Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Hoivatyö

90-vuotiaiden määrä on nelinkertaistumassa. Nouseeko omaisten vastuu?

Olen viime vuodet toiminut yhdistystyössä vaikuttaakseni saattohoidon ja palliatiivisen hoidon kehittämisen puolesta. Keskeisenä aihealueena myös kuolinapuun liittyvän lainsäädännön saaminen maahamme. Sosiaali-ja terveysministeriön asiantuntijatyöryhmässä näitä asiakokonaisuuksia parhaillaan selvitämme.

Mitä opimme Esperi-tapauksesta?

 

On ollut tuskaista seurata viimeaikaista uutisointia ja keskustelua vanhustenhoidon tilasta Suomessa. Ongelmat tuskin liittyvät pelkästään vanhustenhoitoon, vaan käsillä lienee suurempi ongelma yleensäkin tehostetun palveluasumisen piirissä, joka koskee niin vanhuksia, vammaisia kuin mielenterveys- ja päihdekuntoutujiakin. Moni meistä on jo vuosia tiennyt, että tilanne on paikoin jopa hälyttävä. Moni ongelma näyttää kulminoituvan lopulta muutamaan olennaiseen asiaan: kustannuksiin, valvontaan ja työvoiman saatavuuteen.

 

Hoida ja häpeä sisar hento valkoinen?

 

Australiassa hoiva-alan työntekijöille ajatellaan uutta työmääräystä. Työmääräyksen mukaan hoitajien tulee tunnustaa ”etuoikeutettu asemansa valkoisina” ennen kuin he alkavat hoitamaan vähemmistöön kuuluvia potilaitaan. Tämän uuden työmääräyksen tarkoituksena on mm. vähentää rasismia henkilökohtaisella ja rakenteellisella tasolla.

 

Miesten eläke-euro on suurempi kuin naisten

Helsingin Sanomat uutisoi 10.9 eläkelaskuristaan. Jutussa korostettiin miehen eläke-euron olevan naisten eläkettä pienemmän. Tekstissä kyllä tuli ilmi (mikäli jaksoi lukea koko jutun), että kyseessä on koko elämän aikana kertynyt eläkemäärä. Naiset elävät miehiä pitempään ja siten eläkevuosia heille kertyy enemmän.

Nurmikot vasta alkusoittoa - Posti alkaa tarjota prostituutiopalveluja

Posti ei ole lanseeraamassa markkinoille prostituutiopalveluita, kuten minä leikkisästi otsikossani väitin, mutta sen sijaan se leikkaa nurmikot, hoitaa puutarhan, siivoaa ja vaihtaa vaipat. Toisinaan saattavat mokomat tuoda kirjeet ja paketitkin kotiin. Posti on jo aiemmin ilmoittanut ryhtyvänsä leikkaamaan nurmikoita asiakkaidensa puolesta. Nyt yhtiön kerrotaan näkevän isot kasvun mahdollisuudet myös kotona tarjotuissa hoivapalveluissa. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä