Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta USAn vaalit

Kääntyivätkö osakemarkkinat Trumpia vastaan?

Donald Trumpin kaltaiset oikeistopopulistiset johtajat – kuten myös Hitler ja Mussolini aikanaan tai Putin ja Erdogán nykyisin – uskovat pystyvänsä hallitsemaan talouden realiteetteja. Monesti he saavat myös kyyniset sijoittajat käyttämään uuden johdon tuomaa alkuvaiheen innostusta ja ensimmäisiä lupausten lunastuksia – kuten ympäristösäädösten purkua ja epärealistisia veronalennuksia - hyväkseen.

Maailmanpolitiikan lehti on kääntynyt

En tiedä kääntyikö se lehti jo Brexitin seurauksena, vai oliko sekin seurausta siitä, mitä maailmassa ylimalkaan on tapahtunut jo kauemman aikaa. Talous sakkaa, siirtolaiset marssivat ympäri maailmaa paremman elannon toivossa, on pakolaisia, työttömyyttä,  ja vaikea suunnitella elämäänsä .  Jaettava raha menee yhä harvempien taskuun.  Ei ole ihme, jos ihmiset vihdoin havahtuvat siihen, että ei asiat olekaan hyvin, ja että sitä voidaan vaatia. Demokratiassa on vaalit joissa valtaapitävät voidaan vaihtaa, jos asiat ei parane.

Populisteja tulee ja menee

On kulunut viikon verran siitä, kun D. Trump valittiin USA:n presidentiksi. Tuon viikon aikana hyvin monet kommentaattorit ja analysoijat ovat pohtineet valinnan syitä ja seurauksia. Moni näistä pohtijoista on päätynyt siihen, että liberaali demokratia on kriisissä ja populistinen nationalismi tulee jyräämään myös Euroopan. Vaaleissa ei tulisi heidän mukaansa enää valituiksi ne, jotka ovat kokeneita ja jotka ymmärtävät laajoja kokonaisuuksia. Läpi eivät pääsisi ne, jotka ovat päteviä, vaan ne, joilla on hyvä tarina. Tähän kuulemma on varauduttava.

Demokratia tuhoaa itsensä

Tänään järjestetään mielenosoituksia eilisten vaalien tuloksen johdosta.  Ketä vastaan osoitetaan mieltä?  Osoittaako kansa  mieltä  itseään vastaan vaikka  on juuri saanut mielensä vaaleilla ilmaista?

Yleensä kaiken ymmärrän, tätä en.

 

 

 

 

USAn vaalit voitto Israelille

USAn presidentinvaalien tulos on voitto Israelille ja häviö palestiinalaisille; ja tämä vieläpä siitä huolimatta kumpi ehdokkaista voittaa. USAn ja Israelin suhteiden odotetaan uuden presidentin myötä lämpenevän verrattuna presidentti Obaman hallinnoimaan aikaan.  Näin on pääteltävissä  Reuters uutistoimiston vaalinalusanalyysistä.

USAn ensimmäinen naispresidentti, Hillary Clinton?

Mikäli saisin äänestää tänään, (kuvitteellinen tilanne...) äänestäisin siinä elämämässä USA:n kansalaisena ehkäpä McMullenia tai Steinia, siis jos äänestäisin ehdokasta, jonka haluaisin tuovan uuden raikkaamman tuulahduksen ja energian suureen liittovaltioon, Amerikkalaiseen yhteiskuntaan. ________________________________________________ Koska poliittinen järjestelmä on kuitenkin käytännössä kaksipuoluejärjestelmä en voisi jättää äänestämättä Hillary Clintonia, koska en ikimaailmassa voisi jättää mitään sen varaan, että Donald Trump voisi voittaa. _________________________________________

Vaihtoehtoina epävarmuus tai pysähtyneisyys

 

Donald Trumpin voittaessa Yhdysvaltain presidentinvaalit alkaa epävarmuuden aika. Hillary Clintonin voittaessa edessä voi olla Obaman ajan kaltainen pysähtyneisyyden aika. Hillaryn osalta ennustukseni toteutuminen riippuu kongressista, Trumpin osalta pitkälti hänestä itsestään.

 

Hillary Clintonin tukijat saivat lahjoitukselleen vastinetta

USA:n presidentinvaalikampanjassa on viime aikoina tapahtunut  sellaisia käänteitä, että heikkopäisempää hirvittää. Liittovaltion laajuisissa gallupeissa Trump oli muutaman %-yksikön jäljessä, kunnes vanha nauha kaivettiin esiin, jossa Trump möläytti ne seksistiset itsekehunsa. Hillary lisäsi johtoaan.

No sitten astuu näyttämölle FBI:n johtaja Comey ilmoittaen jatkavansa H. Clintonin sähköpostisotkujen tutkintaa. Ja seurauksena Trump on ottanut kilpailijaansa kiinni.

Clintonin ja Trumpin kohtaaminen - toinen erä

Muutamien tuntien kuluttua Clinton ja Trump kohtaavat toisessa vaaliväittelyssä. Väittelyistä on nyt luvassa mielenkiintoisin, sillä se järjestetään Town Hall - keskustelutilaisuutena. Keskustelussa puolet kysymyksistä esittää juontaja ja puolet kysymyksistä tulee yleisöstä. Keskeistä tässä väittelyssä on se kuinka ehdokas pystyy ottamaan kontaktia yleisöön ja samaistumaan tavallisten amerikkalaisten asemaan.

Valitsijamieskollegion yllätys

Toisin kuin Suomessa, Yhdysvalloissa presidenttiä ei valita henkilökohtaisen äänimäärän perusteella vaan osavaltioittain jaetuilla valitsijamiehillä. Huolimatta siitä ettei presidentinvaali ole Yhdysvalloissa suora kansanvaali, on presidentti kuitenkin ainoa henkilö liittovaltion tasolla, jonka valitsemiseen osallistuvat kaikki amerikkalaiset. Valitsijamieskollegio juontaa juurensa Yhdysvaltain perustuslain ratifioimiseen 1700-luvun lopulla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä