Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Antirasismi

”Pitää alistua – otanko huivin?”

Hyvää lähestyvää Wappua!

Minä olin jo kirjoittanut blogin, jossa olisin ylistänyt kevättä, opiskelijoita, työläisiä ja naisia. 

Olisin siinä äärimukavassa blogissa miettinyt sitä mikä meitä yhdistää – sen sijaan mikä meitä erottaa. Sopu ja yhteisymmärrys ovat tärkeitä asioita; samoin rakkaus ja kuten Hjallis – tämä ministeriksi haluava nano-oligarkkimme niin nätisti sen sanoo - ”huolenpito”.

Suhtautuminen maahanmuuttoon myönteistymässä

Helsingin Sanomien tekemä kyselytutkimus todistaa suomalaisten suhtautumisen maahanmuuttoon lientyneen 2010-luvulla. MIkä on melko erikoista ottaen huomioon viime vuosien poliittiset jytkyt ja maahanmuuttokriittisen "skenen" näkyvän tunkeutumisen arkipäiväiseen some-ympäristöön.

 

R niin kuin rasisti

Viimekin aikoina ilmenneiden  käsitesekaannusten perusteella on näemmä jälleen kerran syytä tähdentää rasismin määritelmää - joiltain osin vaikuttaa nimittäin siltä, että rotusyrjintä mielletään edelleenkin pelkästään ns. rotuun  1)  perustuvaksi syrjinnäksi ja käytännössä syrjivää käyttäytymistä pyritään myös oikeuttamaan erilaisten kiertoilmauksien avulla.

"Antirasismin" merkillisestä ideologiasta

Kansan Uutiset julkaisi vast'ikään ​Panu Raatikaisen artikkelin: "Miksi puhe 'kahdesta ääripäästä' herättää ärtymystä?"[1] Itse kirjoitus keskittyi kuitenkin analysoimaan rasismin ongelmaa Suomessa. Raatikainen ei tarjoile juurikaan uusia näkökulmia asiaan. Hänen kirjoitustaan voidaan pitää suhteellisen tyypillisenä "antirasistisena" vuodatuksena. Juuri tyypillisyydessään se ansaitsee kuitenkin lyhyen analyysin.

Raatikainen kirjoittaa:

"Antirasismi" ja rasismin helppous - ajatuksia Pekka Mykkäsen kommentista

Helsingin Sanomain Pekka Mykkänen julkaisi 21.3.2016 sosiaalisessa mediassa aikanaan suurta huomiota saavuttaneen kolumnin Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi.[1]  Mykkänen tarjoilee lukijalle litanian sinänsä tuomittavia rasistisia tilanteita ja kohtaamisia, jotka saattavat olla todellisia tai sitten ei. Riidattomana pidän, että ainakin osa perustuu tositapahtumiin. Tosin siitä surullisenkuuluisasta tapauksesta, että
a) Valtteri jätettiin bussipysäkille ja että
b) Valtteri on musta ei totisesti seuraa,

Rasismi - mitä se on?

Näin rasisminvastaisella viikolla on näemmä syytä tähdentää rasismin määritelmää - joiltain osin vaikuttaa nimittäin siltä, että rotusyrjintä mielletään edelleenkin pelkästään ns. rotuun  1)  perustuvaksi syrjinnäksi.

​Suomi ratifioi vuonna 1970 Yhdistyneiden Kansakuntien vuonna 1965 hyväksymän kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen ​valtiosopimukseksi 37/1970 ja tässä mainitussa yleissopimuksessa rotusyrjintä (rasismi) määritetellään selkeästi  ns. rotuun, ihonväriin tai alkuperään perustuvaksi syrjinnäksi :

Rasismia voi, tulee ja täytyy vastustaa

Alkavalla viikolla käynnistyy Punaisen Ristin järjestämänä jo perinteeksi muodostunut Rasisminvastainen viikko teemalla "Minä päätän".

​Kampanjaviikon aikana ihmisiä rohkaistaan kertomaan, miten hyvien päätösten, positiivisten mielikuvien, tarinoiden, ystävyyssuhteiden ja kohtaamisten kautta luodaan syrjimätöntä ilmapiiriä kaikille - arkipäivän rasismin torjunta lähtee jokaisen aktiivisesta halusta toimia itsenäisesti ja verkostoituneesti syrjimättömyyden puolesta.

Puuttumattomuuden kulttuuri antaa vääryydelle tilaa

 

Me ihmiset olemme useimmiten aika mukavuudenhaluisia ja vähän arkoja. Erityisesti silloin, kun asia ei koske juuri meitä itseämme ja läheisiämme, tai voimme ainakin uskotella itsellemme niin. Silloinkin kun meillä on jokin vahva näkemys asiasta, emme välttämättä korota ääntämme. Emme ehkä koe asiaa sen arvoiseksi, tai pelkäämme muiden reaktioita. Usein haluamme päästä vain helpolla ja jos kyse on jostain ikävästä asiasta, haluamme unohtaa sen mahdollisimman pian. Todellisuudessa vääryyn tultua osaksi arkipäivää, kuka tahansa meistä voi joutua sen kohteeksi. 

Hakaneula

Brexitin jälkeen ihmiset alkoivat käyttää hakaneuloja viestinä, siitä ettei vihaa ketään ja lähellä olevat ovat varmasti turvassa.

Kampanja on rantautunut myös Suomeen. Kampanjalla on ilman muuta tilaus nyt, kun äärioikeisto kuvittelee olevansa maailman napa Trumpin voiton takia.

Tästä pääset kampanjan Facebookin sivulle. Hakaneula

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä