Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Maailma

Maailman kansalaisia

Me olemme osa maailman kansalaisuutta, emmekä Brysselin sukua. Me kannamme ylpeänä suomalaisuudem leimaa, emmekä Napoleonin epäonnistunutta sotaretkeä. Eläköön Suomi, eläköön maailma, eläköön ihmiskunta.

Maailmalla Suomi on vuosikausia ollut ihailun ja tutustumisen kohde.

Anna-Maja Henriksson (RKP) on monissa yhteyksissä kertonut, kuinka maailmalla ihaillaan kielipolitiikkaamme. Kuulemma monet maat ovat ryhtyneet muokkaamaan kielilainsäädäntöään Suomen mallin mukaan.   Vuosien saatossa Suomi on saanut laajaa kansainvälistä huomiota ja jopa ihailua vastuullisesta vähemmistöpolitiikastaan. Euroopan maat ovat alkaneet muokata vähemmistöpolitiikkaansa samaan suuntaan. (kielipolitiikka)

Sota-aseista pahin

Tänään maailma näyttää synkemmältä kuin eilen, ja syypäät ovat uudet terrori-iskut Pariisiin.

Tiedämme olennaisimman: uhreja on yli sata ja jo yksi viaton uhri on liikaa.

Moni ajattelee nyt, että koska Ranska on tärkeä USA:n liittolainen terrorismin vastaisessa sodassa, Ranska on terrorismin kohteena. Varmasti vaaditaan Ranskaa lopettamaan sotansa terroristeja vastaan. Tuskin Ranska nyt tekee niin.

Multikulttuurinen unelma - Kaksi karttaa

Nykyaikana monikulttuurisuutta pidetään aika lailla ihanteellisena yhteiskunnallisena ajattelumallina. Tämä ei sinänsä ole mikään ihme, ihmiset ovat olleet kautta aikain kaikista epäilyistään huolimatta kiinnostuneita ihmisistä ja kulttuureista, jotka eroavat omistaan. Todennäköisesti syy tähän on pitkälti siinä, että ihminen on halukas oppimaan ja kokemaan uutta.

 

Tulevaisuutesi on nyt minun käsissäni, halusit sitä tai et

En usko yliluonnolliseen, johdatukseen tai kohtaloon - tai en uskonut ennen tätä päivää. Itse lopettaisin tekstin lukemisen tässä vaiheessa, jollen olisi kohdannut tätä päivää, jonka tulen nyt jakamaan kanssasi. Tarinani on elämäsi tärkein tositarina.

Maailman rikkaat rikastuvat, mutta...

Yleisradio uutisoi (19.1.2015), että rikkain prosentti omistaa pian puolet maailman omaisuudesta. Uutisen mukaan rikkaiden suhteellinen osuus on noussut viime vuodet. Samalla mainittiin, että maailmasta löytyy yli miljardi äärimmäisessä köyhyydessä elävää. Nämä kaksi asiaa on helppo liittää toisiinsa, mikäli ajattelee talouden toimivan nollasummapelillä. Asia ei ole kuitenkaan tilastojen valossa näin.

En tule enää tarttumaan aseeseen

Minä kävin armeijan. Kotiuduin alikersanttina. Kannatin asevelvollisuutta. Tarvittaessa olisin lähtenyt rintamalle, mutta asiat muuttuivat. Onnekseni jo vuosia sitten. Näin nimittäin hippusen valoa, ja sen yksinkertaisen ymmärtämyksen jälkeen en tule enää tarttumaan aseeseen.

Maakysely 2014: Yhdysvallat suurin uhka maailmanrauhalle

WIN/Gallup on julkaissut vuotuisen maakyselyn tulokset. Kysymykset esitettiin 65:ssä maassa 64 002:lle henkilölle.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, ja osoittavat jyrkkää jakautumista asenteissa, odotuksissa ja luottamuksessa eri maanosien välillä.

 

Länsi-eurooppalaisista vain 12% uskoo vuoden 2015 olevan taloudellisen vaurauden vuosi, kun taas Afrikassa (75%) ja Aasiassa (63%) tulevaisuus nähdään luottavaisemmin.

Pessimistisin näkemys on Ranskassa (57%), Serbiassa (56%), Kreikassa (54%)ja Belgiassa (54%).

Ihmisellä on tarve tuntea itsensä Ihmiseksi.

Kyllä. Meidät ollaan saatettu tilaan, jossa meidän on mahdotonta tuntea olomme hyödyllisiksi ilman, että me kuulumme, me näymme ja meillä on jokin agenda. Politiikka on tänä päivänä syöksynyt sellaiselle alueelle, jossa poliittiset henkilöt ovat myötämielisiä niille, joiden asian ajamista he ovat aina välttäneet - nimittäin kansan asian. Eikä suinkaan minkä tahansa kansan. Kansan joka vaatii tekemistä, kansan joka vaatii asioiden palauttamista edes jollain tavalla sellaiselle tolalle, jossa kansa on jonkin arvoinen.

Valmis vai mahdollinen?

Jos maailma olisi valmis, se voisi olla sinun ja minun jaettavissa; se mikä ei olisi sinun, olisi minun. Kakku olisi leivottu, ja jauhot olisivat loppu ja uutta kakkua ei tulisi. Jos sinä saat, niin minä joutuisin luopumaan - tai päinvastoin. Kun sinä epäonnistut, minä olen iloinen. Ja päinvastoin.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä