Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Aurinkovoima

Mistä sähköä töpseliin, kun on tyyntä ja aurinko ei paista?

"Sattumasähkö ei voi korvata perusvoimaa." "Sähkön varastointitekniikkaa ei ole olemassa." Tällaisilla mielipiteillä vastustetaan uusiutuvia sähköenergian tuotantomuotoja. Mutta ovatko näiden mielipiteiden esittäjät oikeassa?

Aurinko, tuuli ja metsä yhdistävät uusiutuvan

Tänään Kuusamosta Posion kautta Rovaniemelle matkaava Rukatunturin laskettelija tuijottaa Kitkan Lohirannan kohdalla vaistomaisesti erämaaluonnon ylle. Katse lukkiutuu kairan mäntymetsissä majesteettisesti pyöriviin, seitsemän tuulimyllyn siipiin. Tuulivoima on merkittävin maiseman muutos vuosikymmeniin. 

Jo vuosisadan kestäneellä öljyn poltollamme ja sitä seuranneella ilmastonmuutoksella on hintansa. Tuulimyllyt tulivat metsän päälle. Samantapaisen ilmiön havaitsee Tanskassa. Siellä tuulimyllyt tulivat peltojen päälle.

Muut satsaavat aurinkoon, mutta mitä tekee sisukas Suomi?

Muut satsaavat aurinkoon, mutta mitä tekee sisukas Suomi?

*

Viime toukokuussa Bloomberg kertoi, että Venäjän rikkain mies (Putinin jälkeen), miljardööri Viktor Vekselberg on investoinut aurinkoenergia-hankkeeseen 450 miljoonaa dollaria.  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-27/oil-billionaire-makes-450-million-bid-on-russian-solar-ramp-up

Helen Oy energiateollisuuden suunnannäyttäjänä

Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi Helsingin Suvilahdessa vain muutama viikko sitten, mutta energiajätti Helen Oy suunnittelee jo toista vastaavaa voimalaa. Useat ovat epäileväisiä, sillä taloudellisesti tarkastellen aurinkovoimassa ei ole mitään järkeä, mutta Helen uskoo aurinkovoiman tulevaisuuteen. Helenin voimala kasvattaa koko Suomen verkkoon kytkettyä aurinkosähkötehoa yli 10 prosentilla.

Tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat tukea

Toisin kuin otsikosta ehkä ensimmäisenä tulee mieleen, en puhu nyt euroista. Kyse on tuuli- ja aurinkovoiman ominaisuuksista sekä sähköverkon taajuuden ja jännitteen säädöstä, ja tietysti tuotannon ja kulutuksen välisestä suhteesta.

 

Aurinkovoima on auringonlaskun ala

 

 

Aurinko- ja tuulivoima ovat näitä paperilla hyvältä kuulostavia energiantuottomuotoja ja en moiti niitä, jotka tämän seireenin kutsuun vastaavat. Sama on "bioenergia", kuulostaahan se elävältä, ei kuten ruma musta hiili tai kauhea atomipommivoima.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä