Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Elvyttäminen

Leikkaamista ja elvyttämistä – unohtuuko jotain?

(Uutisointi mouruaa vastauksia valituilta poliitikoilta – leikataan, elvytetään. Leikataan 2-9 miljardia 1] ja vain harva haluaa ottaa velkaa lisää, yllättävää. Valtiomme velka on lukuna hallinnassa, jos luottaisimme itseemme!)

Onko Suomen velkaantumisessa vaara?

Pääministeri pelottelee velkaantumisen vauhdilla ja alijäämämenettelyllä. Niihin perustuu Suomen talouspolitiikka. Meneekö oikein?

 

Elvyttää potilasta, vaiko ei?

Joskus olisi hyvä nähdä metsä puilta, eikä puhua pelkästä aidan seipäästä, kun koko aita olisi parempi ottaa puheeksi. Ihan vain vinkkinä Sipilälle ja muulle hallitukselle.

 

"Sosiaalineuvos Demokraatissa: Suomi ei velkaannu vaan vaurastuu – syynä eläketuottojen kasvu. Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander vahvistaa, että laajemmin laskien Suomi nettovarallisuuden muutos on plussalla"

http://www.hs.fi/talous/a1442627159791?jako=b4f2fd05d6328b52c075226553cc...

 

Leikkaukset vai veronkorotukset?

Aivan aluksi on huomautettava, että makrotason vastakkainasettelu leikkausten ja veronkorotusten välillä on turhaa, koska olennaisempi kysymys on se, mistä leikataan tai mistä korotetaan veroja. Huonosti toteutettuna molemmat toimenpiteet ovat turhia tai haitallisia, koska on vaara, että samaa rahaa vain kierrätetään valtion ja yksilön välillä, eikä mitään lisäarvoa synny. Oikein toteutettuna sekä leikkaukset että veronkorotukset voivat kuitenkin toimia valtion talouden tasapainottajina. Ne pitää vain kohdistaa oikeisiin sektoreihin.

 

Kenen talouspolitiikka on katastrofaalista?

HS ei näytä tarjoavan foorumia asialliselle keskustelulle vasemmistosta tai talouspolitiikan vaihtoehdoista, mutta onneksi on olemassa muitakin foorumeita. Yrjö Raution poleemista HS-kolumnia ”Vasemmistoliiton talouspolitiikka on katastrofipolitiikkaa” linkkailtiin ja twiittailtiin laajalti. Lauantaina 24.1. lähetin HS mielipidesivuille lyhyen vastineen Rautiolle. Pyynnöstä lyhensin sitä edelleen, vaikka julkaisemista pidettiin ”epävarmana”.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä