Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Inhimillinen potentiaali

Hyödyllinen tiede

Kuntavaalit voittaneet vihreät onnistuivat profiloitumaan muun muassa koulutuksen puolestapuhujiksi. Se oli hyvä veto, sillä minun nähdäkseni käytännössä kaikki suomalaiset ymmärtävät korkean osaamisen merkityksen yhteiskuntamme tulevaisuuden kannalta.

Olemme kaikki korvaamattomia

Julkista puhetta hallitsee loppumaton naiivistinen idealismi siitä, että jokainen ihminen on korvattavissa joko koneella tai toisella ihmisellä. Nälkäpalkalla tomaatteja poimiva siirtolainen voidaan korvata kenellä tahansa toisella nälkäisellä. Hyviin etuihin tottunut 5-kymppinen asiantuntija voidaan korvata kahdella nuorella ja innokkaalla harjoittelijalla. Psykologi voidaan korvata rasti ruutuun verkkoterapialla. Hoitotyötä vanhuksen kotona tekevä hoitaja voidaan korvata etäyhteydellä ja ruokarobotilla. Pian juristitkin korvataan kuulemma keinoälyllä.

Tiedekasvatus ja kriittinen ajattelu peruskoulun opetusohjelmaan

Suomalainen koulujärjestelmä on maailman parhaiden joukossa. Tätä ei käy varmaan kenenkään kiistäminen. Kehitys on kuitenkin loppumaton prosessi eikä paikalleen auta jäädä. Vaikka asiat ovat hyvin ei hyvänolontunteeseen auta tuudittautua.  Erään hyödyllisen näkemyksen mukaan kehityksen suunta on joko eteenpäin tai regressio takaisin vanhaan kehittymättömämpään vaiheeseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä