Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Semantiikka

Presidentin olisi tullut "poistuttaa" Sipilää

Vaikka olenkin vuosien mittaan lukenut erilaisia tekstisisältöjä kaunokirjallisuudesta tutkimustekstiin niin lakitekstin ymmärtäminen tuottaa usein vaikeuksia. Onhan niin, että opimme käsitteet kukin yksilöllisesti siten, että silloinkin, kun käsitteet johonkin tarkoitukseen erikseen määritellään, ymmärrämme ne eri lailla.

Esimerkiksi sana "tuottamuksellinen" tarkoittaa lakitekstissä huolimattomuudesta tai varomattomuudesta johtuvaa kun mielestäni sanojen "tuottaa" tai "tuottamus" tai "tuottaja" merkitys sisältää päämäärähakuisen tahdon.

Oulun toksiset miesoletetut

Myös suomalaisessa mediassa esiintyvät, valitettavasti, yhä useammin termit miesoletettu tai naisoletettu (itse kuulin sen viimeksi eilen iltapäivällä, kun yle radio ykkösen kulttuuritoimittaja katsoi sen käyttämisen arvoiseksi). Alunperin nämä oudot ilmaisut ovat peräisin trans-aktivistien anglosaksisista kirjoituksista ja niiden käyttäjä haluaa korostaa avarakatseisuuttaan ja suvaitsevaisuuttaan.

Timo Honkelan Rauhankone ei voi toimia 2

Sain Honkelan uuden kirjan tänään postissa ja olen ehtinyt vain selailla sitä. Kuvan 1 lainaus on huolestuttava. Tuntuu kuin Paroni von Münchhausen olisi nostamassa itseään suosta. Monimutkaisten järjestemien taustalla ovat tietokoneet ja tietoverkot ja nyt opimme niiden avulla ymmärtämään niitä. Toivottavasti ehdin jo huomenna lukea koko kirjan.

 

Honkela on tehnyt oikeita johtopäätöksiä kultaisesta säännöstä, kuva 3.

 

 

 

 

Honkelan Rauhankone ei voi toimia 1

En usko Timo Honkelan visioon rauhankoneesta: "Tekoälyllä voi saavuttaa maailmanrauhan jne."  

Esimerkiksi politiikka on ei-yhteisten arvojen/asioiden hoitoa, jolloin syntyy vaikkapa lehmänkauppoja. Niitä ei voida hoitaa pelkästään  "merkitysneuvotteluilla",  tekoälyn semanttisilla kielipeleillä

Professori Timo Honkela, Tekoäly voi auttaa meitä ymmärtämään toisiamme: 

http://areena.yle.fi/1-3937795

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä