Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Etupiirit

Luottamus kansanedustajiin on mennyt jo aikoja sitten

Meillä Suomessa on sellainen tapa, että kansanedustajat edustavat vain omaa puoluettaan ja lähipiiriään. Suomessa on myös sellainen tapa, että puolueet määräävät mitä heidän edustajansa saavat olla milloinkin mieltä. Meillä Suomessa on myös sellainen tapa, että vaikka edustajat saavat melkoista palkkiota joiden lisäksi nauttivat melkoisista eduista, niin kansalaisten rahoja humputellaan surutta milloin mihinkin.

Villejä arvioita Venäjän ja Yhdysvaltojen etupiirijaottelusta

Yhdysvalloissa Donald Trumpin valinta uudeksi presidentiksi aloitti meillä Suomessa kiihtyvän huhumyllyn etupiirijaottelusta |1 – kummallekin omansa. Niin tai näin, on tuo jaottelumielikuvitus täysin näiden kahden ydinasesuurvallan oma asia, johon meillä Suomena ei ole mitään sanomista.

Valikoivaa reaalipolitiikkaa

Elättelin vielä eilen toiveita siitä, että Alexander Stubbin Financial Timesin artikkelissa The new deal that must be forged between Europe and the US esittämä varoitus Euroopan jakautumisesta etupiireihin luetaan ja ymmärretään suomalaisten turpo-päättäjien keskuudessa.

Grexit ja Venäjän länsilaajentuminen: isoa peliä Euroopan tulevaisuudella

Kreikka, Transnistria ja suuri ottelu Lännen ja Venäjän välillä

 - suurta peliä Euroopassa

*

Kaksi ajankohtaista kysymystä

Miten Euroopan tilanne etenee siinä mahdollisessa tilanteessa, jossa Kreikka osoittautuu ihan virallisestikin maksukyvyttömäksi?

Maksukyvytönhän Kreikka on ollut jo vuosikausia.  Ravinneletkut ovat pitäneet sen elintoiminnot yllä; maa ei ole tolpillaan, mutta negrologin paikka ei ole vielä.

Mikä tulee olemaan Euroopan epävakautta hyödyntävän Putinin seuraava siirto?

Sodat ja etupiirit

Kirjaan tähän joitain ajatuksia kokemistamme sodista. Tarkoitus ei ole kirjoittaa aukotonta historaa, vaan tuoda näkökulmaa kansainväliseen politiikkaan. Sodat ja etupiirithän ovat politiikan jatke, kuten kaikki tietävät. Ei myöskään kannata unohtaa, että jokainen sota on joillekin hyvä liiketomi.

Suomen valloitus keskiajalla:

Ruotsi valloitti Suomen 1100-luvun loppupuolella ja 1200-luvun aikana. Ruotsi sementoi valloituksiaan siirtämällä Suomen rannikoille ruotsinkielistä väestöä omasta maastaan.

Pähkinäsaaren rauha 1323:

Loukatut pikkusielut

Venäjän ulkopolitiikassa on hivuttamisen meininki. Propagandassa taukoja ei ehditä pitää, vaikka pahimpia ylilyöntejä varotaan mediassa.

Ukrainan vastaista retoriikkaa on hillitty Venäjän tiedotusvälineissä. Enää ei puhuta yhtä ahkerasti Kiovan juntasta eikä banderalaisista oikeistofasisteista. Virallisista puheista ovat kadonneet ”kansantasavallatkin”. 

Miksi toiset saa, mutta toiset ei?

Miksi tiettyjen järjestöjen jäsenmaksut voi vähentää verotuksessa, mutta toisten ei? Miksi toiset järjestöt saavat neuvotella työehdoista, mutta toiset eivät?

Miksi toiset pystyvät nostamaan palkkansa pääomatuloina, mutta toiset eivät? Miksi toiset yritykset saavat vastikkeetonta tukea, mutta toiset eivät? Miksi toiset yleishyödylliset järjestöt saavat paljon enemmän kuin toiset täysin vastaavat järjestöt? Miksi pankkiirien tappiot maksetaan verovaroista, mutta pienyrittäjän ei?

Venäläisdiplomaatti uskoo Suomen ja Venäjän yhdistymiseen

Tänään uutisotsikoihin nousi Euroopan neuvostossa työskentelevä Venäjän edustaja Roman Kokorev. Kokorevin kerrotaan rehvastelleen Facebookissa sillä, kuinka Krimin alue olisi vasta alkua. Hänen mukaansa seuraava askel tulee olemaan Moldova ja koko Ukraina. Tämän jälkeen kaikki muutkin Neuvostoliiton alueet tulevat palaamaan Venäjän hellään ja ymmärtäiseen huomaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä