Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Pride-viikko

Itsekkyyden naamiaiset

Ei kaikki ole kultaa mikä kiiltää. Näin olen sanonut lapsilleni ja nuorille opettaakseni heitä arvioimaan ympäröivää maailmaa kaikilta sen eri puolilta. Myös seksuaalinen vapaus kiiltää kullan lailla. Sitä markkinoidaan taivaana. Seksuaalinen moninaisuus kaikkine eri muotoineen maalataan milloin synnynnäisenä ominaisuutena ja milloin rikastavavana kokemuksena tai ihmisoikeutena.  

Henkilökohtainen sukupuolihistoria

"Mä muutun. Musta tulee ehkä paljon parempi mies kuin ykskään mies jonka tunnen. Musta tulee ehkä jotain tosi hienoa."

Näin pohtii tulevaisuuttaan päähenkilö Valto Kuuluvaisen monologissa Eino - henkilökohtainen sukupuolihistoria, joka ensiesitettiin Mad House Helsingissä maaliskuussa 2016. Perjantaina ja tänään sunnuntaina se nähtiin myös Kutomossa osana Turku Pride 2017 -tapahtuman ohjelmaa. 

Priden jälkipyykki valkoisen heteropersunaisen ajatuksissa

Pride-juhlaviikko on ohitse. Mitä mahtaa tuumia siitä tällainen 110 lasissa heteroutta uhoava persunainen? En pysty suhtautumaan vähemmistöseksuaaleihin neutraalisti, vaikka pitäisi. Näiden baareissa soitetaan yleensä paljon parempaa ja seksikkäämpää musaa, kuin heterobaareissa. Ihmisiä on kivempi katsella, kun näyttävät erilaisilta, kuin perustallaajat. Naispuoliset vähemmistöseksuaalit tuntuvat minusta sympaattisemmilta, kuin heteronaiset keskimäärin, koska ovat enemmän omia itsejään, kun ei tarvitse yrittää vaikuttaa naiselliselta.

En osallistunut prideen

En osallistunut prideen tänäkään vuonna, enkä osallistu tulevinakaan vuosina. Suomessa on valtava joukko syrjäyneitä ihmisiä ja pitkäaikaissairaita, joiden elämisen edellytykset ovat tiukilla. Maasta löytyy myös alueita, joissa asumisen ja elämisen mahdollisuudet työpaikkojen puutteen takia ovat katoamassa.

Pride, "homoagenda" ja luonnontila

Yhteiskuntasopimus ja luonnon tila ovat hyvin yleisiä käsitteitä yhteiskuntatieteissä ja filosofiassa. Tämä on esimerkiksi John Locken kannattama ajatus jonka mukaan luonnontilassa olevat ihmiset solmivat keskenään sopimuksen, jolla he perustavat valtion. Sopimuksessa määritetään kansalaisten ja valtion oikeudet ja velvollisuudet. Yhteiskuntasopimusetiikkaa kutsutaan myös kontraktarismiksi. Tässä yhteydessä käsitteellä yhteiskunta tarkoitetaan valtiota.

Saksa hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain

Saksan liittopäivät on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain äänin 393 puolesta ja 226 vastaan. Lakimuutoksen myötä samaa sukupuolta olevat avioparit saavat myös adoptio-oikeuden.

    "Laki hyväksyttiin erittäin pikaisella aikataululla. Pikaisen käsittelyn syy oli se, että liittokansleri Angela Merkel ilmoitti tällä viikolla muuttaneensa kantaansa sukupuolivähemmistöjen avioliiton suhteen. Aiemmin Merkel on vastustanut homoseksuaalien avioitumisoikeutta."

Pride ja suuri sumutus

Olisin voinut otsikoida tämän blogitekstin myös näin: Helsinki Pride 2017 on politiikkaa, ei ihmisoikeuksia. Moni toimija on kuitenkin haksahtanut toisin luulemaan ja kehottanut jäseniään osallistumaan Pride-marssiin, HLBTQ-liikkeen arvojen, agendan ja niistä nousevien poliittisten tavoitteiden puolesta. SuPer, lähi- ja perushoitajaliitto kutsuu ”marssimaan ihmisoikeuksien--”puolesta, OAJ, Opetusalan ammattijärjestö kehottaa sekin jäseniään osallistumaan Pride-marssiin. Muutamia mainitakseni.

Kristittyjen anteeksipyyntöjä odotellessa...

Näin Pride -viikolla voi olla hyvä muistuttaa siitä että nykyään homoseksuaalit pääsevät naimisiin. Tämä ratkaisu oli jotain jolle kauhisteltiin vakavasti ennen lainsäädännön tulemista. Kristityt liittivät siihen paljon kaikenlaista.

Opettajat ja Poliisit homorummuttajina

Poliisi osallistuu virkapuvussa Pride-kulkueeseen, kertoo Ylen uutinen.
 

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat seniorit esiin

Helsinki Pride -viikko huipentuu tänään järjestettävään kulkueeseen ja puistojuhlaan.

Pride –kulkueissa näkee nuoria, lapsiperheitä, keski-ikäisiä ja paljon vähemmän iäkkäitä ihmisiä, mutta se ei merkitse sitä, ettei lesbomummoja ja homovaareja olisi olemassa. He ovat vain näkymättömiä. Me muut emme halua nähdä heitä. Seksuaalivähemmistön vanhusten asioista, asemasta ja ongelmista ei julkisuudessa puhuta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä