Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Viro-100

Putin juhli 7.5. Moskovassa, Suomi ja Viro Tallinnassa

# Näimme Moskovasta 7. toukokuuta suorana lähetyksenä Vladimir Putinin neljännen presidenttivirkavalan. Tällä kertaa Putin sanoi, että Venäjän kansalaisten elämää olisi helpotettava ja elintasoa kohotettava. Se on epätavallista puhetta tuosta suusta, josta on kuultu etupäässä ulkomaille suunnattua uhoa.

Elagu vaba Eesti!

Kävin ensimmäisen kerran koskaan katsomassa virolaista sotilasparaatia Viron itsenäisyyden 100-vuotisjuhlassa Tallinnan Vapauden aukiolla (Vabadus Väljak) 24.2.2018. 

Kuten Suomessakaan, Virossa ei yritetä tehdä vaikutusta valtavilla marssivien joukkojen ja ajoneuvojen määrillä, puhumattakaan strategisten aseiden esittelystä. Sen sijaan katsojalle ei jää epäselväksi, missä hengessä Viro valmistautuu pitämään puoliaan pahan päivän varalta. 

Viro on suomalaisille tärkeä

Viro juhlii huomenna,  lauantaina 24. helmikuuta, virallisesti satavuotista olemassaoloaan itsenäisenä kansakuntana.


Käytännössä Viro on merkityksetön kaistale maata Itämeren rannalla, sillä ei ole poliittista merkitystä muuten kuin pelinappulana, eikä juuri taloudellista merkitysta osana globaalia taloutta. Virolla ei ole huomattavia asevoimia joilla se pystyisi Pohjois-Korean tavoin uhkaamaan naapureitaan ja uhittelemaan suurvalloille.

Suomi-100-viesti leviää valtamerten taakse

# Taas on katsottu itsenäisyyspäivän kuuluisa tv-kättely, valtakunnan suosituin tv-ohjelma. Suomen presidentin tärkein valtaoikeus on itsenäisyysvastaanoton kutsulistojen laatiminen ja hyväksyminen. Tv-lähetysten juontajien vaativin tehtävä on kättelevien tunnistaminen. En todellakaan kadehdi toimittajia, jotka saavat tuon homman hoitaakseen, en vaikka käytettävissä ovat kaikki uusimmat tekniset apuvälineet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä