Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Zimbabwe

Kiina näkee Afrikan potentiaalin

 

 

 

 

 

 

Zimbabwea pitkään hallinnut kleptokraatti Robert Mugabe erosi saatuaan syytesuojan.

Mediamme tuntee hyvin vähän oikeaa Afrikkaa. Vanhat sillä mantereella pitkään yrittäneet puskasoturit kertovat paljon suoremmin maanosan tilanteesta. Käyn läpi heidän ajatuksiaan. Nämä ajatukset ovat julkisia, henkilöt eivät.

Robert Mugaben aika tuli täyteen

Zimbabwen tasavalta itsenäistyi brittihallinnosta vuonna 1980, kun Robert Mugaben johtama sosialistinen ZANU-puolue nousi valtaan. Hänestä tuli näin itsenäisen Zimbabwen historian ensimmäinen pääministeri. Tästä alkoi 37 vuotta kestänyt Mugaben aika Zimbabwen johdossa. Vuonna 1987 hänet valittiin Zimbabwen 2. presidentiksi Canaan Bananan jälkeen. Aika Zimbabwen presidenttinä tuli päätökseen tänään tiistaina, kun julkinen paine pakotti hänet eroamaan virasta lähes 30 vuoden jälkeen.

Robert Mugabe, afrikkalainen tyranni pahimmasta päästä.

Afrikan maiden yhteistyöjärjestö Afrikan unioni tuomitsi heti sotilasvallankaappauksen ja vaati "perustuslaillisen järjestyksen palauttamista".   Näyttää siltä, ainakin tiedotusvälineiden mukaan, että kansa on ottanut tämän rauhallisesti ja on odottavalla kannalla.  Elämä  Mugaben tiukasti ja despoottisesti johtamalle  kansalle   on merkinnyt eristäytymistä muusta maailmasta,  suurta köyhyyttä ja  väkivaltaa. Kansa on oppinut olemaan hiljaa.  

Zimbabwen diktaattori Mugabesta YK:n hyvän tahdon lähettiläs

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe on nimetty YK:n hyvän tahdon lähettilääksi promotoimaan terveyttä. Mugaben valitseminen on herättänyt maailmalla lähes yhtä paljon närää kuin YK:n alkuvuodesta tekemä päätös nimetä Saudi-Arabia edistämään naisten oikeuksia maailmassa.

Yhdistyneiden kansakuntien alainen Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt Zimbabwen diktaattorin ja maailman vanhimman valtionpäämiehen Robert Mugaben (s. 1924) hyvän tahdon lähettilääkseen.

Aina ei voi tietää sitä, mikä olisi hyvä sijoituskohde

Zimbabwen keskuspankki laski liikkeelle vuonna 2009 100000000000000 Zimbabwen dollarin, siis sadan triljoonan dollarin setelin. Setelissä on enemmän nollia kuin missäkään muussa painetussa setelissä. Sen arvo ei kuitenkaan riittänyt edes bussilipun hintaan. Seteli oli käytössä vain muutamia kuukausia ja siksi sitä ei painettu kuin muutamia miljoonia. Sen jälkeen Zimbabwe vaihtoi oman rahyksikkönsä Yhdysvaltain dollariin ja Etelä-Afrikan randiin.

Avustetaanko Afrikkaa ikuisesti?

Afrikan valtiot olivat siirtomaita aina 1900-luvun loppupuolelle saakka. Iso-Britannia, Ranska, Belgia ja Saksa hallinnoivat lähes tulkoon koko mannerta, useiden satojen vuosien ajan. Suomellakin oli haluja hallinnoida nykyistä Namibiaa, joka tunnettiin muinoin Ambomaana. Presidentti Ahtisaaren kautta Suomi oli hyvin avokätinen avunantajana kyseisen valtion ensi vuosina. Viimeisenä itsenäistyi tai siirtyi alkuperäiskansojen hallintaan entinen Rhodesia, nykyinen Zimbabwe.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä