Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Fortum sähkönsiirtoverkko

Näkökulma: Caruna-munaus - näinkö se tapahtui?

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna on kertonut nostavansa sähkön siirtohintojaan jopa 27 prosenttia. Yhtiön laskutaitoiset asiakkaat ovat kuitenkin sitä mieltä, että korotus olisi paljon väitettyä suurempi, koska Caruna on sisällyttänyt prosentteihinsa sähköveron, joka ei todellisuudessa kuitenkaan nouse. Pahimmillaan sähkön perusmaksun kerrotaan tuplaantuvan, kun Carunan ne voivat nousta jopa 44 – 54 prosentin tasolle ja energiamaksun korotus puolestaan noin 40 prosenttiin.

Caruna, caruna ja caruna

Ihmiset ovat järkyttyneitä ja kauhussaan siitä

kun entisen Forttumin omistaman sähkönsiirtoverkon uusi omistaja

korottaa sähkönsiirtoverkon käyttömaksua

ja kierrättää voitot veroparatiisin kautta,

niin että Suomen valtio menettää  verotulonsakin.

 

Onhan se ihan kauheaa.

 

Lisäksi se Forttumilta ostettu verkko on niin huonossa kunnossa

että sähköt katkeilee ja alueen yritystoiminta ja kuluttajat kärsivät.

 

Työt eivät suju kun tietokoneet on pimeät 

ja muutenkin on pimeää ja kylmää,

Sähkönsiirto on sosialisoitava

Viime päivinä olemme saaneet lukea paljon Jyrki Kataisen hallituksen surkeasta epäonnistumisesta: Fortumin valtio-omistuksesta luopumisesta ja sähkönsiirron päätymisestä ulkomaalaisille pääomasijoittajille. Carunan jättikorotukset siirtohintoihin viiltävät syvältä meitä espoolaisia, koska Caruna hoitaa sähkönsiirron Espoossa, eikä nykypäivänä juuri kukaan voi välttyä sähkön käytöltä.

Fortumin sähkön jakeluverkon myynti oli typerää

Pari vuotta sitten valtio myi Fortumin sähkön jakeluverkon yhtiölle, josta ulkomaiset sijoittajat omistavat 80 %.

Tuolloin sekä pääministeri Jyrki Katainen (kok) että elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) pitivät Fortumin sähköverkon myyntiä hyvänä ratkaisuna. Samaa mieltä olivat myös demariministerit. On suorastaan surkuhupaisaa, sillä nyt erityisesti demareiden taholta arvostellaan yhtiön toimintaa!

Minne vie Fortumin tie?

Fortum ilmoitti jo alkusyksystä strategiamuutoksestaan ja aikeestaan myydä pohjoismaiset siirtoverkkonsa. Poliittiselle keskustelulle sähköverkon kriittisyydestä on ollut hyvin aikaa, mutta se aktivoitui vasta, kun siirtoverkon myynnistä ilmoitettiin. Huolta ovat herättäneet sekä huoltovarmuuskysymykset että sähkön tuleva hinnoittelu.

 

Synttärit ohi - romut myyntiin

Ei ollut salaisuus, että valtioenemmistöinen Fortum halusi myydä sähkönsiirtoverkkonsa. Sen omistaminen ei kuulemma kannattanut. Bisnestä on tehdä sähköä veronmaksajien erityishuomioin turvattuna ja omistuksella kruunattuna mutta ei enää varmistaa sähkön saantia näille asiakkaille, samoille veronmaksajille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä