Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Pohjavesi

Miten vähentää vedenkäyttöä?

Pois paljuista ja autonpesut harvemmiksi uutisoi YLE. Pohjavesi on tällä hetkellä 5-40 cm. alempana kuin tähän vuodenaikaan normaalisti. Helteiden on ennustettu jatkuvan ainakin elokuun puoliväliin. Vesitilanne on huolestuttava kymmenen vesilaitoksen alueella. Lisäksi on lukuisa joukko pieniä vesiosuuskuntia. Unohtaa ei sovi myöskään niitä jotka ovat oman kaivon varassa.

Suomen pohjavesi on kaikkien yhteistä omaisuutta vai onko ?

Monet yritykset ovat yrittäneet viedä suomalaista pohjavettä pullotettuina kansainvälisille markkinoille- mikään firma ei ole oikeasti onnistunut. Taas joku sijoittaja yrittää sosialisoida Lahden pohjaveden itselleen vientituotteeksi- ei onnistu - miksi ? Suomalainen pullovesi on vientituotteena liian kallista ja toimivia jakeluorganisaatioita ei ole tälle kalleudelle.

Luonnon tuhoaminen

Ongelmajätteet.
Suomessa paukutellaan henkseleitä siitä miten hyvin meillä on ympäristöasiat, on puhdasta vettä j.n.e.
Kuitenkin myrkyllisiä ongelmajätteitä levitellään pitkin peltoja ja metsiä koska se on edullinen tapa päästä niistä eroon.
Sitä että ne sisältävät monenlaisia myrkkyjä ja säilyvät pohjavesissä kymmeniä jopa satoja vuosia ei otetä lainkaan huomioon.

Suomi lahjoittaa vesistöjään ulkomaisille firmoille

Tilanne on se, että nyt pitkään valmisteltu lakiesitys on tulossa eduskuntaan, ja tämä esitys siirtää noin 2 miljoonaa hehtaaria meri- ja järvialueita liiketalouden käyttöön. Nämä alueet sisältävät myös pieniä saaria ym. Tietysti alueilta voidaan ruveta rajoittamaan julkisesta käytöstä.

Vesi vanhin voitehista

Viski on tänään ollut kaikkien huulilla. Katsotaanpa hiukan Viskin tärkeimmän raaka-aineen, veden syvyyksiin. 

Vaikka kraanavetemme onkin maailman mittapuulla erittäin puhdasta, on se silti puhdistettu kemiallisten prosessien avulla (se desinfioidaan yleensä joko klooraamalla tai otsonoimalla, joskus myös UV-säteilyllä). Talousveden puhdistaminen on tärkeä prosessi, koska sen avulla voimme jakaa vettä kaikille. Toisaalta siinä piilee myös terveyriskejä.

Bensa-asemien tappolinja

 

Hämmästelin tässä vuoden-parin aikana kun niin monet bensa-asemat hävisivät. Lohjan harjun Mäntynummen Shell, ainoa josta sai vielä viinalla laimentamatonta bensaa ja hyviä mansikkaviinereitä aamukahvin ja lehden kera, hesarikin talon puolesta, katosi ja paikalla oli vain kuoppa, samoin kaupungin laidalla oleva, eräs turisti minulta kysyi, missä täällä on bensa-asemat.

Oulun vedenhankinta

Elokuun (2014) kokouksessaan liikelaitosten johtokunta päätti linjauksestaan Oulun vedenhankinnasta, tarkemmin sanottuna varaveden hankintatavasta.

Päätös oli harvinainen, koska johtokunta päätti täysin toisin kuin mitä esittelijän pohjaesitys oli.

Ottamatta vielä kantaa itse asiaan, niin on oleellista, että luottamuselimet pystyvät myös omaan ajatteluun ja päätöksentekoon. Käytännössä kun tahtoo olla että virkamiesten esitykset menevät ilman enempiä pohdintoja sellaisenaan läpi. Toki usein hyvin perustein.

Oulun vesihuolto ja varavesi

Teimme Ylikiimingissä neljään pekkaan oheisen kirjoitukseen, joka julkaistiin Kalevassa 26.03.2014. Erityisenä syynä kirjoituksen ajankohtaan on parhaillaan meneillään oleva vedenkäyttöselvitys Thule-instituutissa. Selvitys on hyvä ja toivottava asia, mutta aikataulu on varsin nopea, toivottavasti asioita ehditään miettiä riittävästi kun varavesijärjestelmästä olisi tarkoitus päättää vielä syksyn aikana. Toivottavasti löydämme ratkaisun, jolla saamme varaveteen liittyvän huoltovarmuutemme Kanta-Oulussa kuntoon.

Pohjavesiasioista Kuopion yliopisto

"Yhteenveto

Makea vesi on jakaantunut hyvin epätasaisesti eri puolille maailmaa. On arvioitu, että runsaan parinkymmenen vuoden kuluttua vesihuolto on turvattu vain Suomessa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Kanadassa, sillä maapallon väkiluku kasvaa jatkuvasti.

Tämän seurauksena riidat ja konfliktit vedestä tulevat lisääntymään maapallolla.

Yhdeksän kuollutta tuomaria - Nine Dead Judges

Kanadan vesiskandaalin selvittely jatkuu. Tämän jakson nimi on Yhdeksän kuollutta tuomaria. Mystery, Suspense, Murder and Corruption! 

Esitelläänpä kuitenkin ensin lyhyesti pari päähenkilöä, draaman ´hyvikset´ eli Mr. John F. Carten sekä Ms Karen A. Gibbs.

Karen Audrey Gibbs ja John Frederick Carten ovat Kanadan lakihistorian ensimmäisen, Oikeustoimea ja -toimijoita vastaan nostetun salaliittosyytteen kantajat.   

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä