Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Suvivirsikohu

OLKAAMME SIIS PERUSSUOMALAISIA

(”Ruotsalaisia emme enää ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia”. https://fi.wikipedia.org/wiki/Adolf_Ivar_Arwidsson )

Suvivirsi ja laulunsanoitusten uskonvaraiset piirteet

Tiivistelmä

Suvivirren laulamista uskonnollisin perustein vaativat ovat epäjohdonmukaisia salliessaan muiden teististen ja ateististen laulunsanojen esittämisen kouluissa. Jos halutaan kieltää Suvivirren ja muiden uskonnollisiksi määriteltyjen laulujen esittäminen peruskoulussa, tulisi kieltää myös muiden uskonnollissävyisiä uskonvaraisia väitteitä sisältävien laulujen esittäminen.

Virsi lampaan vaatteissa

Kuluneen kevään aikana on uskonnon asemasta Suomen kouluissa keskusteltu useaan otteeseen. Keskustelu on tuonut mieleeni Yhdysvallat, jossa valtio ja uskonto on erotettu toisistaan perustuslain ensimmäisellä lisäyksellä. Tämän muurin yli sikäläiset uskonnolliset tahot yrittävät kivuta tieteen viittaan verhoutuneena, tarjoten älykkään suunnittelun teoriaa kouluihin rinnakkaisena tieteellisenä teoriana evoluutiolle.

Vielä siitä suvivirrestä

Täytyypä sanoa etten tiedä itkäkö vai nauraa kun katselen tätä suvivirsikiistaa. Itse olen uskonnoton, mutta en ole koskaan vastustanut uskonnollisia perinteitä. Vaadin ainoastaan, että juhlissä uskonnollista sisältöä sisältävät osat pidetään juhlien lopussa, jotta kaikki voivat osallistua, eikä kenenkään tarvitse vastentahtoisesti kuunnella uskonnollista osuutta.

Suomessa ei ole kunnollista negatiivista uskonnonvapautta

Suomen kouluissa loukataan usein järjestelmällisesti lasten negatiivista uskonnonvapautta. Esimerkiksi koululaisille tarjotaan jumalanpalveluksen, hartauden tai uskonnollisen aamunavauksen vaihtoehdoksi rangaistuksen omaisesti istumista yksin käytävällä - parhaassa tapauksessa saa kyniä ja paperia viihdykkeeksi, ja yksin jäämisen uhalla lapset joutuvat osallistumaan luterilaisiin jumalanpalveluksiin ahdistuen papin saarnan aikana kirkonpenkissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä