Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta EU- komissio

Kertakäyttö muoveista eroon

Euroopan Komissio on seuraamassa Iso-Britannian esimerkkiä kieltämällä kertakäyttö muovit. Tämä oikea ratkaisu roskien vähentämiseksi, muovi on pitkäikäisin ihmiskunnan tuote. Sen hajoaminen kestää satoja, jopa tuhansia vuosia. Kieltolistalle on päätymässä mm. kertakäyttöisiä muovituotteita kuten muovipillit, vanupuikot, kertakäyttöaterimet sekä -lautaset ja cocktailtikut. Tähtäimessä 90 prosentin kierrätysaste kertakäyttöisistä muovipulloista vuoteen 2025 mennessä.

Olli Rehnin poliittinen ekonomia vahvistuu Suomen pankissa.

Harvinaisen vähän on käyty keskustelua poliittisista virkanimityksistä tuoreen Suomen pankin pääjohtajan nimitykseen liittyen. Rehn on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti ja tehnyt tohtoritutkinnon pääaineena poliittinen taloustiede. Kansantalouden kovan ytimen sijasta Rehn on keskittynyt talouden ja politiikan suhteisiin. Urakehityksen kannalta tämä on varmaan ollut hyödyllistä mutta voi jättää aukkoja talouden syvempään ymmärtämiseen. Ehkä tämä selittää Rehnin uralla ilmenevää vastakkainasettelua politiikan edustajien ja varsinaisten ekonomistien välillä.

Hallituksen edunvalvonta petti

Komissio ei myönnä kriisitukea Suomen maidontuottajille. Sen sijaan Baltian maiden maidontuottajille kriisitukea myönnetään Venäjän asettamien vastapakotteiden vuoksi.

Viime hetkiin asti maatalousministeri Petteri Orpo vakuutteli, että Suomi saa tukea Baltian maiden ohella. Mutta toisin kävi. Maatalouskomissaari Phil Hoganin mukaan maidon tuottajahinta ei ole laskenut Suomessa niin paljon, että se oikeuttaisi kriisitukiin.

Ministeri Orpon syyttävä sormi osoittaa komissiota. Mutta viisas katsoo peiliin.

Suomalainen naiskomissaari?

Mikäli ymmärsin uutisista oikein, niin Suomi kärsii komissioruletissa siitä, että emme tarjoa ansioitunutta naispoliitikkoa eurooppaan.

Ei sillä että olisimme tasa-arvon maana vielä ikinä tarjonneet naispoliitikkoa komissioon... mutta pyyntöjä ehdottaa kyvykästä naista Kataisen tilalle ilmeisesti on, jotta vahvempi salkku tulisi "suomeen".

Mahdollisuutta vaikuttaa Euroopan tulevaisuuteen ei kannata jättää käyttämättä

Viisi vuotta sitten EU vaaleissa moni suomalainen äänioikeutettu jäi kotiin ja äänestysaktiivisuus oli vain nelisenkymmentä prosenttia. Ensi sunnuntaina vaaleissa suomalaisilla äänestäjillä on yhdessä EU:n 28 jäsenmaan 400 miljoonaan äänioikeutetun kanssa mahdollisuus vaikuttaa Euroopan suuntaan tulevina vuosina. Tämä on mahdollisuus, jota ei kenenkään, jota maanosamme tulevaisuus kiinnostaa, kannattaisi jättää käyttämättä.  

Barroson ex-neuvonantaja: kriisinhoitoa kansalaisten kustannuksella

Philippe Legrain, 22.4.2014, mielipidekirjoitus The New York Times-lehdessä.

 

George Magnus (mm. UBS:n pääekonomisti) tästä kirjoituksesta: If anyone knows,he does.

 

Kuusi vuotta kriisin alkamisen jälkeen Eurooppa ei ole vieläkään selvittänyt pankkijärjestelmänsä sotkuja.

Hyväksytty demokratiavaje

Kysymys kaikille, mutta eritoten meppiehdokkaille. Miten on mahdollista, että jo nyt voidaan periaatteessa taata Suomen hallituksesta eroavalle pääministerille yksi varma komissaarin paikka, jos ei parempata paikkaa Jyrki Kataiselle löydy?

Komissaarin salkkua ei voida ennustaa, mutta voidaan laskea, yksi plus yksi on Kataisen varma paikka komissaarina, jos muuta parempaa pestiä ei satu tyrkylle.

EU-komissio: Viisumivaatimuksia löysennettävä

EU-komissio esittää Schengen-alueen viisumin hakemiseen ja saamiseen helpotuksia. Komissio ehdottaa mm. lyhytaikaisen viisumin enimmäisoleskeluajan pidentämistä nykyisestä 90 päivästä. Perusteluna mainitaan talouskasvu, kertomatta helpotuksien vaikutusennusteesta tarkemmin. Lyhytaikaisen viisumin lisäksi tarjolla on jo tänään viisumiluokkia, joilla voi oleskella pidempään Schengen-alueella. Esityksen mukaan osalta viisumihakijoista poistettaisiin myös vaatimus esittää todistus sairausvakuutuksesta matkaa varten.

Onko romahdus ohi? Saksan perustuslakituomioistuin huolestui.

Samoihin aikoihin kun Olli Rehn julisti että romahduksen vaara on ohi, on Saksan perustuslakituomioistuin kaatanut viime perjantaina kylmää vettä euroalueen keskuspankin EKP:n niskaan.

Olli Rehn: Emme ole menossa EU- liittovaltioon

EU:n talouskomissaari Olli Rehnin mukaan emme ole menossa EU- liittovaltioon. Taloudellinen yhteistyö on kyllä syvenemässä. Tiivistäminen on tarpeen talous- ja rahaliiton saralla.

 

"Komission esitykset eivät siihen sinänsä johda. Mutta se tarkoittaa kylläkin tiiviimpää talouspoliittista yhteistyötä ja päätöksentekoa niissä asioissa, missä rahaliiton luotettavan toiminnan kannalta on välttämätöntä."

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä