Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Työssajaksaminen

Hätäkeskusten hätä

 

Kuluneen viikon aikana on lehdissä kirjoitettu hätäkeskuksissa käyttöön otetusta Erica-järjestelmästä ja sen vaikutuksista hätäkeskuspäivystäjien työhön. Tämän ohella Hätäkeskuslaitos ja sen salihenkilöstö painivat huomattavasti suurempien ongelmien kanssa. Tämän vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana yli 15 vakituista hätäkeskuspäivystäjää on lyönyt päivystysluurit tiskiin ja irtisanoutunut, eikä trendille näy loppua.

Miksi poliisikunta ”purnaa” resurssien puutteesta?

Poliisin arvostus on Suomessa kansainvälisesti vertailtuna korkealla tasolla ja poliisi lukeutuu yhdeksi maamme luotetuimmista viranomaisista. Ammattiamme arvostetaan ja sen voidaan jopa katsoa olevan osa kansallista kulttuuriamme. Joka ei tätä usko, niin kertokoon jonkun hyvän suomalaisen elokuvan, jossa poliisi ei esiinny tavalla tai toisella.

Tehoa työhön työaikaa pidentämättä

Työajan pidentämisen hyvät vaikutukset ovat ihanteellisia, mutten jaksa uskoa niihin. Tutkija Marko Kestin laskentamallin (2012) mukaan tehollinen työaika on noin 6 tuntia päivässä. Eli jos työaikaa pidennetään puolella tunnilla, niin montaa minuuttia siitä ei saa tehollista työaikaa. Työtehoja pitäisi parantaa muilla keinoin.

Ehkä työuupumukseen sairastuvat ovatkin niitä terveitä?

Yle kertoi kaksi vuotta takaperin vuonna 2012, että työuupumus oireista kärsii joka neljäs työntekijä. Duodecim tietokanta kertoo, että vuonna 2011 naisista 3 % ja miehistä 2 % kärsi vakavasta työuupumuksesta. Joka neljäs työntekijä Suomessa on siis ”liipaisimen alla”. Heillä varsinkin on suuri riski sairastua vakavammin.

Työaika hampaankolossa

Työaika, tuo jokaista suomalaista koskeva termi, on jälleen uutisotsikoissa. Työaika vaikuttaa terveyteemme, toimintakykyymme sekä mahdollisuuteen sovittaa yhteen työ ja muu elämä. Tästä syystä työajasta puhumisella on väliä.

Työnantajan näkökulmasta työaika on verrannollinen työn tuottavuuteen ja sujuvuuteen. Yhtälöstä unohtuu, että ihminen ei ole kone.

Tutkimusten mukaan suomalaisilla on EU-maiden lyhin työviikko. Silti joillakin aloilla, ja etenkin korkeastikoulutettujen parissa, työtuntien venyminen yli työsopimuksessa sovitun on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä