Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Pörssikurssit

Suomen talouden lyhyt nousu kaatumassa uuteen lamaan?

Optimistit ovat innostuneita talouden käänteestä. Toiveissa on, että alkanut kasvu jatkuu ainakin vuosia. Tummat pilvet kuitenkin saattavat pilata bileet.

 

Omaisuusarvojen kehitys

Arvelin vaihteeksi tutkia miten omaisuuden arvo on käyttäytynyt viime aikoina, onhan meillä yleinen uskomus, uusliberalismi siirtää rahaa köyhiltä rikkaille. Osasyynä on myös se, että muutama tuntemani suhteellisen varakas ihminen on sadan asunnon loukussa. Heille on kertynyt kiinteistövarallisuutta jota on hankala realisoida elleivät palkat ala nousemaan. Pörssikehitys ehkä selittää miksi.

Onko kapitalismi romahtanut?

Pörssikurssit nousevat, rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät, elämme kapitalismin kulta-aikaa? Onkohan se ihan noin?

Pikety väitti: Kun pääoman tuotto on suurempi kuin talouskasvu, seurauksena on rikkaiden rikastumien ja pääomien kasautuminen.

Minulla on hiukan toisenlainen kuva asiasta. Me rakennamme kuplaa. Yritysten arvoa pönkittää EKP reilu setelirahoitus, todellinen kasvu ja tuotto on kadonnut. Pohjaan näkemykseni pörssikursseihin, osinkoihin ja todellisuuteen.

Mitkä reaalimaailman ilmiöt tukevat teoriaa kapitalismin tuhosta?

Markkinat eivät valehtele - aseteollisuus vahvassa nousussa

Markkinat eivät valehtele tai ole väärässä. Kun Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi varmistui, reagoivat osakemarkkinat notkahduksella. Tämä notkahdus on kuitenkin jo suurelta osaltaan korjaantunut pörsseissä. Se taas kertoo, että Trumpin uskotaan pakittavan hurjimmista vaalipuheistaan. Markkinoilla on varmastikin vielä varauksia, sillä Yhdysvaltojen talouspolitiikan arvellaan olevan tulevaisuudessa holtittomampaa, vaikka Trump ei kaikkia talouspoliittisia toimenpiteitään toteuttaisikaan. Mitään varsinaista paniikkia ei kuitenkaan ole havaittavissa.

Brexitin aiheuttama talouden epävarmuus

Tälläkin palstalla on spekukoitu ja keskusteltu Brexitin vaikutuksista Euroopan talouteen sekä pörssi- ja valuuttakursseihin.

Heti äänestystuloksen selvittyä Euroopan pörssit reagoivat voimakkaasti äänestystulokseen. Kurssit laskivat rajusti, mutta ensireaktiosta toivuttuaan ne palasivat muutaman päivän aikana lähes ennen äänestystä vallinneelle tasolle. Sitten alkoi taas usean päivän kestänyt kurssien lasku, joka jatkuu edelleen.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä