluun palattuani onnittelin itseäni, että palvelut pelaavat myös enemmistön äidinkielellä ja suomalaisella rahalla.
Kaikkihan tiedämme, että taksipalvelut on modernidoitu niin, että taksikuskeista on huutava pula. Verottaja suorastaan riemuinnee taksiverorajojen vähenemisen johdosta. "Mitä pienistä. Jahdataan suurta, kansainvälistä."
Junaliikenteessäkin on moderdisaatio kulkenut. Menomatkalla Helsinkiin matkustin yläkerran vaunussa, jossa ilmastointi oli "simahtanut" eilen, eikä pohjoisessa muka ole korjauspalveluita. Hikinen, kotieläimiltä haiseva matka vihdoin päättyi. Paluumatkalla pari päivää myöhemmin oli vaunun numero sama, mutta olin saanut paikan alakerrasta, jossa ilmastointi toimi.
Hyvin alkanut matka katkesi ennen Riihimäkeä. Odottelun jälkeen konduktööri ilmoitti, ettei vihreä valo ei avaudu, ja vähän myöhemmin, että kaapeli on katkennut. Pysäys kesti 38 minuuttia. Vika korjattiin ja matka jatkui. Matka sujui nopsasti niin, että Ouluun tultaessa oltiin enää 5 minuuttia aikataulusta myöhässä. Ystävällinen konduktööri kiitti matkalaisia ja pahoitteli, ettei ilmastointi kaikkialla toiminut!
Jännityksellä odotellaan, mitä seuraakaan, kunhan VR:n "yhtiöittämisuudistukset" koko painollaan tulevat voimaan. Kansa maksaa ratojen ja kaluston kulut,kansainväliset yhtiöt kuittaavat verottomat voitot? Niinhän se menee. Liekö palveluskunnassa silloin montakaan suomalaista?
Mutta pelko pois ja luottamys korkealle, liikenneministerin uudistusvauhti on hirmuinen ja imago riehakkaan tyttömäinen; kuka rohkenisikaan lausua poikkipuolisen sanan tästä tai muistakaan Suomen hallituksen uudistusministereistä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Patologis-seniilistä vihaa ja katkeruutta nykyaikaa, nuoria, kaupunkeja, kaupunkilaisia, ulkomaalaisia ja kaikkea sitä kohtaan, jota ei ollut sillä Kyllösen kultaisella 1950-luvulla. On se hävytöntä, kun ei edes työtä tekevä maahanmuuttaja-bussikuski saa minkäänlaista hyväksyntää, vaan vain törkeää panettelua osakseen. Eikö Kyllönen olekaan hyve toimia maassa maan tavalla? Olet niin vaatinut, mutta itse et halunnut ollenkaan sopeutua Helsingin joukkoliikenteen käytäntöihin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Pohdin ja kyselinkin syytä rahan katoon. Paras selitys oli se, etteivät suomalaiskuskit koe hommaansa mielekkääksi, ja koska tarjolla on enimmäkseen vain luku-, kirjoitus- ja laskutaidottomia ihmisiä, luotettavuussyistä raha kadotetaan."

Käteinen poistuu kun rahan vaihto vie aikaa. Hoppuyhteiskunnassa lasketaan niitä sekunteja mitä menee bussipysäkillä.

Toinen syy käteisen alasajoon on se, että saadaan kuritettua köyhiä ehkäisemällä pimeää tuloa. Käteisellähän sitä harmaata taloutta pyöritetään mutta tässä valitettavasti semmoinen juttu mitä tyhmät päättäjät eivät käsitä, että suomessa köyhimpien elanto useinkin riippuu siitä että on joku toimeentulotuki ja lisäksi pieniä summia pimeätä tuloa käteisellä.

Toimeentulotuki taas toimii niin, että kun tilille tulee euroja jostain niin se leikkaa sitä tukea. Toisin sanoen jos suomesta poistetaan käteinen ja harmaa talous niin tosiasiassa jopa kymmenesosa väestöstöstä voi joutua niin ahtaalle että rahat ei riitä selviytymiseen. Siksi kelarahoja pitäisi nostaa ennen käteisen hävitystä mutta eihän sitä pöljät käsitä mutta voidaan kuitenkin äimistellä miksi leipäjonot kasvaa.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #54

Minä ymmärrän käteisen katoamisen motiivina pitkässä juoksussa olevan kansalaisten rahavarojen kaappaminen kriisitilanteessa, missä digitaaliset yhteytet vahingossa tai tarkoituksellisesti katkaistaan ja pankeissa olevat rahat muka katoavat. On tosin yksityiselle tallettajalle kansallisissa ja EU:n puitteissa vakuudet 100 000 euroon asti, mutta mikä estää esim. EU:n tai Suomen eduskunnan/hallituksen tekemästä päätöstä vakuuksien leikkaamisesta, aivan kuin on Suomessakin tehty rahan leikkauksia, jolloin niiden arvosta leikataan osa pois. Tämä esim. sodan tai muun kulujen peittämiseksi. - Tämä sama temppuhan tehtiin suomalaisten eläkkeille 1995 Lipposen hallitiksen aikana. Raju leikkaushan se oli, ja tuntuu ettei se uudempia polvia lainkaan sureta. Rosvoajaa saatetaan jopa kiittää.- Luotan siis vain todelliseen rahaan, en digisellaiseen, en myökään suomea puhumattomiin julksiin palvelijoihin, koska perustuslaki turvaa oikeuden saada julkisia palveluja kahdella kotimaisella, suomeksi ja ruotsiksi ja jossain määrin myös saameksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Oikeus valita kotipaikkansa... ja kuka sen kustantaa...

Tuo on mielekäs kysymyksenasettelu ja sama pätee moneen muuhunkin seikkaan. Esimerkiksi matkustamisen vapaus. Mutta kuka maksaa matkalipun?

Haastattelussa muuankin entinen itäsaksalainen sanoo, että hänellä ei edelleenkään ole sitä tosiasiallista matkustamisen vapautta, jota hän DDR:n aikaan kaipasi. Hänellä ei nimittäin ole rahaa matkustamiseen.

Enemmistö entisistä DDR:läisistä pitää DDR:ää parempana kuin nykyistä Saksaa

Niinsanottu länsimainen vapaus tarkoittaakin rahanvaltaa. Kullakin on vapautta siinä suhteessa kun on rahaa.

”Länsimainen vapaus” tarkoittaa rahanvaltaa

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Niinsanottu länsimainen vapaus tarkoittaakin rahanvaltaa. Kullakin on vapautta siinä suhteessa kun on rahaa."

Juurikin näin. Minähän juurikin pidän sitä hyvänä ideana että ihmisiä asuu haja-asutusalueella mutta se että se maksatetaan muilla niin ehei.

Siksi kannatan sitä toimeentulotuen jatkuvan maksamisen poistamista ja asumistuen ohjaamista rakentamiseen ja kiinteistöjen huoltoon strategisesti järkevillä paikoilla.

Ja tosiaakin, teknologiaa kehittämällä. Melkein kaikki asiat mitä tehdään nyt, on onnistunut vuosituhansien ajan. Se on juurikin se teknologia mikä mahdollistaa samojen asioiden tekemisen helpommin ja halvemmin. Teknologiaa kehittämällä voi mahdollistaa haja-asutus alueella asumisesti taloudellisesti kannattavaksi.

Ne ketkä pelkäävät haja-asutus alueiden puolesta, voisivat tarkastella omaa toimintaa, että miten hyvin ovat jo irrottautuneet öljyn käyöstä ja sähköverkosta, ja onko käytettävä teknologia miten huoltovapaata vai tarvitseeko sitä uusia joka vuosi.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Sitä se tarkjoittaa. Globaalin maailmanhallituksen valtaa. Tämän esteenä on kuitenkin USA:n republikaanipuolue ja presidentti D. Trump.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Olenkohan koskaan ollut Kyllösen kanssa edes suunnilleen samaa mieltä? En usko.
Mutta nyt olen osin samaa mieltä.
___________________________

Ja edelleen sitä mieltä, (en tiedä mitä mieltä Kyllönen on?), että seuraavaa sotaa jo pohjustetaan. Sotaa raaka-aineista ja resursseista on käyty yhtäjaksoisesti 1800-luvun lopusta saakka - eri maanosissa ja välillä myös Eurooopassa.
Kannattaa niin perhe- kuin myös maansa tasolla varautua romahdukseen. Olen itse kokenut kahden maan romahduksen ja nähnyt mitä se tuo tullessaan. Suomen 90-luvun lama on vitsi siihen nähden, kun jengiltä todellisuudessa loppuu ruoka.

Tosin Kreikassa jengiltä loppui vain rahat, Venäjällä kaupoista loppui kaikki paitsi spagetti ja makaroni. Onneksi silloin oli elokuu, joten porukalla oli datchoillaan ruokaa. Puoli vuotta myöhemmin kun palasin Pietariin (idästä), huomasin, että kulkukoirien ja pulujen määrä oli valtavasti supistunut.

Viljeleekö suomalainen ruokaa kesämökillään?

Toisaalta, en oikein viitsi tänne kirjoitella näistä asioista, koska jostakin aina pomppaa esiin joku kommentoija-insinööri, joka on käynyt 24 eri maassa (lue asunut pääkaupungin hotellissa) "ja kyllä tietää että..."

Voi olla, että Suomessa ei tule olemaan suurta, todellista kriisiä 5:een, 10:een tai 40:een vuoteen, mutta on varmaa, että ennen pitkää se tulee.
Kysymys kuuluu: "Osaatko Sinä, tai kakarasi, nuo kulta-mussut hommata ruokaa muuta kuin menemällä K-kauppaan Visa-kortin kanssa?"

Henry

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Selväjärkisesti puhut, Henry Björklid. KOva on kohtalo jälkipolvillamme. Mutta olen optimistinen, kyllä ihminen on oppivainen. Paljon menee porukkaa. Evoluutiosedät voivat olla tyytyväisiä. Milloin loppurýsäys tapahtuu, sitä ei tiedä Poikakaan, ainoastaan Isä. Jumalanpilkalla on loppunsa.
Se mitä pikimmin kannattaisi Suomessa tehdä: panna rajat kiinni, siis tarkastukset rajoille. Kommunismin kokeneet tietävät missä mennään. Heidän ratkaisujaan kannattaa tarkastella. Saastuminenkin loppuu, kun ruoan ja turhien ihmisten raahaus paikasta toiseen loppuun. Ruoka tehdään paikan päällä. Kenellä maata, sillä onni. Me pohjoisen ihmiset emme lähde minnekään. Tiedämme, että me voitamme.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Kommunismin kokeneet tietävät missä mennään."

Suomi ollut koko itsenäisyytensä ajan huomattavan suurelta osin kommunistinen maa. Paljon valtio omisteisia yrityksiä ja laitoksia julkisella rahoituksella rahoitettuja palveluja, muitakin kuin armeija.

Nyt sitten on parin kymmenen vuoden ajan purettu tuota kommunismia useinkin huonolla menestyksellä. Valtionlaitos kun sattuu olemaan parempi kuin yksityinen monopoli. Markkinatalous tarvitsee toimiakseen kilpailua.

"Saastuminenkin loppuu, kun ruoan ja turhien ihmisten raahaus paikasta toiseen loppuun."

Tämä ongelma näkyy huomattavan paljon suomessa haja-asutusalueella joissa on suuri öljyriippuvuus tällä hetkellä.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #29

Suomen syrjäseuduilla matkustetaan kyllä enimmäkseen yksityisin kulkuneuvoin. Valtion tuet bussiliikenteelle ovat olemattomat. Autoja kulkee niin harvoin, ettei niiden varaan voi elämäänsä jättää. Sairaankuljetukset maksavat, mutta ne ovat kunnan vastuulla, siis paikallisten veronmaksajien huolena. Valtio kyllä tekee kaikkensa saadakseen erikoissairaanhoidon ja synnytukset maaseudulta loppumaan. Turvattomuus on aikaansaanut sen, että synnyttäjiä ei maaseudulla kohta ole. "Kaupungistuminen" on onnistunut. Maaseudulla ei ole ketään merkittävää, arvokasta suomalaista ihmistä. Helsinki on pian onnistunut tuhoamaan Suomen typerän maaseudun.
Näin se on kohta saavuttanut historiallisen tilanteen, jossa kaupunki ei tarvitse maaseutua.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #36

"Suomen syrjäseuduilla matkustetaan kyllä enimmäkseen yksityisin kulkuneuvoin."

Yksityiset kulkuneuvot ovat kovin öljyriippuvaisia tällä hetkellä. Lähitulevaisuudessa polttoainevero ja öljynhinta on nousussa, että helposti maksaa bensalitra pian 3€.

Se että halutaan pitää koko suomea asuttuna ei oikein näy ihmisten toimissa, että yritettäisiin esimerkiksi tätä ratkoa.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #40

Onko se syrjäseutujen ihmisten vika, että sähköautoja ja niiden latauspisteitä on syrjäseuduilla kovin vähän. Mitä taas tuprutteluun maamme kaupungeissa maassa ja ilmassa ja vesillä tulee, niin siitä ei globalisti puhu mitään. Norjasta ostettu kirjolohi viedän lennättäen Kiinaan pakattavaksi ja lennättäen tuodaan sieltä Suomeen, ja sittenkin se hakkaa hinnassaaan kotimaisen kalan. Kuka subventoi tämän ympäristöystävällisen globaalin kaupan? Suomalainen veronmaksaja.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #47

Kyllöselle tiedoksi. Koko Suomessa on jokainen vakituinen kotitalous sähköverkossa. On tietysti jos jonkinlaista "kesämökkiä" joihin ei ole sähköä verkon kautta, mutta onko Kyllönen kuulluttut ihmelaitteesta nimeltään aggregaatti? Tuottaa energiaa, etkö tätä tiennyt?
Vanhana SMP:läisenä Kyllösen tiedot energiasta on samaa tasoa kuin hänen muinaisen puoluetoverinsa, joka eduskunnan energiakeskustelussa vastusti ydinvoimaa. Miksi? Siksi, että saahan sähköä kun laittaa töpselin pistorasiaan!

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #51

Jaa, en tiedä miten sähköasia liittyy käytävään keskusteluun. Mutta voin vastata. En usko, että jokainen kotitalous Suomessa on sähköverkossa. Tunnen myös aggregaatin. Noin tietämöttämästä SMP-läisestä en ole kuullut, mutta vihreästä kyllä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #47

"Onko se syrjäseutujen ihmisten vika, että sähköautoja ja niiden latauspisteitä on syrjäseuduilla kovin vähän."

Sähköauto ei ole ekologisesti kestävä ja pitää huomioida se sähköverkon ja latauspisteiden ylläpito myös. Tuollainen infra on se mitä haja-asutusalueelle ei oikein kannata viedä.

Lähinnä haen sitä että kovin vähän näkyy tahtotilaa kehittää ja käyttää kulkupelejä mitkä toimii uusiutuvilla energianlähteillä tai sen mitä metsästä saa.

Itseasiassa tuossa on pöljiä EU-direktiivejä myös jarruna mutta se ei asiaa selitä kun tästä aiheesta ei nähdäkseni ole edes keskusteltu suomessa. Öljy otetaan itsestään selvyytenä.

Suomen haja-asutus alueella ekologisesti kestävät kulkupelit menevät vesireittejä tai rautateitä pitkin. Tieverkkoa sitten hevospeleillä tai biomassaa käyttävillä kulkupeleillä. Sinänsä jännä että taisi olla Sipilän Juha joka rakentanut yhden harvoista tämän vuosituhannen puolella rakennetuista puukaasu autoista. Sille asialle minä annan arvoa. Vesireittejäpitkin pääsee kulkemaan ekologisesti biomassalla sekä vaikka aurinkovoimalla.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

""Suomen perustuslain mukaan suomalaisilla on oikeus valita Suomessa asuinpaikkansa. Valtion tehtävä on antaa kansalaisilleen yhtäläiset palvelut valtakunnan kaikissa osissa.""

Olen samaa mieltä, oli hintalappu sitten minkä hintainen tahansa. Ja ainahan sitä voi kysyä ääriLiberaaleilta:

Kallistahan se maahanmuuttokin on meille 1 miljardi per vuosi ja kallistahan se tullimaksut ja maataloustuet on ensin tilittää Brysselliin, josta sitten palautuu meille x määrä ja kallistahan se muukin solidaarisuus on EU jäsenmaille, saatika "Hei me tienataan" pankki kuprut.

Kaikkihan on vai suhteellista.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Niin, Risto Laine. Suomi maksaa nettona unionille miljardin vuodessa. Maahanmuutto maksaa Suomelle ainakin toisen miljardin vuodessa. Kauppavajetta ei olisi, jos emme olisi EU:n vankeja. Mutta viisaiden mielestä EU:ssa on pysyttävä, jotta onnettomuudekseen Suomeen syntyneet älyköt saisivat unionista työpaikkoja, koska vapailla markkinoilla he eivät pärjää, koska Suomen koululaitoksessa ei säästösyistä ole riittävästi tukiopetusta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Kauppavajetta ei olisi, jos emme olisi EU:n vankeja."

Suomen vienti hyötyy EU:sta sen verran paljon, että EU:n kulut ovat tähän nähden mitättömän pienet.

Suomi on kuitenkin vahvasti vientivetoinen maa ja ennen vanhaan elettiin paljon idänkaupalla. Suomen kansa kuitenkin äänesti EU:n puolesta kun ei haluttu kuulua itäblokkiin vaan länsivaltoihin.

EU:ssa tarvitsee pysyä koska ei haluta olla venäjän vasallivaltio. Se oli kauheaa aikaa se kun idästä päin sanottiin miten täällä pitää elää.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Velkakin. Mutta ei velan maksu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen vienti hyötyy EU:sta sen verran paljon, että EU:n kulut ovat tähän nähden mitättömän pienet."

Katso nyt Suomen vientitilastoista miten Suomen vienti on kehittynyt EU:n aikana, se on romahtanut.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kyllä, mutta on virheellistä väittää sitä EU:sta johtuvaksi, että Nokia sössi matkapuhelinliiketoiminnan, paperia tarvitaan vähemmän ja että suomessa tuotetut jutut vähän kalliita verrattuna vaikka intialaisiin.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Paljon on vedottu EU:n merkitykseen Suomen viennille. Suomen viennistä taitaa nykyisin mennä puolet EU-maihin, toinen puoli muualle. EU:sta eroaminen ei olisi Suomelle mikään katastrofi. Paljon tulisi säästöjäkin ja saataisiin Suomen päättäjiin kotimaan etua ajavia ihmisiä ja ehkä nykyistä vähemmän EU:n virkoihin kurkkivia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

EU:sta eroaminen olisi lähinnä Venäjän etu, joten ei missään nimessä tuollaista. Idästä päin vaikutetaan kokoajan eurooppaan ja yritetään edesauttaa eri tavoin sitä, että EU hajoaisi tai että jarrutetaan puolustusyhteistyötä.

Tuo on vähän niinkuin seuraisi jonkun Päivi Räsäsen kannanottoja, että kannattaa tehdä juurikin päinvastoin.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #65

EU:sta ei ole Euroopan liittovaltion luojaksi. Me emme tarvitse liittovaltiota. Se ei toimi, koska historiamme on kansallisvaltioissa. Nato on Euroopan paras suoja, valmis organisaatio, kaiken lisäksi toimiva. Olen ollut kauan sillä kannalla, että Suomen tulee liittyä Natoon. Se on jäsentensä varmin turva, edellyttäen että oma armeijamme ja kansamme maanpuolustustahto on kunnossa. EU:n rooli tässä kuviossa on vapaakauppa-alue, ei muuta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mielestäni "kaupunki vastaan maaseutu" -keskustelua voisi pohtia ns. kaksoiskuntalaisuuden kautta:

Tulisi säätää laki, että suomalainen voisi olla halutessaan kirjoilla yhtäaikaa omalla asuinpaikkakunnallaan sekä omalla kesämökki- tai 2-asuntopaikkakunnallaan.

Näin valittuaan ko. henkilö maksaisi veroja molempiin kuntiin. Näin hän myös saisi halutessaan esim. sotepalveluja molemmilta paikkakunnilta/molemmilta maakunnilta.

Molemmat paikkakunnat saisivat verovaroja omaan kehittämistoimintaansa ja sote-palveluitakin voitaisiin tasaisemmin yllä pitää koko maahan.

Näin toimien koko maa pysyy asuttuna ja kaikki tulevat pärjänneeksi - niin kaupunkilaiset kuin maalaisetkin. Näin myös maamme ruoka- ja huoltovarmuus pysyy paremmalla tasolla.

Ja kyllä ne henkisetkin arvot tulevat näin paremmin turvattua, jota ainutlaatuinen elävä maaseutu meille kullekin tarjoaa.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Hyvä näkökulma, kiitos siitä! Kaksoiskuntalaisuus on ideana hyvä ja pohtimisen arvoinen. Tätä on mietitty myös syntymä- ja mökkikaupungissani Kuusamossa. Kaupunki järjestää kesäisin "mökkiläistapaamisen", johon tulee muutamia kymmeniä ihmisiä. Olen osallistunut muutaman kerran, tämän kesän mahdollisesta tapaamisesta ei ole kuulunut mitään.
Kaupungin viesti on toivomus, että mahdollisimman paljon asuttaisiin kesäpaikkakunnassa ja käytettäsiin sen palveluja. Ruokaa tulee ostetuksi ja korjaus- ja investointihankkeet pääosin sieltä. Paljonhan muukalaiset jättävät paikkakunnalle rahaa, kun loma-asuntoja sanotaan olevan lähes 7000. Suurin osa näistä lienee syntyperäisten ja tai juuriltaan kuusamolaisten manttaalinomistajain jälkeläisten omistamia, siis erittäin potentiaalista väkeä paikkakunnan kehityksen edistäjiksi.
Kokemukseni on, etteivät "mökkiläiset" - nimityskin on halventava, väheksyvä, ainakin paikkakunnilla missä on ollut mäkitupalais- ja mökkiläisväestöä, kuten Kuusamossakin. Kuusamo on edelleenkin mieluusti talollis- ja keskustalaiskunta. Ongelma onkin siinä, että paikkakunnalta eri aikoina lähtenyt väki on taustaltaan pienviljelijäin, mäkitupalaisten ja vasemmistolaisten jälkeläisiä. Kunnallisvalta on yli sata vuotta ollut keskustalais-kokoomuslais-lestadiolaisella koalitiolla. Tämä asetelma on poliittisessa elämässä jatkunut, vaikka porukkaa on paljon lähtenyt. Kunnallisvalta ja työpaikat menevät perussuvuttain. Sekaan pääsee jokunen paikkakuntalaisten höyliyttä hyväksi käyttävä kulkumies, joka nostetaan kepin nokkaan, kunnes pudotetaan. Kaskenpolttajakulttuuri ei juuri vanhaa kunnioita, vaan mieluiten purkaa ja rakentaa uutta. Kirkonkylä on nähty hyväksi tuhota ja rakentaa uusi kylä Rukalle.
Käsitykseni on, ettei paikallinen väki yleensäkään Suomessa halua antaa muukalaisväestölle poliittista valtaa. Sata vuotta kunnalliselämää hallinneet puolueet ovat edelleen vallassa myös Etelä-Suomessa. Helsinki-Kerava akselilla 13 vuotta työtä tehneenä ja asuneena olen havainut vallan akselin olevan kokoomus-demarit -linjalla. Näin se on edelleenkin. Ei siellä Kehä III:n takaa tulleilla ole yhden ihmisiän aikana valtaa saavutettavissa. Innokkaimpia pohjoisen ja idän ihmisten torjujia ovat ne, jotka itsekin ovat tullista tulleet. Kumpuaakohan katkeruudesta se, että juuri omilleen ovat hankalimpia ne, jotka pakon saattelemina ovat etelään joutuneet lähtemään. - Tältä pohjalta huoleni on, että maahanmuuttajat ja heidän jälkeläisensä joutuvat Suomessa suuriin vaikeuksiin aikojen kiristyessä. Merkkejä tästä on jo pääkaupunkiseudullakin.
Kun tässä on valtion puolustuksesta ja turvallisuudesta kysymys, pohdinnan paikka on loma-asuntojen turvallisuus kriisitilanteessa. Kuusamon Ruka ja monet Lapin matkailukeskukset ovat kriisiaikana vihollinen ensimmäisiä valloituskohteita. Esim. Rukan alueelle voidaan helposti majoittaa rykmentin eli noin 10 000 sotilaan armeija. Talviolosuhteissa se on verraton väliasema tähdättäessä Ouluun ja Rovaniemelle. Tunturissa on kaivettua tilaa, en tiedä kuinka paljon ja miten siinä puolustus on huomioitu, mutta on outoa, ettei näistä asioita ole koskaan julkisesti keskusteltu. Valtavat omaisuusmassat edellyttäisivät armeijan läheisempää paikallaoloa. Kuusamo oli maailmansotien välillä rajakomppanian koulutuspaikkakunta ja suojeluskunnan rinnalla "luja rajaseudun nyrkki". 1970-luvulla keskusteltiin Kuusamolle tämän aseman palauttamista, mutta asia hiipui, kun riittävää poliittista tahtoa ei ollut. Juuri näitä turvallisuuskysymyksiä ajamaan sopisi loma-asuntojen ja perintömetsien ja peltojen omistajakunta vakinaisesta asuinpaikasta riippumatta. Jokaisen uskosi olevan kiinnostunut omaisuuttaan varjelemaan ja suojelemaan. Kuntien pitisi ottaa koppi näistä asioista koko Pohjois-Suomessa ja kaikkialla missä loma-asuntoja on.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Tunnettu humoristi Kyllönen on piristävät päiväämme hullunkurisilla kirjoituksillaan.

"Kuusamon Ruka ja monet Lapin matkailukeskukset ovat kriisiaikana vihollinen ensimmäisiä valloituskohteita."
Nyt olisi hyvä tietää, että kuka se hyökkääjä on?
Kyllönen oppineena miehenä kirjoittaa aivan kummallisia ja huvittaviakin väitteitä. Otetaan tähän nyt piristystä kuumaan kesäpäivään.

"Ooppikirjoihin nojautuen minäkin opetin monta vuosikymmentä valheellisesti, että kansaneläke kuuluu kaikille. Vasta eläkkeelle jäätyäni sain tietää totuuden, että kansaneläkkeeni on varastettu."

Siksi sinä et saa kansaneläkettä, koska sinulle maksetaan niin suurta työeläkettä joka kompensoi puuttuvan kansaneläkkeen.

"Saastuminenkin loppuu, kun ruoan ja turhien ihmisten raahaus paikasta toiseen loppuun."
Voisitko mainita ne turhat ihmiset?

"Vapaus arvostella poliittisia oloja on kaventunut.
Kaksoiskansalaisuuksien vaarasta ei välitetä. Syrjäseuduilla poliisi on tuntienkin päässä."
Kuka estää vapauksiasi? Onko tyttäreni vaarallinen koska hän on kahden maan kansalainen?

"vika on monikulttuurisuuden typerässä unelmassa. Se on jo nyt rikkonut hyvän ja sopuisan, omillaan toimeentulevan Suomen. Muukalaiskulttuurit, kuten somalit, arabit, islamilaiset tai minkä tahansa vähemmistökulttuurin edustajat, hakeutuvat omiensa luo. Kyllähän Suomikin koetti rakentaa itää vastaan suojavaltion, mutta ainakin toistaiseksi epäonnistui. Jos tuota yritystä ei olisi tehty, se työ olisi edessäpäin."
Pitäisikö ottaa uusi yritys suojavaltiota rakentamaan. Mutta mikä olisi tuon valtion nimi ja hallinto? Kelpaisiko suur-Suomi?

"Viholliselle viestitetään, ettei näillä alueilla ole meille väliä, ota pois. Väestöliitto vähät välittää paljonko Suomeen syntyy suomalaisia"
Vai väestöliittoko päättää perheiden lapsien määrästä! Täyttä potaskaa.

"Se on kohtalomme. Raamatun todistuksen mukaan."
Uskomuskirja ei todista mitään.

"Viides kolonna on valmiina maassa." Missä se on?

"Silloin tällöin on herätelty kysymys Pohjois-Suomen tasavallan muodostamisesta. Myydään sähköä, puuta, työvoimaa Etelä-Suomeen ym. markkinahintaan. Sielläpähän somalien ja muiden ahkerien kansojen kanssa hyvinvointia rakentelette ja maatanne ja sen pääkaupunkia Helsingin vapaaherrakuntaa, puolustelette."

Hyvä idea ja Kyllöselle valtakunnanjohtajan virka!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #66

Pohjois-Suomen tasavalta kuullostaa kyllä niin koomiselta että. Jos se ei EU:n liittyisi niin ihmiset eläisi sitten myymällä piimää ja voita venäjälle ja viihdyttäisivät kiinalaisia turisteja lomakylissä.

Nuo talousalueet on hyvä huomioida, että kyllähän se kristinuskokin tuotiin tähän maahan ensisijaisesti sillä tavalla, että kristityt eivät tehneet kauppaa pakanoiden kanssa. Siksi kaupankäynnin edellytyksenä olikin kristinuskoon kääntyminen ja kristyiksi kääntyminen alkoi jotain tuhat vuotta sitten rikkaammasta päästä kaupankäynnin myötä. Siitä se vanha sanonta: "Risti rikkaan pihalla, kyrpä köyhän."

Nyt se euroopan talousalue mihin sitä kaupankäyntiä tehdään on EU ja se on se ja sama mihin uskonlahkoon kuuluu. Aiemmin näitä talousalueita rajasi uskonlahkot.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #68

Nyt menee pahasti pilkan puolelle.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #73

Jäi vähän epäselväksi, mistä kohtaa. Kyllä tuo suomen historia olisi hyvä tietää miten tähän nykyiseen tilanteeseen olla selviydytty ja mistä on lähtöisin ja mitkä maahanmuuttajat vaikuttaneet mistä lähtien ja mitkä vieraskulttuurit.

Vasarakirveskulttuuri oli maahanmuuttoa ja kristinusko vieraskulttuuria johon menty kaupankäynnin takia. On harhaluulo, että suomea olisi ristiretkillä väkisinkäännytetty. Tänne tultiin ensisijaisesti organisoimaan kirkkoa. Kyllä etenkin rannikkoalueilla ja rannikolle hyvien kulkuyhteyksien päässä olevat varakkaat taloudet olivat jo aikaa sitten "ottaneet ristin".

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #66

Vastaan kokonaisvaltaisesti: Venäjä, Venäjä, Venäjä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #66

Varmaan moni muukin on havainnut tämän blogikirjoittajan verrattoman viihdearvon. Pohjois-Suomen tasavalta on mahtavin vitsi toistaiseksi. Sehän tippuisi konkurssikypsänä Venäjän syliin generalissimus Kärnän johdolla noin kolmessa kuukaudessa ja haaveet tienaamisesta vesisähkön myymisellä etelään jäisivät sitten sikseen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jos kaksoiskuntalaisuudesta tulisi totta, niin monet mökkipaikkakunnat satsaisivat mökkiläisten palveluiden ja asuinalueiden kehittämiseen entistä enemmän. Siitä tulisi Suomeen "sisäturismia" ja se voisi tuoda tarvittavan leivän monelle maaseutupitäjän yrittäjälle.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kaksoiskuntalaisuus on aivan tarpeetonta ja byrokratian lisäämistä. Vaimoni entisessä kotikunnassa oli vuonna 1973 noin 1800 asukasta. Kansakouluja oli kuusi, kauppoja 6-7, yksi kioski ja linja-autoyhteys. Ammattikoulua käytiin naapurikunnassa. Samoin ns. oppikoulua. Nyt näitä ei ole oikeastaan mitään. Sahojakin oli kaksi. Nyt on jäljellä enää pokasahat.

Viimeinen koulu lakkautettiin sen vuoksi, että persut vastustivat ulkomaamaalaisten lasten ottamista tuon koulun oppilaiksi. "Mutakuonojen", kuten persujen kielenkäytössä tavattiin sanoa ei ole tänne mitään tulemista. Ulkomaalaisista päästiin ja koulu lakkautettiin.

Se tienpätkä jossa vaimon kotipaikka oli niin asuttiin noin 40 talossa.
Nyt vakituisia asukkaita on kahdessa talossa. Näiden talojen asukkaita varten ei kauppa-auton kannata tuota kyläraittia ajella. Niin ja koulukyytiin haetaan vielä tuosta toisesta talosta yhtä lasta. Sekin riemu loppuu muutaman vuoden kuluttua.

On turhaa kitistä, että maaseudulta väki vähenee. Ei sieltä pahuuttaan lähdetä. Lähdetään sen vuoksi, että ei ole työmahdollisuuksia. Kuntaakaan ei enää ole olemassa. Se on jaettu naapurikuntien kesken. Sitäkään kuntaa johon kertomani kunta liitettiin ei ole enää olemassa. Sekin yhdistettiin naapurikuntaan. Ennen tuossa kunnassa oli vuokrataloja. Talot ovat vielä olemassa, mutta vuokralaiset puuttuvat. Purkuun taitavat mennä.

Että se siitä kokomaan asuttuna pitämisestä. Kyllösen ja hänen hengenheimolaisensa kaipaamaa "entistä" Suomea ja vilkasta kyläraitti elämää ei ole palaamassa. Ehtoiset emännät ovat kadonneet. Jäljelle ovat jääneet yleensä vain nk. peräkamarien pojat.

Näin tässä on käynyt. Huomautan vielä, että maastamme on muuttanut siirtolaisiksi 1800-luvun puolesta välistä katsoen noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Ruotsiin muutti sodan jälkeen 420tuhatta henkeä. Sattuman ironiaa on se, että lukua on samansuuruinen kuin luovutetuilta alueilta muuttaneiden määrä.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Surullista. Kenen piikkiin panet tapahtuneen? Minun kotikyläni Kuusamossa vuoden 1940/1944/1947 rajan pinnassa elää elinvoimaisena edelleen. On vireästi toimiva koulu, viimeinen kauppa kuoli muuan vuosi sitten, mutta saattaa aloittaa pian uudelleen. On vireästi toimiva maamiesseura ja vanhoillislestadiolaisten Rauhanyhdistys. Jokseenkin kaikki pellot ovat viljelyksessä ja uuttakin peltoa raivataan. Kuusamon Osuusmeijeri toimii, juustoa viedään, sahateollisuus on voimissaan. Vientituotteita molemmat. Ihmisestä kaikki on kiinni.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kaikki on niin surullista. Traktorit, lypsykoneet, sähkövoima, lukutaito, autoliikenne, oikeus maassamuuttoon, maastamuuttoon ja maahanmuuttoon sekä suuri joukko muita surullisuuksia.
Kyllöselle riittäisi ilmeisesti paluu siihen aikaan kun Koskelan Jussi Linnan kirjassa alkoi suota kuivattamaan. Pitäisi jo alkaa ymmärtämään, että aika entinen koskaan enää palaa. Kuten Junnu Vainio on laulussaan todennut.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #67

Missähän minä moista olen sanonut?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kuusamossakin on väkimäärä vähentynyt. Tässä linkki.
https://www.koillissanomat.fi/mielipidepaakirjoitu...

Kenen piikkiin pitäisi tuo Kuusamonkin väkimäärän vähentyminen panna?

Väkimäärän vähentymisen hidastumiseen on vaikuttanut eniten väestön keski-iän nousu.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Elinajanodote

Lyhyesti sanoen teknologian kehitys. Aikoinaan puhuttiin tekniikan vallankumouksesta ja niin voidaan puhua edelleen. Robotiikka on tekemässä uutta kumousta. Miten tähän työn muuttumiseen pitäisi vasta? Vasemmisto on esittänyt vuosikaudet, että työajan lyhentäminen esim. 6+6 malliin voisi olla hyvä. Koulutuksen pidentäminen olisi myös tarpeellista.

Minusta nämä seikat pitäisi saada laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Mutta vielä näistä maahanmuuttajista. Eikö nyt olisi Kyllönen syytä jo lopettaa maahanmuuttajista kirjoittelussa heitä halveksiva tyyli ja tapa! Sivistyneet ihmiset eivät lakupekkaile tai mutakuonottele. Ku Klux Klanin ajatusmaailma on suomalaisille onneksemme vierasta. Ei tosin kaikille, mutta näitä vatipäitä on onneksi vähän. Toki niitä on pesiytynyt jos jonkinlaisiin yhdistyksiin. En nyt tässä yhteydessä halua niitä mainita.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen Vastaus kommenttiin #69

Reijo Kallinen. Panet tililleni sanoja, joita en käytä.
Väkimäärän vähentyminen ja paikkakuntien ja maan onnettomuuksien ja hyvienkin asioiden tapahtuminen menee EU:n, valtakunnan, maakunnan ja paikkakunnan harjoittaman politiikan ja yksityisten ihmisten piikkiin. Maapallon tasolla ihminen on ollut vajavainen hoitamaan Maan asioita. Kansainliitto ja YK ovat aikansa toimineet, mutta jääneet sitten kehityksen jalkoihin. YK ei ole aikoihin kyennyt ylläpitämään maailmassa tasapainoista kehitystä. Uudet voimat nousevat esiin. Valitettavasti uusi maailmanjärjestys syntyy harvoin ilman voimatoimia. Niiden keskellä me ymmärtääkseni nyt elämme.
Kiitos asialliseen keskusteluun osallistuneille. Asiattomuuksiin meneviin en ole katsonut tarpeelliseksi vastata.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #69

Itse kannatan työajan lyhentämistä, tai ennemminkin työkuorman tasaamista.

Koulutuksen pidentämistä en kannata. Ennemminkin voisi miettiä jotain semmoista sykliä, että koko eliniän ajan vuorottelee opiskelu-työ-loma-opiskelu-työ-loma -syklit ja mitä enemmän elämänsä aikana ehtinyt opiskella, sitä enemmän saa valmiuksia hoitaa erilaisia tehtäviä.

Nykyisin on joku typerä liukuhihna ajatus, että lapsuus-opiskelu-työ-eläke-kuolema ja se ei oikein tunnu toimivalta. Voisi poistaa sen opiskelu ja eläke vaiheen kokonaan pois, että olisi elämänmittaista vuorottelua ja sitä voisi sitten säädellä. Näkisin hyvänä asiana jos työelämään siirtyminen alkaisi varhain ja loppuisi myöhään.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä edelliseen viestiini liittyen tuore selvitys kaksoiskuntalaisuudesta:

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

---

Katsokaapa aiheeseen liittyen Tilastokeskuksen tilastoista "Kesämökit 2017":

Kuopio mökkivaltaisin kunta 2017

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 kaikkiaan 507 200 kesämökkiä. Mökkivaltaisin kunta oli Kuopio, jossa oli 10 800 mökkiä. Seuraavaksi eniten kesämökkejä oli Mikkelissä, Paraisilla, Lohjalla ja Savonlinnassa. Tilastokeskuksen tiedot kuvaavat kesämökkien määriä uusimman kuntaluokituksen mukaan." (jatkuu alla)

https://www.stat.fi/til/rakke/2017/rakke_2017_2018...

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Kaksoiskuntalaisuus olisi eduksi kunnalle, jossa loma-asukkaita ja lomaomistuksia on. Mutta miten tämä toteutetaan, on vaikeasti ratkaistava. Siinä on monia ongelmia kuten kaksoiskansalaisuudessakin, johon meillä on kiinnitetty aivan liian vähän huomiota. Mikä on kaksoiskansalaisen uskollisuuden aste kriisitilanteessa. Ainakin Venäjä pitää tiukasti kiinni ensisijaisesta uskollisuudesta Venäjään. Venäjän miehityksen kokoneet maat tästäkin syystä kaihtavat muukalaisten ottamista maahan.
Mutta kuntien tilanne. Luopuisivatko peruskunnat osastakaan kunnallisverotulojaan toisen kunnan hyväksi? Tuskin. Kuka saisi kaksoiskansalaisuuden? Olisiko kriteerinä kiinteä omaisuus ja sen määrä? Kiinteän omaisuuden käypä tai verotusarvo? Olisiko perustetta sillä kuinka kauan vuodessa lomapaikkakunnalla asuu? Koskisiko kansalaisuus vain kiinteän omaisuuden omistajaa vaiko myös hänen perhettään, lapsia? Entä arvopaperien omistus, antaisiko tietyn arvoisen yrityksen omistaminen paikkakunnalla myös poliittista valtaa, äänioikeuden?
Vallankäyttö? Olisiko kunnallinen äänioikeus "koko yhdellä äänellä" vai vain osalla ääntä. Ei siis olisi yhtäläistä ja yleistä kunnallista äänioikeutta, vaan vain osa siitä esim. veroäyrien mukaan. Palattaisiin siis kuntakokousten aikaan.
Siihen uskon, että loma-asukkaat toisivat kuntaan elinvoimaa, uusia ideoita, yrittäjyyttä ja työpaikkoja. Suomalaiset ovat yleisesti kotiseuturakkaita.
Paluumuuttoon liittyen kerron esimerkin. Kuusamon yhteiskoulun ja lukion senioriyhdistys teetti 1990-luvun lopulla kyselyn mainitusta koulusta ylioppilaiksi valmistuneista ja tiedusteli mm. paluuhalukkuutta Kuusamoon. Paluuta harkitsevia oli paljon, mutta edellytyksenä oli työpaikka Kuusamossa, joko toisen palveluksessa tai yrittäjänä. Vastauksia tuli kaikista maanosista. Mikä valtava hyödyntämispotentiaali muukalaisuudessa asuvien keskuudessa onkaan!
Olisiko Sinulla, Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä, tarkempaa suunnitelmaa siitä miten kaksoiskuntalaisuus voidaan totettaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset