Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Uskonrauha

Ei jumala vielä leipää tee...

Yhä enenevissä määrin löydän itseni keskeltä uskonnollista keskustelua, vieläpä mitä yllättävimmissä paikoissa. En ole aiheessa läheskään parhaimmillani ja varsinaisesti dogmaattisista keskusteluista olen itseni menestyksekkäästi jäävännytkin. Uskontojen kannalta ilmapiiri on toisaalta vapaamielinen, toisaalta väheksyvä ja vihamielinenkin. Onkin hämmentävää kuinka laajalti esimerkiksi ateistit hyökkäävät uskovaisten, tai oikeammin näiden uskon kimppuun.

Syyttäjät makutuomareina

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen näyttää vetävän perussuomalaiset poliitikot yksi kerrallaan käräjille. Jokaisen uuden syytteen myötä hänen oma arvostelukykynsä puolittuu, ja syyttäjästä tulee ennen pitkää makutuomari.

Jumalanpilkka

Ranskalaisen pilalehti Charlie Hebdon liittyvä ampumistapaus hallitsee uutisointia ja sosiaalista mediaa. Sananvapautta korostetaan ja on arvioitu, onko esimerkiksi Suomessa enää tarvetta jumalanpilkkaa koskevalle säännökselle.

Rikoslaista löytyy edelleen säännös uskonrauhan rikkominen, jonka mukaan Jumalan julkinen pilkkaaminen on rangaistavaa. Myös kirkon tai uskonnollisen yhteisön pyhänä pitämä asian julkinen herjaaminen tai häpäiseminen voi olla rangaistavaa. Lisäksi säännöksellä suojellaan erilaisia uskonnollisten menojen häiriköintiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä