Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Arvonihilismi

Kristinuskon varjo

Hemant Mehta blogasi siitä miten Tanskassa on tällä hetkellä ateisteja enemmän kuin teistejä. Yli 50% lukusuhteen ateistit eivät nousseet sillä myös agnostismi oli sen verran suosittua. (Vaikka agnostikkoja onkin vähiten.) Usein agnostismi liitetään "uskonnottomuuden kirjoon" ja tässä mielessä tämä klikki on valtavan kokoinen. Tämä on rehellisesti sanoen melko ällistyttävää.

Ydinsota on todellinen veljessota

Hyvä ihminen ajattelee yhteiskuntaa ja järkeä sekä välttää politiikassa irrationaalisia myyttejä. Välittömään havaintoon kietoutuu katsojan psyykessä majaansa pitävät pelot ja ennakkoluulot. Tuhansien sotien voittaja kohtaa lopulta ydintulen lasittaman maiseman, jossa yksihampainen rotta viimeisellä syömähampaallaan yrittää nakertaa ravinnokseen emalia. Järjestys rikkoontuu säännöllisin väliajoin. Juuri siksi ihmiskunta ei ole vielä tuhoutunut, mutta viimeisen katastrofin jälkeen on vain tomua sekä paljon ihmistä pienempää elämää.

Kuolevaisuuteensa pettyneille

Uskonnottoman elämää kutsutaan melkoisen usein nihilistiseksi. Olen kuullut eläväni arvotyhjiössä. Uskoisin kuitenkin että tämä pitää paikkaansa vain kun käytän erästä tiettyä panssariani. (Olen nimennyt sen arvotyhjiöksi.) Tämän ajatellaan olevan vain todiste siitä että en ole oikea uskonnoton. Tämä olkoon teksti tästä.

Annetaan uskovaisten kertoa kuka on maahanmuuttokeskustelussa arvotyhjiössä

"Suomen Kuvalehdessä" oli melko kiinnostava kirjoitus siitä miten viha(puheen) valtavirtaistuminen ei ole ollut sattumaa. Teksti puhuu niin taloustaantumasta että sitä että vihaan lietsonta on ollut tiettyjen intressien asia.

Hyvin koulutettu fasisti on vaarallinen

Hyvin koulutettu fasisti on vaarallinen. Hitlerin natsi-Saksassa akateemisesti koulutetuilla oli merkittävä rooli kaikkein surkeammissa rikoksissa ihmistä vastaan. Keskitysleireillä oli hammasharjoja, matkalaukkuja, tonneittain ihmisten hiuksia. Ruumiin häväistys ja omaisuuden ryöstäminen sujui kätevästi professorilta, tuomarilta, filosofilta, monelta muulta kunnon kansalaiselta sekä erityisesti hallituksen virkamiehiltä. Natsismi on fasismin sovellutus, sen pääasiallinen kannatus piilee arvonsa heikossa taloustilanteessa menettäneessä keskiluokassa.

Nihilism Ex nihilo

Tämä on tavallaan filosofinen teksti. Se kumpuaa jossain määrin sosiaalisesta tilanteesta, ärsyyntymisestä. Asiasta joka vaivaa henkilökohtaisesti itseäni. Se koskee "nihilismi" -sanan ylikäyttöä. Esimerkiksi minua ja asenteitani ja ajatuksiani leimataan melko usein "nihilistisiksi". Tai sitten vihjataan että valitsemani jumalaton elämäntapa jotenkin on jotain jonka pitäisi automaattisesti johtaa "nihilismiin". Sanaa käytetään paljon. Ja Friedrich Nietzschen nimeenkin viitataan usein.

Esimerkin kautta;

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä