Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa

Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusaiesopimus - mitä onkaan sovittu?

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu kritisoi tiistaina 24.7.2018 Venäjän puolustusministeriön kokouksessa (Заседание Коллегии Минобороны России) Suomea ja Ruotsia, jotka ovat tiivistäneet puolustusyhteistyötään Naton kanssa.

Venäjän puolustusministeriössä noita johtokunnan tai kollegion (коллегия) kokouksia pidetään säännönmukaisesti. Yksi toistuva sana noissa kokouksissa on ylitse muiden. Se sana on Nato. Eikä ikinä positiivisessa sävyssä. Nato on noissa kokouksissa yleinen kirosana ja sylkykuppi. Suorastaan varsinainen kokoushengenkohottaja kollektiivisesti.

Puolustusyhteistyötä juntataan historiattomasti

 

Sauli Niinistön Tukholman-matka on talvisotaretki, jossa ruotsalaisten apua korostetaan. Tällä on tarkoituksensa. Nykyihminen ajattelee, että on Pohjolassa puolustusyhteistyötä ollut ennenkin.

Ruotsin ja Suomen turvallisuuspoliittiset tiet ovat nyt erkaantumassa

Toimittaja Olli Ainola kirjoitti jouluaattona mielenkiitoisen kirjoituksen Iltalehdessä otsikolla ”IL-Analyysi: Suomi mietti keväällä hetken aseveljeyttä Viron ja USA:n kanssa” (IL 24.12.2016).

Suomen on ymmärrettävä Yhdysvaltain puolustushaasteet Baltiassa

Presidentti Barack Obama vieraili Virossa syksyllä 2014. ”Tulin tänne ennen kaikkea vahvistamaan Yhdysvaltojen sitoutumisen Viron turvallisuuteen. Se on ainainen ja järkkymätön", Obama sanoi Virolle ja samalla myös muille Baltian maille, joiden turvallisuudentunnetta Venäjä oli horjuttanut pahoin Krimin valloituksella keväällä 2014.

Ruotsin tuore Nato-selvitys vie maata askel askeleelta kohti liittoutumista

Ruotsin istuva sosiaalidemokraattinen hallitus asetti viime vuonna yhteistyössä Maltillisen kokoomuksen (Moderaterna), Liberaalien (Liberalerna) ja Kristillisdemokraattien (Kristdemokraterna) diplomaatin ja entisen suurlähettilään Crister Bringéuksen tekemään selvitystä, jossa hänen tuli tarkastella Ruotsin Nato-jäsenyyden etuja ja haittoja sekä Ruotsin turvallisuusyhteistyötä muiden maiden ja järjestöjen kanssa.

Yhdysvallat haluaa Ruotsin liittyvän Natoon, ehkäpä myös Suomen?

Yhdysvaltain varapuolustusministeri Robert Work vieraili Ruotsissa huhtikuun lopulla 25.-27.4.2016. Vierailu oli ensimmäinen Yhdysvaltain vierailu puolustusministeri- tai varapuolustusministeritasolla Ruotsiin 16 vuoteen.

Suomen puolustus tukeutuu maahan, jolla ”ei ole toimivaa puolustusjärjestelmää”

Suomen puolustus tukeutuu maahan, jolla ”ei ole toimivaa puolustusjärjestelmää”

*

"Miten luottaa maahan, joka ei ole välittänyt puolustuksestaan?"

Näin kysyy Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak, joka puhui Ruotsin Sälenissä järjestetyssä perinteisessä puolustus- ja turvallisuusseminaarissa.

Presidentti korosti lähialueen vakauden merkitystä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti perinteisessä uudenvuoden puheessaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen vakauden tärkeyttä. Presidentti kiinnitti huomiota siihen, että niin Venäjän kuin Natonkin toiminta Itämerellä on lisääntynyt. Niinistö ei puheessaan kuitenkaan esittänyt näkemystään kehityksen suurvaltapoliittisista syistä.

Tämän vuoksi Ruotsille ei riitä vain Suomen ja Ruotsin välinen sotilasyhteistyö

Suomi ja Ruotsi ovat viritelleet keskinäistä puolustusyhteistyötä sen jälkeen, kun Nordefco (Nordic Defence Cooperation) menetti yhä edelleen merkitystään pohjoismaisena puolustusyhteistyötoimijana Nato-pohjoismaiden vuodenvaihteessa 2013–14 tekemien uusien linjausten myötä.

Ahvenanmaan koskemattomuus on vahvistettu sopimuksin mutta riittääkö se?

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) lausunto, jonka mukaan Suomi varautuu Ahvenanmaan miehittämiseen, on herättänyt keskustelua saarimaakunnan turvallisuuspoliittisesta merkityksestä.

Niinistön mukaan toimintaympäristö on muuttunut Ukrainan kriisin ja Krimin valtauksen myötä:

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä