Matti Kyllönen

Kaikki blogit puheenaiheesta Siuntio

Rantarataa ja sivistyskampusta -Siuntio

Eduskuntavaalitohina elää omaa elämäänsä. Paikalliset päättäjät, jotka eivät ole ehdolla karkeloissa jatkavat omaa työtänsä ja siinä ohessa auttavat Eduskuntaan pyrkiviä.

Keväisessä Siuntiossa ollaan isojen muutosten edessä ja yhtäaikaa monta on murhetta ratkottavana. 

Tuorein ongelma tuli taas puskien takaa. Aamun ensimmäinen juna Siuntiosta on lopetusuhan alla ja syynä ei ole vähäinen asiakasmäärä vaan se, että junan tulisi saada yöparkkipaikka Siuntiosta ja Siuntion ratapihalta ei sellaista parkkipaikkaa löydy tällä hetkellä.

Kun jokainen koulu kärsii sisäilmaongelmista

Piskuinen kuntamme läntisellä Uudellamaalla on tilanteessa, jossa kunnan kaikki kolme koulua kärsivät sisäilmaongelmista.

Edellisen valtuustokauden lopulla tehtiin Siuntiossa päätöksiä, että oppilaat tulee nopealla vauhdilla siirtää puhtaisiin väestötiloihin, eli tilattiin moduulikouluja. Todettiin, että ollaan tilanteessa jossa on mahdollisuus tehdä jotain uutta ja erillaista.

Alkoi uuden valtuuston kausi.

Siuntion koulukysymys teknisen lautakunnan käsittelyssä

Arvoisa lukija, tervetuloa blogini "Kirjoituksia siuntiolaisesta kunnallispolitiikasta" ensimmäisen kirjoituksen pariin. Aloitan kirjoittamisen Siuntion todennäköisesti tärkeimmästä päätöksestä lähivuosiin: miten ratkaista Siuntion koulurakennuksiin liittyvät ongelmat. Ratkaisun valmistelu kunnallisessa päätöksenteosssa kulkee tästä aiheesta Teknisen lautakunnan kautta, jonka jäsen olen kunnanvaltuustotyöni ohella tämän kuluvan vaalikauden.

Eftersnack

Vaalit meni, eikä SDP oikein yltänyt siihen mihin meidän oletettiin yltävän.

Kunnallisvaalit ovat oman kylän kehittämistä ja valtakunnan politiikalla ei isoa vaikutusta menoon liene.

Mutta entäpä sitten paikallispolitiikka? Miksi äänestysprosentti jäi jälleen alhaiseksi?

Olisko ainakin osasyynä puolueiden ja ehdokkaiden samankaltaisuus?

Siuntiossa vaaleissa oli edustettuna RKP, Kokoomus, Vihreät, SDP, Vasemmisto ja Perussuomalaiset. Suurimmasta pienimpään. Kepu jäi pois ja vanha kepulainen keräsi äänensä kokoomukselle.

Ajankohtaista Siuntion kunnallisvaaleissa ehdokas Kari Vierinen numero 61

 

ERINOMAISEN MAHTAVA TULOS  90 ÄÄNTÄ JA VAHVA VALTAKIRJA VALTUUSTOTYÖHÖN SIUNTIOSSA !

 

Ajankohtaisia kuntavaaliteemoja:

- Uusi moottoritie kantatielle 51 on suunnittelun osalta loppusuoralla ja Siuntiontien risteykseen on tulossa eritasoliittymä. Båtvikin alueelle nykyisen sillan kohdalle tulee myös eritasoliittymä. Störsvikin tien kohdalle tulee autoille ylikulku ja kevyelle liikenteelle alikulku (Kuva 2.).

 

Pienen kunnan voimavara

Tänään vaalitapahtumassa tuli juteltua eri puolueita edustavien ihmisten kanssa. Tärkeimmät vaaliteemat olivat odotetusti peruskoulut, julkinen liikenne ja luonto. 

Siuntion kompastuskiveksi koituu nuorten muuttaminen pois aikuistuttuaan ja usein vanhemmat muuttavat lastensa perässä. 

Olipa 9-luokanoppilas menossa ammattikouluun tai lukioon, niin suuntana on Siuntion ulkopuoliset kunnat. Huono julkisenliikenteen aikataulu hankaloittaa entisestään kulkemista ja moni vanhempi yhdessä nuortensa kanssa pohtii kunnasta muuttoa.

Kuntaliitosten aika ei ole ohitse!

Hieman yli 6000 asukkaan Siuntion talous oirehtii monen muun kunnan tavoin. Siuntiossa on päättyvällä valtuustokaudella yritetty painia talouden tasapainottamisen kanssa mutta laihoin tuloksin. Tällä hetkellä näköpiirissä ei ole radikaalia muutosta parempaan. Vain hetkellinen pinnan yläpuolella käynti voi kenties tulla kyseeseen.

Pienen kunnan mahdollisuudet ilman palvelurakennetta liiaksi haavoittavia rajumpia toimenpiteitä ovat rajalliset.

Kaikille kaikkea vai kunnan kokonaisetu?

Siuntiossa on veroprosenttina 21.50%, kiinteistöverot ja vesimaksut ympäryskuntia suuremmat.

Tuskin monikaan on enää halukas ja valmis korottamaan verotaakkaa ja kuntalaislle koituvia laskuja. Ainakaan korotukset eivät edistä kuntaan muuttoa, todennäköisesti päinvastoin.

Silti kunnallisvaalin alla ehdokkaat ovat valmiit tarjoamaan kaikille kaikkea. Nyt haetaan kannatusta ja ääniä. Syksyllä sitten ihmettellään budjettipöydässä  mistä tempaistaa sadattuhannet ja miljoonat eurot. Toisaalta silloin kannatus ja äänet on jo saatu.

Kalliin junasekoilun loppuhinta

Kaiken kaikkiaan liikenneministerin hätäiset junapäätökset tulivat kalliiksi Siuntiossa.

Siuntion kunnalle eipäs juupas-junaleikki maksoi puhdasta rahaa, kun jouduttiin tekemään pikaratkaisuja, jotta saimme turvattua omilla rahoillamme junaliikenteemme. Samalla menetimme ensimmäistä kertaa asukkaita. Vuosikymmeniä kestänyt asukasluvun kasvu kääntyi tappioksi sillä sekunnilla, kun Bernerin päämaja pysäytti junaliikenteen Siuntioon.

Sittemmin virhe korjattiin ja nyt Siuntio on liittymässä HSL.ään. Aika näytää saadaanko taas asukasluku kasvuun, uskon niin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä